Επιστήμη

Κι όμως, μπορεί να χρωστάμε την ζωή μας σε ένα πεταλοειδές καβούρι

Κι όμως, μπορεί να χρωστάμε την ζωή μας σε ένα πεταλοειδές καβούρι Φωτογραφία: Image: Charles River Laboratories
Το μοναδικό μπλε αίμα αυτών των αρθροπόδων έχει γίνει απαραίτητο στις φαρμακευτικές δοκιμές, διαδραματίζοντας κρίσιμο ρόλο στην διασφάλιση της ασφάλειας των εμβολίων — συμπεριλαμβανομένων αυτών για την COVID-19

Το πεταλοειδές καβούρι του Ατλαντικού, Limulus polyphemus είναι ένας αρχαίος ναυτικός με γενεαλογία 440 εκατομμυρίων ετών. Λόγω της πολύτιμης συμβολής του στην βιοϊατρική έρευνα και στις εφαρμογές της παραμένει προστατευόμενο είδος. Ωστόσο, κάθε χρόνο, 500.000 πεταλοειδή καβούρια αιχμαλωτίζονται για το γαλάζιο αίμα τους. Το μυστικό τους βρίσκεται σε μια χημική αντίδραση στο αίμα τους που εντοπίζει την βακτηριακή μόλυνση πιο γρήγορα και με μεγαλύτερη ακρίβεια από παλαιότερες μεθόδους.

Το Limulus amebocyte lysate (LAL) είναι ένα υδατικό εκχύλισμα αιμοσφαιρίων από το πεταλοειδές καβούρι. Αποτελούμενο από πρωτεΐνες, το LAL χρησιμοποιείται για την ανίχνευση της παρουσίας ενδοτοξινών. Στα 50 χρόνια από αυτήν την ανακάλυψη, το αίμα πεταλοειδούς καβουριού έχει χρησιμεύσει ως φυσικός δείκτης βακτηριακής μόλυνσης σε κρίσιμες ιατρικές θεραπείες σε όλο τον κόσμο, καθιστώντας περαιτέρω την προσπάθεια διατήρησής του κορυφαία προτεραιότητα.

{https://www.youtube.com/watch?v=5bcveNe68xg}

Στη δεκαετία του 1960, οι επιστήμονες Frederick Bang και Jack Levin ανακάλυψαν αυτή την αξιοσημείωτη ιδιότητα που οδήγησε στην δημιουργία του τεστ Limulus Amebocyte Lysate (LAL). Σήμερα, αυτό το τεστ είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της ιατρικής ασφάλειας που χρησιμοποιείται για την ανίχνευση επιβλαβών ενδοτοξινών σε οτιδήποτε, από εμβόλια έως ενδοφλέβια υγρά.

Αν και εξακολουθούν να υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με την βιωσιμότητα των πληθυσμών πεταλοειδών καβουριών, οι προσπάθειες διατήρησης διασφαλίζουν την προσεκτική διαχείριση των καβουριών, με τα περισσότερα να επιστρέφονται στον ωκεανό μετά τη συλλογή αίματος.

Αυτά τα αρχαία πλάσματα, που συχνά παραβλέπονται, συνεχίζουν να προστατεύουν την ανθρώπινη υγεία με τρόπους που λίγοι θα μπορούσαν να φανταστούν - και που πολλοί εξακολουθούν να τους βρίσκουν βαθιά προβληματικούς.