Πολιτική

Βίτσας σε FT: «Μέχρι και δύο χρόνια θα παραμείνουν στην Ελλάδα οι πρόσφυγες»

Βίτσας σε FT: «Μέχρι και δύο χρόνια θα παραμείνουν στην Ελλάδα οι πρόσφυγες» Βίτσας σε FT: «Μέχρι και δύο χρόνια θα παραμείνουν στην Ελλάδα οι πρόσφυγες»
Στην εκτίμηση ότι οι πιο πολλοί πρόσφυγες που έχουν έρθει στην Ελλάδα θα παραμείνουν έως και δύο χρόνια περιμένοντας τη μετεγκατάστασή τους, ενώ κάποιοι θα μείνουν μόνιμα, προχώρησε ο αναπληρωτής Υπουργός Άμυνας σε συνέντευξη του στους Financial Times.

Σχετικά με τον καταυλισμό της Ειδομένης, ο Δημήτρης Βίτσας δήλωσε ότι «υπάρχουν θέσεις σε τρεις οργανωμένους καταυλισμούς 20 χιλιόμετρα μακριά, όπου μπορούν να ζήσουν αξιοπρεπώς» σημειώνοντας πως οι χιλιάδες άνθρωποι που παραμένουν στην περιοχή περιμένουν τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής για το προσφυγικό στις 17 Μαρτίου με την ελπίδα ότι θα ανοίξουν τα σύνορα και θα συνεχίσουν το ταξίδι τους στην Ευρώπη.

«Πρέπει να τους πείσουμε ότι αυτό δε θα γίνει» διευκρίνισε ο αναπληρωτής Υπουργός Άμυνας εκτιμώντας ότι «τότε ο καταυλισμός της Ειδομένης θα αδειάσει γρήγορα, νομίζω έως το τέλος της εβδομάδας».

Παράλληλα, εξέφρασε την ανησυχία του αναφορικά με τη στάση της Τουρκίας, η οποία -όπως σημείωσε- φαίνεται ότι θα αρνηθεί να δεχθεί τους οικονομικούς μετανάστες που βρίσκονται στην Ελλάδα σημειώνοντας ότι οι άνθρωποι αυτοί θα πρέπει να έχουν προτεραιότητα ως προς την επιστροφή και μετεγκατάσταση.

Ο Δημήτρης Βίτσας χαρακτήρισε ντροπιαστικές τις πρακτικές ορισμένων χωρών που δεν δέχονται να υποδεχθούν παρά μόνο έναν μικρό αριθμό προσφύγω: «Μερικές χώρες έχουν κυβερνήσεις που μοιάζει να ενεργούν ξενοφοβικά. Μεταξύ αυτών υπάρχουν αρκετές που έστειλαν κάποιες δεκάδες χιλιάδες μετανάστες στην Ελλάδα πριν από 25 χρόνια. Αλλά τώρα οι ίδιες χώρες δε θέλουν να δεχθούν Σύρους πρόσφυγες από την Ελλάδα. Κατά την προσωπική μου άποψη, αυτό είναι ντροπή».