Τεχνολογία

Οι δορυφόροι του Ίλον Μασκ «μπλοκάρουν» τη θέα του σύμπαντος

Οι δορυφόροι του Ίλον Μασκ «μπλοκάρουν» τη θέα του σύμπαντος Φωτογραφία: EPA/CHRISTIAN BRUNA
Οι χιλιάδες δορυφόροι του Ίλον Μασκ, που βρίσκονται σε τροχιά επί της ουσίας«τυφλώνουν» τα ραδιοτηλεσκόπια και ενδεχομένως να παρεμποδίζουν τις αστρονομικές έρευνες, λένε οι ειδικοί.

Τα ραδιοκύματα από το συνεχώς αναπτυσσόμενο δίκτυο δορυφόρων του Ίλον Μάσκ μπλοκάρουν τη δυνατότητα να ατενίσει κάποιος το σύμπαν, σύμφωνα με ερευνητές στην Ολλανδία.

Η νέα γενιά των δορυφόρων της Starlink, που παρέχει γρήγορο ίντερνετ, εμπλέκονται περισσότερο με ραδιοτηλεσκόπια σε σχέση με προηγούμενες εκδόσεις. Οι χιλιάδες δορυφόροι που βρίσκονται σε τροχιά επί της ουσίας«τυφλώνουν» τα ραδιοτηλεσκόπια και ενδεχομένως να παρεμποδίζουν τις αστρονομικές έρευνες σύμφωνα με το Ολλανδικό Ινστιτούτο για τη Ραδιοαστρονομία, ASTRON.

Η SpaceX, στην οποία ανήκει η Starlink, από την πλευρά της δεν έχει σχολιάσει σχετικά. Οι δορυφόροι παρέχουν ευρείας κλίμακας ίντερνετ σε όλον τον κόσμο, συχνά σε απόμακρα μέρη και περιβάλλοντα που αποτελούν πρόκληση όπως η Ουκρανία και η Υεμένη, Επίσης χρησιμοποιούνται για να συνδέουν απομακρυσμένες περιοχές της Βρετανίας ώστε να έχουν πρόσβαση σε γρήγορο ίντερνετ.

Σε ελέγχους που έγιναν το 2022 αποδείχθηκε πως η Starlink θα μπορούσε να παράσχει τέσσερις φορές πιο ίντερνετ σε σχέση με τον μέσο όρο, σύμφωνα με το Τμήμα Ψηφιακών Μέσων, Κουλτούρας και Αθλητισμού. Αλλά οι αστρονόμοι επιμένουν ότι αυτό έχει ένα τίμημα.

«Κάθε φορά που μπαίνουν σε λειτουργία όλο και περισσότεροι από αυτούς τους δορυφόρους σε αυτά τα επίπεδα εκπομπών ρύπων, βλέπουμε όλο και λιγότερο ουρανό» είπε η καθηγήτρια Jessica Dempsey, επικεφαλής της ASTRON. «Προσπαθούμε να δούμε αντικείμενα όπως jets, που εκπέμπουν οι μαύρες τρύπες στο κέντρο των γαλαξιών. Βλέπουμε επίσης κάποιους από τους πρώιμους γαλαξίες, εκατομμύρια και εκατομμύρια έτη φωτός μακριά», όπως είπε επισημαίνονται τις περιοχές που επηρεάζει η δορυφορική ακτινοβολία.

Η παρέμβαση από τους δορυφόρους της δεύτερης γενιάς, V2, σύμφωνα με την ASTRON είναι 32 φορές πιο ισχυρά από εκείνους της πρώτης γενιάς. Η ποσότητα της εκπεμπόμενης ακτινοβολίας υπερβαίνει τους κανονισμούς που ορίζει ο βιομηχανικός οργανισμός, η Διεθνής Ένωση Τηλεπικοινωνιών, πρόσθεσε η καθηγήτρια Dempsey.

Μία εκτίμηση υπολογίζει πως υπάρχουν 6.402 δορυφόροι της Starlink αυτή τη στιγμή σε τροχιά σε περίπου 550 χλμ πάνω από τη Γη. Οι δορυφόροι είναι σχετικά μεγάλοι με 3μέτρα επίπεδα πάνελ και ηλιακή συστοιχία 8μ για ενέργεια. Ο βασικός αντίπαλος της SpaceX, η OneWeb, έχει λιγότερους από 1.000. Αλλά αυτή είναι μία επιχείρηση σε εξέλιξη. Η Amazon αναπτύσσει το δικό της δίκτυο και ελπίζει να ξεκινήσει με τουλάχιστον 3.000 την επόμενη χρονιά. Μέχρι το 2030 ο αριθμός των δορυφόρων που θα είναι σε τροχιά αναμένεται να έχει ξεπεράσει τους 100.000. Η έρευνα διενεργήθηκε με τη χρήση του ραδιοτηλεσκοπίου LOFAR μία μέρα του Ιουλίου.

Αρκετά αντικείμενα στο διάστημα, ανάμεσά τους και απόμακροι γαλαξίες και πλανήτες, εκπέμπουν φως στο ηλεκτρομαγηνητικό φάσμα. Αυτή η ακτινοβολία ταξιδεύει όπως τα κύματα και τα ραδιοτηλεσκόπια μπορούν να συλλάβουν αυτά τα κύματα, επιτρέποντάς μας να πάρουμε μια εικόνα πραγμάτων που δεν μπορεί να δει ο άνθρωπος με γυμνό μάτι. Όμως αυτά τα κύματα διαταράσσονται από τους δορυφόρους.

Οι επιστήμονες εντόπισαν ακούσια ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία από όλους σχεδόν τους δορυφόρους V2 της Starlink που παρατηρήθηκαν. Ήταν περίπου 10 εκατομμύρια φορές πιο φωτεινή από ό,τι από τις πιο αδύναμες πηγές φωτός που εντοπίστηκαν. Οι επιστήμονες επίσης ανησυχούν για την μόλυνση του φωτός από τους δορυφόρους και φοβούνται πως μπορεί να υπάρξει παρέμβαση στα οπτικά τηλεσκόπια. Αλλά η ASTRON τώρα ισχυρίζεται ότι οι δορυφόροι V2 είναι ακόμα πιο ισχυροί.

Τα αποτελέσματα κατά τους ειδικούς απέδειξαν ότι τα στοιχεία από τους δορυφόρους νέας γενιάς της SpaceX είναι σοκαριστικά. Αυτό στην πραγματικότητα απειλεί το σύνολο της επίγειας αστρονομίας σε κάθε μήκος κύματος και με διαφορετικούς τρόπους. Αν συνεχίσει, χωρίς περιορισμούς τότε θα γίνει μια υπαρξιακή απειλή για τα είδη της αστρονομίας που ερευνούμε, λένε οι ειδικοί. Επιμένουν ωστόσο ότι οι μεγάλοι πάροχοι όπως η SpaceX θα μπορούσε να βάλει κάποια στάνταρντς στον περιορισμό της μόλυνσης. Όπως λένε οι ειδικοί απλές κινήσεις όπως η ασπίδα της μπαταρίας στους δορυφόρους θα μπορούσε να φέρει μεγάλη διαφορά και να μειώσει την εκπομπή της ραδιενέργειας. Τα ευρήματα της έρευνας δημοσιεύθηκαν στο αστρονομικό περιοδικό Astronomy and Astrophysics.