Επιστήμη

Το μυαλό μας δεν δουλεύει καλά όταν μιλάμε μέσω zoom, λένε οι επιστήμονες

unsplash unsplash
Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει μια σημαντική διαφορά στη νευρική δραστηριότητα κατά τη διάρκεια συνομιλιών πρόσωπο με πρόσωπο συγκριτικά με τις αλληλεπιδράσεις μέσω της εφαρμογής Zoom.

Χρησιμοποιώντας προηγμένη νευροαπεικόνιση, ερευνητές από το πανεπιστήμιο Yale παρατήρησαν νευρικά σήματα σε καταστολή κατά τη διάρκεια διαδικτυακών αλλληλεπιδράσεων.

Αντίθετα, οι διαπροσωπικές συζητήσεις παρουσίασαν αυξημένη εγκεφαλική δραστηριότητα, με πιο συντονισμένες νευρικές αποκρίσεις μεταξύ των συμμετεχόντων, αναδεικνύοντας τη σημαντικότητα των διαπροσωπικών κοινωνικών αλληλεπιδράσεων.

Η μελέτη χρησιμοποίησε μοναδικές τεχνολογίες νευροαπεικόνισης για την παρακολούθηση της εγκεφαλικής δραστηριότητας σε πραγματικό χρόνο κατά τη διάρκεια αλληλεπιδράσεων δύο ατόμων τόσο κατ’ιδίαν όσο και στο Zoom.

Οι διαπροσωπικές αλληλεπιδράσεις εμφάνισαν αυξημένη νευρική δραστηριότητα που συνδέεται με το χρόνο του βλέμματος, τη διαστολή της κόρης και την ενισχυμένη ικανότητα επεξεργασίας προσώπου, αντανακλώντας μεγαλύτερη διέγερση και ανταλλαγή κοινωνικών ενδείξεων.

Αντίθετα, τα online πρόσωπα δεν επιδρούν στα κοινωνικά νευρωνικά μονοπάτια του εγκεφάλου τόσο αποτελεσματικά όσο οι ζωντανές αλληλεπιδράσεις.

Συγκεκριμένα όταν η νευροεπιστήμονας Joy Hirsch χρησιμοποίησε εξελιγμένα εργαλεία νευροαπεικόνισης για να παρακολουθήσει σε πραγματικό χρόνο την εγκεφαλική δραστηριότητα δύο ατόμων που συμμετέχουν σε διαπροσωπικές συνομιλίες, ανακάλυψε μια περίπλοκη νευρωνική «χορογραφία» σε περιοχές του εγκεφάλου που εμπλέκονται στις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις.

Όταν έκανε παρόμοια πειράματα με δύο άτομα που μιλούσαν μέσω Zoom, παρατήρησε ένα πολύ διαφορετικό νευρολογικό τοπίο. Η νευρωνική σηματοδότηση κατά τη διάρκεια των διαδικτυακών ανταλλαγών καταστέλλεται σημαντικά σε σύγκριση με τη δραστηριότητα που παρατηρείται σε άτομα που συνομιλούν πρόσωπο με πρόσωπο, διαπίστωσαν οι ερευνητές.

Το Zoom φαίνεται να είναι ένα φτωχό σύστημα κοινωνικής αλληλεπίδρασης συγκριτικά με την δια ζώσης επαφή.

Οι κοινωνικές αλληλεπιδράσεις είναι ο ακρογωνιαίος λίθος όλων των ανθρώπινων κοινωνιών και ο εγκέφαλός μας είναι καλά συντονισμένος για να επεξεργάζεται δυναμικές ενδείξεις προσώπου ως πρωταρχική πηγή πληροφοριών, κατά τη διάρκεια πραγματικών διαπροσωπικών επαφών, λένε οι ερευνητές.

Ενώ οι περισσότερες από τις προηγούμενες έρευνες που χρησιμοποίησαν εργαλεία απεικόνισης για την παρακολούθηση της εγκεφαλικής δραστηριότητας κατά τη διάρκεια αυτών των αλληλεπιδράσεων αφορούσαν μεμονωμένα άτομα, το εργαστήριο της Hirsch ανέπτυξε μια μοναδική σειρά τεχνολογιών νευροαπεικόνισης που επιτρέπει στους επιστήμονες να μελετούν, σε πραγματικό χρόνο, τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ δύο ανθρώπων σε φυσικά περιβάλλοντα.

Η αυξημένη δραστηριότητα μεταξύ εκείνων που συμμετείχαν σε συνομιλίες πρόσωπο με πρόσωπο συσχετίστηκε με αυξημένη διέγερση στους δύο εγκεφάλους, που οφείλεται στην ενισχυμένη ικανότητα επεξεργασίας προσώπου, είπαν οι ερευνητές.

Συνολικά, οι δυναμικές και φυσικές κοινωνικές αλληλεπιδράσεις που συμβαίνουν αυθόρμητα κατά τη διάρκεια αλληλεπιδράσεων δια ζώσης φαίνεται να είναι λιγότερο εμφανείς ή απουσιάζουν κατά τη διάρκεια των συναντήσεων μέσω Zoom.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν πρόσφατα στο περιοδικό Imaging Neuroscience.

# TAGS