Επιστήμη

Δεύτερο φεγγάρι από την Κυριακή στον ουρανό!

Δεύτερο φεγγάρι από την Κυριακή στον ουρανό! Φωτογραφία: Anderson Rian on Unsplash
Ο αστεροειδής 2024 PT5 θα κάνει την εμφάνισή τους ως ένα δεύτερο «μίνι φεγγάρι» και θα... μείνει μαζί μας για μόλις λίγες εβδομάδες!

Οι επιστήμονες της NASA υπολόγισαν ότι η Γη θα «απολαύσει» ένα «δεύτερο φεγγάρι» την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου.

Το «μίνι φεγγάρι» θα εμφανιστεί με τη μορφή του μικροσκοπικού αστεροειδούς 2024 PT5, ο οποίος συνήθως περιφέρεται γύρω από τον ήλιο ως μέρος μιας μικρής ζώνης αστεροειδών που ακολουθεί τη Γη.

Ενώ ο κύριος «σύντροφος» της Γης, το φεγγάρι, παραμένει γύρω από τον πλανήτη μας για περίπου 4 δισεκατομμύρια χρόνια, ο συγκεκριμένος αστεροειδής θα κάνει μία και μόνο εμφάνιση «αστραπή». 

«Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα δεδομένα από το σύστημα Horizons του Jet Propulsion Laboratory της NASA, η εμφάνισή του θα ξεκινήσει στις 15:54 EDT (1954 UTC) και θα τελειώσει στις 11:43 EDT (1543 UTC) στις 25 Νοεμβρίου», δήλωσε στο Space.com την Τετάρτη ο Carlos de la Fuente Marcos, καθηγητής του Universidad Complutense de Madrid.

«Το αντικείμενο που πρόκειται να μας επισκεφθεί ανήκει στη ζώνη αστεροειδών Arjuna, μια δευτερεύουσα ζώνη αστεροειδών που αποτελείται από διαστημικούς βράχους που ακολουθούν τροχιές πολύ παρόμοιες με αυτές της Γης σε μια μέση απόσταση από τον ήλιο περίπου 93 εκατομμυρίων μιλίων (150 εκατομμυρίων χιλιομέτρων)», πρόσθεσε ο Marcos. «Τα αντικείμενα στη ζώνη αστεροειδών Arjuna αποτελούν μέρος του πληθυσμού των αστεροειδών και των κομητών που βρίσκονται κοντά στη Γη».

Αν και η ιδέα να εμφανιστεί στη Γη ένα δεύτερο φεγγάρι ακούγεται ασυνήθιστη, αυτά τα γεγονότα βαρυτικής σύλληψης είναι στην πραγματικότητα αρκετά συνηθισμένα.

«Ορισμένα αντικείμενα της ζώνης αστεροειδών Arjuna μπορούν να πλησιάσουν τη Γη σε κοντινή απόσταση περίπου 4,5 εκατομμυρίων χιλιομέτρων (2,8 εκατομμύρια μίλια) και με σχετικά χαμηλή ταχύτητα μικρότερη από 3.540 χλμ/ώρα (2.200 μίλια ανά ώρα)», εξήγησε ο Marcos.

Το γεγονός ότι ο αστεροειδής 2024 PT5 θα παραμείνει μαζί μας για λίγες μόνο εβδομάδες δεν είναι η μόνη σημαντική διαφορά μεταξύ αυτού του «μίνι φεγγαριού» και του πραγματικού.

Ενώ το φεγγάρι «πρωταγωνιστεί» στον νυχτερινό ουρανό για τουλάχιστον το μισό μήνα, ο 2024 PT5 δεν θα είναι ορατός με γυμνό μάτι. Οι επαγγελματίες αστρονόμοι, ωστόσο, ενδέχεται να μπορέσουν να μας τραβήξουν μερικές εικόνες αυτής της προσωρινής ευθυγράμμισης.