Πολιτική

Σακελλαρίδης: Παραμένουν τα αγκάθια της διαπραγμάτευσης

Σακελλαρίδης: Παραμένουν τα αγκάθια της διαπραγμάτευσης Σακελλαρίδης: Παραμένουν τα αγκάθια της διαπραγμάτευσης Φωτογραφία: Σακελλαρίδης: Παραμένουν τα αγκάθια της διαπραγμάτευσης
Σακελλαρίδης: Παραμένουν τα αγκάθια της διαπραγμάτευσης Παραμένουν ανοικτά θέματα, με διαφορετικές αποχρώσεις, που αποτελούν τα «αγκάθια» της διαπραγμάτευσης, ανέφερε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης και πρόσθεσε ότι σκοπός αυτού του γύρου συνομιλιών είναι να υπάρξει μια θετική έκβαση στο πλαίσιο που θέτει η κυβέρνηση.

Αναφορικά με τη δήλωση του υπουργού Οικονομικών ότι ζητούν μισθούς 700 ευρώ, είπε ότι έχει εκφραστεί πολλές φορές η θέση αυτή των θεσμών και πως ο κ. Βαρουφάκης έχει καλύτερη γνώση επ' αυτού.

Για εργασιακά

Ο κ. Σακελλαρίδης είπε ότι οι θέσεις της κυβέρνησης ως προς τα εργασιακά έχουν κατατεθεί στους κοινωνικούς φορείς και τον κοινωνικό διάλογο, υπερψηφίστηκαν στις εκλογές και η θέση της παραμένει σταθερή. Τόνισε, ότι το ζήτημα των εργασιακών η κυβέρνηση το θεωρεί κόκκινη γραμμή και βάζει εμφατικά ως θέμα την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και συμβάσεων καθώς και το ζήτημα της σταδιακής επαναφοράς του κατώτατου μισθού και ότι στο ασφαλιστικό δεν μπαίνει στη διαδικασία μείωσης συντάξεων.

Για αύξηση ΦΠΑ

Ως προς τον ΦΠΑ, είπε ότι δεν υπάρχει θέση ανακοινώσιμη και πρόσθεσε ότι αυτό που είπε ο υπουργός Οικονομικών είναι ότι αν υπάρξει κάποιο μέτρο για τον ΦΠΑ αυτό που θα ήταν βέλτιστο, θα ήταν να γίνει μετά το καλοκαίρι ώστε να μην υπάρχουν αρρυθμίες στην αγορά εν μέσω τουρισμού. Είπε ότι σίγουρα υπάρχει προβληματισμός και ότι «δεν πανηγυρίζουμε αν μπουν νέοι φόροι», για να σημειώσει ότι σκοπός της κυβέρνησης είναι να υπάρχει μια μεταφορά των φορολογικών βαρών που να ειναι κοινωνικά δίκαιη, η φορολογία να παίξει τον ουσιαστικό της ρόλο που είναι να έχει έναν αναδιανεμητικό χαρακτήρα και με τρόπο που δεν θα βλάπει την ανάπτυξη. Σημείωσε, ότι η κυβέρνηση θα απαντήσει σε αυτά, ώστε να μην υπάρχει περαιτέρω επιβάρυνση στα υποζύγια που έχουν «πληρώσει το μάρμαρο».

Η bad bank είναι στο τραπέζι

Ανέφερε ακόμα ότι το θέμα της "bad bank» για τα κόκκινα δάνεια είναι στο τραπέζι της συζήτησης, γίνονται συνεργασίες μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων και εξέφρασε αισιοδοξία ότι θα υπάρχουν σύντομα θετικά αποτελέσματα. Είπε ακόμα ότι η προστασία της πρώτης κατοικίας είναι ένα από τα ζητήματα των διαπραγματεύσεων και εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα υπάρχει θετική κατάληξη για τους πολίτες που έχουν το βάρος.

Δεν θα υπάρξει "ξεπούλημα" δημόσιας περιουσίας

Ερωτηθείς εάν η απόφαση του ΤΑΙΠΕΔ «να προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ» αποτελεί υποχώρηση της κυβέρνησης για να προχωρήσει η διαπραγμάτευση, ο κ. Σακελλαρίδης τόνισε ότι η όλη διαδικασία βρίσκεται σε συνάρτηση και με την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων και σε σχέση και με την τελική συμφωνία που πιστεύει η κυβέρνηση ότι θα επιτύχει. «Είναι ένα κομματι της συνολικότερης συμφωνίας και η προοπτική της θα εξαρτηθεί και από το πλαίσιο της συμφωνίας που συζητείται στις διαπραγματεύσεις», είπε.

Ο κ. Σακελλαρίδης ανέφερε ότι το ΤΑΙΠΕΔ προχώρησε στην αναδιατύπωση των όρων του διαγωνισμού που είχαν δρομολογηθεί για τον ΟΛΠ και ότι αυτή η επεναδιατύπωση των όρων έγινε με γνώμονα τα συμφέροντα του δημοσίου, της πόλης του Πειραιά και των εργαζόμενων στο Λιμάνι. Ταυτόχρονα και με γνώμονα ώστε να μην δημιουργηθούν δεδομένα ακύρωσης της διαδικασίας που θα ήγειρε αξιώσεις από την πλευρά των συμμετεχόντων στον διαγωνισμό. Ο κ. Σακελλαρίδης είπε ότι η κυβέρνηση δεν κρύβεται, ότι πρόκειται για υποχωρήσεις, τις οποίες, όπως υπογράμμισε, «τις συνδέουμε με τη διαδικασία της συμφωνίας, και την κατάληξη τη συνδέουμε με τη συμφωνία, και σε κάθε περίπτωση προσπαθούμε να κερδίσουμε τα περισσότερα δυνατά για το ελληνικό δημόσιο και τον λαό». Σημείωσε, ότι η κυβέρνηση δεν θα ακολουθήσει τη λογική του «ξεπουλήματος» που, όπως είπε, συνιστούσαν οι όροι και το τίμημα ιδιωτικοποιήσεων του προηγούμενου διαστήματος.

Γενικότερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε ότι η λαϊκή εντολή της κυβέρνησης έχει βάθος τετραετίας και ότι πρώτο μέλημα είναι να βγάλει τη χώρα από το μνημονιακό παρελθόν, ενώ υπενθύμισε ότι «προεκλογικά λέγαμε ότι δεν υπάρχουν μαγικά ραβδάκια». «Επειδή δεν έχουμε επιλέξει να κάνουμε το πιο εύκολο και επιλέξαμε να μείνουμε σταθεροί στον προσανατολισμό μας, δίνουμε αυτή τη μάχη για να αλλάξουμε τις συνθήκες», τόνισε.