Πολιτική

Πρώτη νίκη για το ΠΑΣΟΚ, η μεγάλη συμμετοχή - Πάνω από 209.000 έως τις 4 το μεσημέρι

Πρώτη νίκη για το ΠΑΣΟΚ, η μεγάλη συμμετοχή - Πάνω από 209.000 έως τις 4 το μεσημέρι Φωτογραφία: Eurokinissi
Μέχρι στιγμής φαίνεται ότι είναι μεγάλη η αύξηση της συμμετοχής στην Αττική, όπου το ΠΑΣΟΚ δεν είχε καλή επίδοση στις ευρωεκλογές. Η γενική εκτίμηση είναι ότι το κατώτερο όριο της δυνητικής συμμετοχής είναι 320.000 με απρόβλεπτο το ανώτατο όριο.

Δεν θα είναι δυνατόν να υπάρξει αξιόπιστη καταγραφή των ψηφοφόρων που πήραν μέρος για πρώτη φορά στις εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ ούτε των μελών άλλων κομμάτων που γράφτηκαν ως φίλοι για να ψηφίσουν υποψήφιο για την ηγεσία.

Τα μητρώα δεν είναι ξεκαθαρισμένα με αποτέλεσμα να ξαναγράφονται πολίτες που είχαν ψηφίσει και στις εσωκομματικές εκλογές του 2021 επειδή δεν βρίσκεται το όνομά τους στις λίστες. Ούτε δυνατότητα διασταύρωσης υπάρχει με τα μητρώα άλλων κομμάτων για να διευκρινιστεί η πολιτική καταγωγή των ψηφοφόρων. Με αυτά τα δεδομένα, όπως εξηγεί μέλος της αρμόδιας επιτροπής (ΕΔΕΚΑΠ), μόνο κατά προσέγγιση εκτιμήσεις μπορούν να γίνουν για τις εισροές από άλλους πολιτικούς χώρους, που, όμως, είναι δεδομένες.

Βουλευτές και πολιτευτές του ΠΑΣΟΚ μεταφέρουν στο Dnews ότι στα εκλογικά τμήματα που πήγαν να ψηφίσουν είδαν στις ουρές πολίτες που συναντούσαν για πρώτη φορά και άκουσαν συζητήσεις που επιβεβαιώνουν ότι δεν ανήκουν στο παραδοσιακό κοινό του κόμματος.

Το βέβαιο είναι ότι ο πήχης των 270.000 της εκλογής ηγεσίας του 2021 θα ξεπεραστεί, καθώς ψήφισαν 209.000 έως τις 16:00. O ρυθμός έπεσε σχετικά, όπως συνήθως συμβαίνει τις μεσημβρινές ώρες, αλλά εκτιμάται ότι θα ανέβει εκ νέου το απόγευμα και γι αυτό, πιθανότατα, θα παραταθεί η ψηφοφορία και μετά τις 19:00, ακόμη και μέχρι τις 21:00 στην Αθήνα.

Το πόσο ψηλά θα φτάσει ο τελικός αριθμός έχει μεγάλη σημασία, αν αναλογιστεί κανείς ότι το ρεκόρ την τελευταία δεκαετία το έχει η ΝΔ με τις 404.000 του πρώτου γύρου το 2016, όταν εξελέγη πρόεδρος ο Κ. Μητσοτάκης.

Στα επιτελεία των υποψήφιων για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ υπάρχει ξάφνιασμα και σε κάποιες περιπτώσεις νευρικότητα, με υπαινιγμούς για προσπάθεια επιρροής της διαδικασίας από μέλη εφορευτικών επιτροπών σε εκλογικά τμήματα. Ακούγονται διάφορα για 20ευρα σε Ρομά και σε Πομάκους, αλλά αυτά ακούγονται πάντα σε ανάλογες διαδικασίες και δεν θεωρούνται σημαντικά. Ταυτόχρονα όμως υπάρχει και ανακοίνωση της Νομαρχιακής Δωδεκανήσων που καταγγέλλει παρέμβαση της ΝΔ στις εκλογές του ΠΑΣΟΚ.

Τέτοιου είδους καταγγελίες είχαν γίνει το 2021, στον δεύτερο γύρο, από την πλευρά Παπανδρέου αλλά η σχετική φασαρία είχε κρατήσει μόνο δύο ώρες.

Ενδιαφέρον έχει ότι μέχρι στιγμής φαίνεται ότι είναι μεγάλη η αύξηση της συμμετοχής στην Αττική, όπου το ΠΑΣΟΚ δεν είχε καλή επίδοση στις ευρωεκλογές. Η γενική εκτίμηση είναι ότι το κατώτερο όριο της δυνητικής συμμετοχής είναι 320.000 με απρόβλεπτο το ανώτατο όριο.