Επιστήμη

Μια Ελληνίδα επιστήμονας ανάμεσα στους άριστους της ενδοκρινολογίας στην Ευρώπη

Μια Ελληνίδα επιστήμονας ανάμεσα στους άριστους της ενδοκρινολογίας στην Ευρώπη
Η European Society of Endocrinology ανακοίνωσε τους νικητές των ετήσιων βραβείων της, που συνέβαλαν στην βελτίωση της γνώσης και στην προώθηση της καινοτομίας και της προόδου στην ενδοκρινολογία

Η Δρ Ευγενία Βλάχου απέσπασε φέτος ένα από τα υψηλού κύρους βραβεία της Ευρωπαϊκής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας (ESE), το European Endocrine Nurse Award 2025, το οποίο απονέμεται σε νοσηλευτές και σε ομάδες που έχουν σημαντική συμβολή στην πρόοδο της Ενδοκρινολογικής Νοσηλευτικής.

Η κα. Ευγενία Βλάχου είχε σημαντική επίδραση στην εκπαίδευση των νοσηλευτών στην Ελλάδα που εργάζονται σε ενδοκρινολογικά και διαβητολογικά ιατρεία και κλινικές, η οποία αποδεικνύεται μέσα από το σπουδαίο έργο τους και την θεραπεία ασθενών. «Είναι ένα πολύ σημαντικό βραβείο γιατί αναγνωρίζει την προσφορά της νοσηλευτικής στην ενδοκρινολογία και ειδικότερα στον διαβήτη», σχολιάζει η ίδια. Όπως λέει «η αντιμετώπιση ενδοκρινολογικών περιστατικών έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και για αυτό είναι απαραίτητη η εκπαίδευση και η εξειδίκευση των νοσηλευτών και νοσηλευτριών σε αυτή».

Η Ελληνίδα επιστήμονας είναι Καθηγήτρια Ενδοκρινολογικής και Γυναικολογικής Νοσηλευτικής στο Τμήμα Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Αθήνα, Πρόεδρος Συμβουλίου Εκπαίδευσης «Παθολογικής Νοσηλευτικής Ειδικότητας» του Υπουργείου Υγείας, Διευθύντρια του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών με τίτλο: «Διαχείριση Χρόνιων Νοσημάτων» και Επιστημονικά Υπεύθυνη της Ειδίκευσης «Διαβητολογική Φροντίδα» του παραπάνω μεταπτυχιακού.

Έλαβε το πτυχίο της στη Νοσηλευτική από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, έκανε μεταπτυχιακό στην Δημόσια Υγεία και ολοκλήρωσε το διδακτορικό της στη Γυναικολογική Ενδοκρινολογία στο ίδιο πανεπιστήμιο. Στην αρχή της καριέρας της εργάστηκε σε Παθολογικές κλινικές και ιδιαίτερα στην Ενδοκρινολογική Κλινική του Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» στην Αθήνα, όπου έλαβε την Παθολογική Νοσηλευτική Ειδικότητα. Αργότερα ειδικεύτηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο στη Νοσηλευτική του Διαβήτη.

Υπηρέτησε ως μέλος στο Διοικητικό Συμβούλιο του 1ου Περιφερειακού Τμήματος Αττικής & Νήσων του Αιγαίου της Ένωσης Νοσηλευτών Ελλάδας (ΕΝΕ) για επτά χρόνια, εκ των οποίων τα 3 χρόνια ως Αντιπρόεδρος και 4 ως μέλος της Επιτροπής Νοσηλευτών της Ευρωπαϊκής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας (ESE). Σήμερα είναι μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Οργανισμού Ευρωπαίων Νοσηλευτών στον Διαβήτη (Foundation of European Nurses in Diabetes, FEND), της Ελληνικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας και της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας.

Το εκτεταμένο επαγγελματικό της δίκτυο και οι ηγετικοί ρόλοι της αντικατοπτρίζουν την αφοσίωσή της στην προώθηση του τομέα της ενδοκρινολογίας και της νοσηλευτικής για τον διαβήτη, τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο.

Τα υπόλοιπα βραβεία απονέμονται ως εξής:

Το Clinical Endocrinology Journal Foundation Award 2025 που χορηγείται για κλινική έρευνα της ενδοκρινολογίας στην πρώτη γραμμή της κλινικής πρακτικής και χρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Clinical Endocrinology Journal απονέμεται στο Ιταλό Massimo Terzolo.

Το Geoffrey Harris Award 2025 απονέμεται στον Γάλλο Thierry Brue, αναγνωρίζοντας τη συμβολή του στη νευροενδοκρινολογία.

Το European Hormone Medal 2025 απονέμεται σε ερευνήτριες και ερευνητές που έχουν συνεισφέρει σημαντικά στον τομέα της βασικής ή κλινικής ενδοκρινολογίας και συγκεκριμένα στον Krishna Chatterjee, Καθηγητή Ενδοκρινολογίας στο Ινστιτούτο Μεταβολικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, Σύμβουλο Ενδοκρινολόγος στα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία του Κέιμπριτζ και Διευθυντή του Εθνικού Ινστιτούτου Έρευνας Υγείας (NIHR) Κλινική Ερευνητική Εγκατάσταση του Κέμπριτζ.

Το European Journal of Endocrinology Award 2025 απονέμεται στον Kashyap Patel (Ηνωμένο Βασίλειο) που έχει συμβάλει σημαντικά στην προώθηση της γνώσης μέσω των δημοσιεύσεών του στον τομέα της ενδοκρινολογίας. Ο Kashyap Patel είναι ένας κορυφαίος επιστήμονας παγκοσμίως και πολυβραβευμένος για το εντυπωσιακό ρεκόρ δημοσιεύσεών του, το οποίο έχει προάγει σημαντικά τον τομέα του μονογονιδιακού διαβήτη.

Το Jens Sandahl Christiansen Award 2025, το οποίο αναγνωρίζει τη βασική επιστήμη και την κλινική έρευνα ξεχχωριστά, απονέμεται σε ενδοκρινολόγους για μια συγκεκριμένη έρευνα ή για ένα έργο που συμβάλλει στην κατανόηση του μεταβολισμού. Οι αποδέκτες του Βραβείου για το 2025 είναι η Ana Djordjevic (Σερβία) για τη Βασική Επιστήμη και ο Alessandro Prete (Ηνωμένο Βασίλειο) για την Κλινική Έρευνα.

Η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Ενδοκρινολογίας (ESE) παρέχει μια πλατφόρμα για την ανάπτυξη και την ανταλλαγή κορυφαίων ερευνών και βέλτιστων γνώσεων στην ενδοκρινολογία. Με περισσότερα από 5.000 μέλη και μέσω των 51 Εθνικών Εταιρειών που συμμετέχουν στο Συμβούλιο Συνδεδεμένων Εταιρειών ESE (ECAS), η ESE αντιπροσωπεύει μια κοινότητα άνω των 20.000 Ευρωπαίων ενδοκρινολόγων που ενημερώνουν τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής σχετικά με τις αποφάσεις για την υγεία στο υψηλότερο επίπεδο σε όλη την Ευρώπη.

Ο καθένας και η καθεμιά από τους άξιους νικητές των βραβείων που προαναφέρθηκαν θα παρουσιάσει μια διάλεξη στο Συνέδριο της ESE 2025 που θα διεξαχθεί από κοινού με την ESPE (European Society for Paediatric Endocrinology, Ευρωπαϊκή Εταιρεία Παιδιατρικής Ενδοκρινολογίας) στην Κοπεγχάγη της Δανίας, από τις 10 έως τις 13 Μαΐου 2025.