Πολιτική

Πολιτική αντιπαράθεση για το συμβούλιο των αρχηγών

Πολιτική αντιπαράθεση για το συμβούλιο των αρχηγών
Πολιτική αντιπαράθεση για το συμβούλιο των αρχηγών Πολιτική αντιπαράθεση, με επίκεντρο την Προεδρία της Δημοκρατίας, προκαλεί η αποκάλυψη της Καθημερινής ότι ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος προσανατολίζεται να μην συγκαλέσει το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών αλλά να πραγματοποιήσει κύκλο επαφών με τους ηγέτες των κομμάτων πριν τον ορισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης υπό την Πρόεδρο του Αρείου Πάγου κ. Βασιλική Θάνου.

Η διαχείριση αυτή εκ μέρους της Προεδρίας κρίνεται έως και επιβεβλημένη δεδομένου ότι οι κ.κ. Αλέξης Τσίπρας και Πάνος Καμμένος έχουν, ουσιαστικά, διαμηνύσει την πρόθεσή τους να μην συμμετέχουν, καθιστώντας τη σύγκληση του Συμβουλίου κενή περιεχομένου.

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης υποστήριξε, αμέσως μετά τη νέα συνάντηση που είχε το απόγευμα της Τρίτης με τον κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη, πως το Σύνταγμα απαιτεί να γίνει η σύσκεψη των αρχηγών. Προσέθεσε, δε, ότι «αν κάποιοι δε θέλουν να έρθουν, η θέση να μείνει κενή». «Προτείνω να συγκληθεί η σύσκεψη των αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ανεξάρτητα του εάν κάποιοι δεν έρθουν, τουλάχιστον να συζητήσουμε το θέμα της υπηρεσιακής κυβέρνησης» προσέθεσε ο κ. Μεϊμαράκης, την ίδια στιγμή που ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας χαρακτήριζε ως απαράδεκτη τη διεξαγωγή εκλογών πριν τις 27 Σεπτεμβρίου.

Μαξίμου: Τελικές αποφάσεις εναπόκεινται στον ΠτΔ

«Οι τελικές αποφάσεις για την σύγκληση ή όχι συμβουλίου πολιτικών αρχηγών εναπόκεινται στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας» διαμηνύει το Μέγαρο Μαξίμου, αναφορικά με την πολιτική αντιπαράθεση που έχει πυροδοτηθεί για το ζήτημα. Πάντως, στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού, κ. Αλέξη Τσίπρα, διαμηνύουν ότι για την κυβερνητική ηγεσία δεν έχει νόημα η σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών και ότι θα είχε νόημα μόνον εάν υπήρχε όντως περιθώριο σχηματισμού άλλης κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή, κάτι που δεν προκύπτει.

«Να μας πουν αυτοί που ζητούν να γίνει το συμβούλιο πολιτικών αρχηγών ποια είναι η άλλη κυβέρνηση που θα μπορούσε να προκύψει», σχολιάζουν χαρακτηριστικά και προσθέτουν ότι «πρόκειται καταφανώς για προσπάθεια παλαιών και ναοπαγών πολιτικών σχηματισμών να καθυστερήσουν τις εκλογές και να μεταθέσουν τον χρόνο πραγματοποίησής τους». Απαντώντας σε ερώτηση, εάν, στην περίπτωση σύγκλησης του συμβουλίου, ο κ. Τσίπρας θα συμμετέχει σε αυτό, οι συνεργάτες του αναφέρουν ότι η απόφαση θα ληφθεί αφού υπάρξει σχετική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ. Προκόπη Παυλόπουλο και τεθεί τέτοιο θέμα.

Όπως μετέδιδε από το πρωί η Καθημερινή, με ταχείς ρυθμούς και, ενδεχομένως, χωρίς καν τη σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών, που περιγράφει το άρθρο 37 του Συντάγματος, προς αναζήτηση οικουμενικής κυβέρνησης, οδεύει η χώρα προς τις κάλπες, πιθανότατα την 20ή Σεπτεμβρίου.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος αναμένει, το μεσημέρι της Πέμπτης, την επιστροφή της διερευνητικής εντολής από τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, προκειμένου να δρομολογήσει τα επόμενα βήματα. Ωστόσο, η σύγκληση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών μοιάζει αμφίβολη, δεδομένου ότι τρεις εκ των αρχηγών έχουν μάλλον προδιαγράψει την άρνησή τους να συμμετάσχουν σε συζήτηση για τη συγκρότηση κυβέρνησης «από όλα τα κόμματα της Βουλής», αφήνοντας μόνη εναλλακτική τη συγκρότηση υπηρεσιακής υπό ανώτατο δικαστικό.