Επιστήμη

Η κλιματική αλλαγή συγκρίνεται με έναν μόνιμο πόλεμο - Θα κάνει τους ανθρώπους κατά 50% φτωχότερους

Η κλιματική αλλαγή συγκρίνεται με έναν μόνιμο πόλεμο - Θα κάνει τους ανθρώπους κατά 50% φτωχότερους Φωτογραφία: EPA/ SAMIULLAH POPAL
Νέα μελέτη ανεβάζει το κόστος της κλιματικής αλλαγής πολύ ψηλότερα από προηγούμενες έρευνες.

Η οικονομική ζημία που προκαλεί η κλιματική αλλαγή είναι έξι φορές χειρότερη από ότι πιστεύαμε μέχρι τώρα. Η υπερθέρμανση του πλανήτη αναμένεται να συρρικνώσει τον πλούτο με ρυθμό που συνάδει με τις οικονομικές απώλειες ενός συνεχιζόμενου μόνιμου πολέμου, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Η αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας κατά 1 βαθμό Κελσίου οδηγεί σε πτώση του παγκόσμιου ΑΕΠ κατά 12%, διαπίστωσαν οι ερευνητές. Πρόκειται για πολύ υψηλότερη εκτίμηση από ό,τι σε προηγούμενες αναλύσεις.

Ήδη η θερμοκρασία του πλανήτη έχει αυξηθεί πάνω από 1 βαθμό Κελσίου σε σύγκριση με την προβιομηχανική εποχή και πολλοί αναλυτές προβλέπουν μια άνοδο 3 βαθμών έως τα τέλη του αιώνα, εξαιτίας των ορυκτών καυσίμων. Ένα σενάριο που, σύμφωνα με τη νέα έρευνα, θα έχει τεράστιο οικονομικό κόστος.

Μια αύξηση της θερμοκρασίας κατά 3 βαθμούς Κελσίου θα προκαλέσει «απότομη πτώση της παραγωγής, του κεφαλαίου και της κατανάλωσης που θα ξεπεράσει το 50% έως το 2100», επισημαίνεται στην έρευνα.

Αυτή η οικονομική απώλεια είναι τόσο βαριά που «συγκρίνεται με την οικονομική ζημία που προκαλείται από έναν μόνιμο πόλεμο στο εσωτερικό».

Η κλιματική αλλαγή θα κάνει τους ανθρώπους κατά 50% φτωχότερους

«Θα υπάρξει κάποια οικονομική ανάπτυξη, αλλά έως τα τέλη του αιώνα οι άνθρωποι μπορεί κάλλιστα να είναι κατά 50% φτωχότεροι από ό,τι θα ήταν αν δεν υπήρχε η κλιματική αλλαγή», δήλωσε ο Άντριαν Μπίλαλ, οικονομολόγος του Χάρβαρντ. Μαζί με τον Ντιέγκο Κάνζιγκ, οικονομολόγο του Northwestern University, έγραψαν τη νέα μελέτη.

Η αγοραστική δύναμη θα ήταν ήδη 37% υψηλότερη από ό,τι σήμερα, αν δεν είχε υπάρξει η υπερθέρμανση του πλανήτη των τελευταίων 50 ετών. Αυτές οι απώλειες θα αυξηθούν κατακόρυφα αν βαθύνει η κλιματική κρίση και θα μπορεί να συγκριθεί με εκείνη που συχνά παρατηρείται σε καιρό πολέμου, τόνισε.

«Η σύγκριση με τον πόλεμο είναι μόνο σε όρους κατανάλωσης και ΑΕΠ», διευκρίνισε. «Η σύγκριση μπορεί να φαίνεται σοκαριστική, αλλά σε όρους ΑΕΠ υπάρχει μια αναλογία εδώ. Είναι ανησυχητικό», συμπλήρωσε.

Η μελέτη εκτιμά πολύ υψηλότερα τις οικονομικές απώλειες από ό,τι προγενέστερες μελέτες. Υπολογίζει ότι το κοινωνικό κόστος του άνθρακα- η ζημία που προκαλείται από κάθε επιπλέον τόνο εκπομπών αερίων- θα είναι 1.056 δολάρια ανά τόνο. Η αμερικανική υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος εκτιμά το κόστος σε περίπου 190 δολάρια ανά τόνο.

Μάλιστα, ακόμα και με μεγάλη μείωση της εκπομπής αερίων, η κλιματική αλλαγή θα έχει βαρύ οικονομικό κόστος, σύμφωνα με τη μελέτη. Ακόμα κι αν η υπερθέρμανση του πλανήτη περιοριστεί σε λίγο πάνω από τον 1,5 βαθμό Κελσίου έως τα τέλη του αιώνα, οι απώλειες του ΑΕΠ θα φτάσουν 15%.