Επιστήμη

Ουρακοτάγκος για πρώτη φορά θεράπευσε πληγή με φυτό που έχει φαρμακευτικές ιδιότητες

Ουρακοτάγκος για πρώτη φορά θεράπευσε πληγή με φυτό που έχει φαρμακευτικές ιδιότητες
Ο ουρακοτάγκος φαίνεται ότι χρησιμοποίησε εσκεμμένα το φυτό, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Ερευνητές είδαν αρσενικό ουρακοτάγκο της Σουμάτρας να θεραπεύει πληγή στο πρόσωπό του με φύλλα φυτού που είναι γνωστό ότι έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και ανακουφίζει τον πόνο.

Αυτή δεν είναι η πρώτη περίπτωση που επιστήμονες βλέπουν άγρια ζώα να ακολουθούν μόνα τους μια θεραπεία. Στο παρελθόν έχουν υπάρξει περιπτώσεις ουρακοτάγκοι του Βόρνεο έτριβαν τα χέρια και τα πόδια τους με μασημένα φύλλα φυτού που χρησιμοποιούν οι άνθρωποι για τους μυικούς πόνους.

Επίσης, ερευνητές έχουν δει χιμπατζήδες να μασάνε φύλλα που είναι γνωστά για τη θεραπεία λοιμώξεων από παράσιτα και να βάζουν έντομα σε πληγές.

Όμως, αυτή είναι η πρώτη φορά που ένα άγριο ζώο παρατηρείται να θεραπεύει ανοιχτές πληγές με μια ουσία που είναι γνωστό ότι έχει φαρμακευτικές ιδιότητες.

«Στην περίπτωση των χιμπατζήδων, χρησιμοποίησαν έντομα και δυστυχώς δεν ανακαλύφθηκε ποτέ αν αυτά πραγματικά βοηθούσαν στην επούλωση πληγών. Σε αυτή την περίπτωση, ο ουρακοτάγκος χρησιμοποίησε το φυτό και αυτό έχει γνωστές φαρμακευτικές ιδιότητες», δήλωσε η δρ. Κάρολαιν Σούπλι, επικεφαλής συγγραφέας της έρευνας που έγινε στο Ινστιτούτο Max Planck, στη Γερμανία.

Πώς θεράπευσε ο ουρακοτάγκος την πληγή

Οι επιστήμονες έκαναν την ανακάλυψη ενώ δούλευαν σε περιοχή προστατευόμενου τροπικού δάσους στην Ινδονησία.

Αρχικά παρατήρησαν ότι ο Rakus- όπως ονόμασαν τον ουρακοτάγκο- είχε μια πληγή στο πρόσωπο, πιθανότατα αποτέλεσμα καβγά με άλλο αρσενικό.

Τρεις ημέρες αργότερα είδαν τον Rakus να τρέφεται με τον βλαστό και τα φύλλα του Fibraurea tinctoria, είδος αναρριχώμενου φυτού. Στη συνέχεια, παρατήρησαν κάτι απρόσμενο. «Δεκατρία λεπτά αφού άρχισε να το τρώει, άρχισε να μασά τα φύλλα χωρίς να τα καταπίνει και με τα δάχτυλά του να παίρνει από το στόμα του τον χυμό του φυτού και να τον βάζει πάνω στην πληγή», ανέφεραν.

Όχι μόνο επανέλαβε αυτές τις κινήσεις, αλλά στη συνέχεια κάλυψε όλη την πληγή με τα μασημένα φύλλα. Πέντε ημέρες αργότερα, η πληγή του είχε κλείσει, ενώ τις επόμενες εβδομάδες επουλώθηκε, αφήνοντας μόνο μια μικρή ουλή.

Το φυτό που χρησιμοποίησε ο Rakus είναι γνωστό ότι περιέχει ουσίες με αντιβακτηριακές, αντιφλεγμονώδεις, αντιοξειδωτικές, αντιμυκητιακές και αναλγητικές ιδιότητες, μεταξύ άλλων. Αυτό και αντίστοιχα είδη χρησιμοποιούνταν στην παραδοσιακή ιατρική για την αντιμετώπιση διάφορων ασθενειών, όπως η δυσεντερία, ο διαβήτης και η ελονοσία, επεσήμαναν οι ερευνητές.

Παραμένει ασαφές αν ο Rakus σκέφτηκε μόνος του αυτή τη θεραπεία ή την έμαθε από άλλο ουρακοτάγκο, παρότι δεν έχει παρατηρηθεί άλλο ζώο να κάνει κάτι τέτοιο.

Η δρ. Κάρολαιν Σούπλι σημείωσε ότι ο Rakus φαίνεται να χρησιμοποίησε εσκεμμένα το φυτό. «Δείχνει ότι σε κάποιο βαθμό έχει τις γνωστικές ικανότητες που χρειάζεται για να περιποιηθεί την πληγή με κάποια φυτά. Αλλά δεν ξέρουμε πόσα καταλαβαίνει», σημείωσε, σύμφωνα με τον Guardian.

{https://www.youtube.com/watch?v=p_Sb4xwaDOA}