Πολιτική

Γεραπετρίτης: «Ποτέ σε διάλογο ζητήματα κυριαρχίας»

Γεραπετρίτης: «Ποτέ σε διάλογο ζητήματα κυριαρχίας» Φωτογραφία: intime
Μήνυμα προς την Άγκυρα, πως θέματα κυριαρχίας, όπως η επέκταση των χωρικών μας υδάτων, δεν περιλαμβάνονται και ούτε πρόκειται ποτέ να περιληφθούν στο διάλογο για τα ελληνοτουρκικά, έστειλε από το βήμα της Ολομέλειας ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γερπατρίτης.

Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, υπογράμμισε παράλληλα στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου πως «δε θα συμφωνήσουμε σε όλα με την Τουρκία, έχουμε διαφορετικη αφετηρία.

Είναι αυτονόητο ότι οποιαδήποτε συζήτηση για την οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας θα γίνει μόνον υπό την απόλυτη προϋπόθεση ότι συνιστά τη μια και μόνη διαφορά η οποία θα τεθεί στο τραπέζι».

Ο υπουργός Εξωτερικών, ενόψει και της επίσκεψης του Χακάν Φιντάν στις 8 Νοεμβρίου στην Αθήνα, επέμεινε ότι η επέκταση των χωρικών μας υδάτων από τα 6 στα 12 μίλια, θα ασκηθεί με τον προσήκοντα τρόπο και στον χρόνο που θα επιλέξει η χώρα μας, επισημαίνοντας πως δεν υπάρχει καμία απόκλιση μεταξύ των στελεχών της κυβερνητικής πλειοψηφίας και των μελών της κυβέρνησης για το ζήτημα αυτό.

«Η Βουλή δεν πρέπει να έχει φοβικά σύνδρομα, καθώς η παρούσα κυβέρνηση έχει και την αυτοπεποίθηση και την ισχύ να υπερασπιστεί τα εθνικά μας συμφέροντα», πρόσθεσε ο Γιώργος Γεραπετρίτης ενώ για τον ρόλο του ΕΛΙΑΜΕΠ που ήταν και το θέμα της επίκαιρης ερώτησης, διευκρίνισε ότι «αυτό δεν συνκαθορίζει καμιά εξωτερική πολιτική» μαζί με την κυβέρνηση.