Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ: Ξένοι στο ίδιο κόμμα

ΣΥΡΙΖΑ: Ξένοι στο ίδιο κόμμα ΣΥΡΙΖΑ: Ξένοι στο ίδιο κόμμα
ΣΥΡΙΖΑ: Ξένοι στο ίδιο κόμμα Υπεύθυνη στάση από όλες τις πλευρές σε αυτή την πολύ κρίσιμη περίοδο,ζήτησε το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας Γιάννης Μπουρνούς μιλώντας στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε μια αποτίμηση της εξάμηνης διαπραγμάτευσης, το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας είπε πως υπερεκτιμήθηκε η ισχύς που μπορεί να έχει η λαϊκή κυριαρχία με βάση τους συσχετισμούς.

Ταυτόχρονα, όμως, υπογράμμισε πως αποτελεί σημαντικό κεφάλαιο η διεθνοποίηση της ελληνικής κρίσης με τρόπο που άνοιξε τη συζήτηση για τον χαρακτήρα της ευρωζώνης και σημαντική εξέλιξη, «παρακαταθήκη», αποτελούν τα κινήματα αλληλεγγύης όχι μόνο στη χώρα αλλά στον πόλεμο ενάντια στη λιτότητα και τον δημοσιονομικό αυταρχισμό.

Ο κ. Μπουρνούς είπε πως απαιτούνται άμεσα μέτρα ανακούφισης για τους πολίτες που έχουν πληγεί και υπογράμμισε πως χρειαζόμαστε κυβέρνηση αποφασισμένων στην οποία δεν χωράνε πρόσωπα όπως ο Γιάννης Πανούσης και ο Σπύρος Σαγιάς και κόμμα αποφασισμένο να χαράξει μια καινούργια στρατηγική διεξόδου.

Ταυτόχρονα υπογράμμισε την ανάγκη να αξιοποιηθούν τα ρήγματα στην ευρωζώνη προκειμένου να διευρυνθεί το μπλοκ ενάντια στην λιτότητα και το δημοσιονομικό αυταρχισμό. Ζήτησε δε να αναζητηθούν λύσεις χωρίς φανατισμούς και γηπεδικού τύπου διλήμματα.

Η κατάληξη της διαπραγμάτευσης συνιστά συντριπτική ήττα, δήλωσε ο βουλευτής Δράμας του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Καραγιαννίδης.

Ο κ. Καραγιαννίδης ζήτησε χαμηλούς τόνους και έκανε ειδική αναφορά στην εφημερίδα «Η Αυγή», λέγοντας ότι πρωτίστως εκείνη πρέπει να τηρήσει χαμηλά τους τόνους, διότι η ενότητα δεν είναι ευσεβής πόθος, αλλά πολιτική πρακτική.

Είπε επίσης ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί το να ζητάνε κάποιοι επιπτώσεις για ανθρώπους που έδωσαν μάχες με τον ΣΥΡΙΖΑ, επειδή τόλμησαν να διαφοροποιηθούν.

Ο κ. Καραγιαννίδης κατήγγειλε «το ξεκατίνιασμα μεταξύ συντρόφων στα τηλεοπτικά παράθυρα».

Είπε επίσης ότι θα έπρεπε ήδη να υπάρχει ένα σχέδιο στην περίπτωση που δεν γίνει η συμφωνία, ένα εναλλακτικό σχέδιο το οποίο θα έπρεπε να είχε σχεδιαστεί. Και καυτηρίασε το γεγονός ότι ποινικοποιούνται ο Γιάνης Βαρουφάκης και η Νάντια Βαλαβάνη και δεν έχει εκδοθεί μια ανακοίνωση από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Σκληρή γλώσσα χρησιμοποίησε το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ Νάσος Ηλιόπουλος, μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή. «Δεν γίνεται να έχουμε επικεφαλής στην διαπραγματευτική ομάδα τον κ. Χουλιαράκη που είναι πιο τρόικα από την τρόικα», είπε και αναρωτήθηκε πόσο είναι καθαρό πολιτικά το γεγονός ότι την ίδια ώρα που στελέχη έδιναν τη μάχη υπέρ του «Όχι» στο δημοψήφισμα άλλα κεντρικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ήταν εξαφανισμένα.

Είμαστε σε σημείο όχι απλά αδιεξόδου, αλλά σε σημείο πνιγμού, είπε και ζήτησε όλοι συλλογικά να σχεδιάσουν μέσα από ένα συνέδριο το «πώς θα απεγκλωβιστούμε».

# TAGS