Επιστήμη

Στους κορυφαίους επιστήμονες του κόσμου 159 ερευνητές και ερευνήτριες του ΕΜΠ

Στους κορυφαίους επιστήμονες του κόσμου 159 ερευνητές και ερευνήτριες του ΕΜΠ
Στη λίοστα του πανεπιστημίου του Συτάνφορντ συμπεριλαμβάνονται 144 ερευνητές και 15 ερευνήτριες του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Για ακόμη μια φορά στον κατάλογο με το 2% των κορυφαίων ερευνητών με την μεγαλύτερη επιστημονική επιρροή σε παγκόσμιο επίπεδο, συμπεριλαμβάνονται ερευνητές και ερευνήτριες του ΕΜΠ.

Στην πρόσφατα δημοσιευμένη μελέτη που πραγματοποιείται κάθε χρόνο από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ (ΗΠΑ) στην οποία παρατίθεται ο κατάλογος με το 2% των ερευνητών με την μεγαλύτερη επιστημονική επιρροή σε παγκόσμιο επίπεδο, συμπεριλαμβάνονται 144 ερευνητές και 15 ερευνήτριες του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Στο σύνολο των 159 κορυφαίων επιστημόνων του ΕΜΠ για το 2023, οι 150 είναι υπηρετούντα ή αφυπηρετήσαντα μέλη του Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ), οι 3 είναι μέλη του Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού (ΕΔΙΠ) και οι 6 είναι επιστημονικοί συνεργάτες – ερευνητές του Ιδρύματος και του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών (ΕΠΙΣΕΥ). Τα εν ενεργεία μέλη ΔΕΠ που αναφέρονται στη μελέτη είναι 96, αριθμός που αντιστοιχεί στο 25% του συνόλου των υπηρετούντων μελών. Οι 93 περιέχονται στον κατάλογο για το έτος 2023 και οι 139 στον κατάλογο για το σύνολο των ετών που αναλύθηκαν (1996-2023).

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι τα δύο εξωτερικά μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης του ΕΜΠ, τα οποία προέρχονται από τον ακαδημαϊκό χώρο, ο Καθηγητής Γεώργιος Γεωργίου και ο Ομότιμος Καθηγητής Σέργιος Θεοδωρίδης, συμπεριλαμβάνονται επίσης στον κατάλογο.

«Σε μια εποχή μεγάλων προκλήσεων, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο αποδεικνύει έμπρακτα την διττή αποστολή του να παρέχει υψηλής ποιότητας εκπαίδευση, σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, και να διεξάγει κορυφαία επιστημονική έρευνα στις επιστήμες των Μηχανικών. Η ακαδημαϊκή κοινότητα του ΕΜΠ είναι περήφανη για την αριστεία και τις επιδόσεις του επιστημονικού προσωπικού, που έχουν εδραιώσει το ίδρυμα στις υψηλότερες θέσεις κατατάξεων, και κυρίως για την παραγόμενη γνώση και καινοτομία, η οποία αξιοποιείται στην εκπαίδευση, την έρευνα και τη διασύνδεση με την κοινωνία», αναφέρεται στον ιστότοπο του εκπαιδευτικού ιδρύματος.