Τεχνολογία

Στροφή 180 μοιρών από την Telegram: Θα δίνει στοιχεία των χρηστών στις Αρχές

Στροφή 180 μοιρών από την Telegram: Θα δίνει στοιχεία των χρηστών στις Αρχές Φωτογραφία: Amin Moshrefi on Unsplash
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Telegram Πάβελ Ντούροφ είχε συλληφθεί στη Γαλλία τον περασμένο μήνα κατηγορούμενος για παρακίνηση σε πράξεις και βίας και εξτρεμιστικό περιεχομένο που διακινούνταν στην πλατφόρμα.

Η εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram ανακοίνωσε την Τρίτη πως θα παραδίδει πλέον τις διευθύνσεις IP και τους αριθμούς τηλεφώνου των χρηστών στις Αρχές - εφόσον υπάρχουν έγκυρα νομικά αιτήματα.

Η απόφαση της εταιρείας, η οποία αρνιόταν επί χρόνια την «αστυνόμευση» την πλατφόρμα, έρχεται μετά τη σύλληψη του διευθύνοντος συμβούλου και συνιδρυτή της Πάβελ Ντούροφ στη Γαλλία τον Αύγουστο για αποτυχία διαχείρισης εξτρεμιστικού περιεχομένου στο Telegram.

Ο άνδρας έχει αφεθεί ελεύθερος μετά την πληρωμή εγγύησης, αλλά πρέπει να παραμείνει στη Γαλλία κατά τη διάρκεια της συνεχιζόμενης έρευνας για την εταιρεία.

«Έχουμε καταστήσει σαφές ότι οι διευθύνσεις IP και οι αριθμοί τηλεφώνου όσων παραβιάζουν τους κανόνες μας μπορούν να γνωστοποιηθούν στις αρμόδιες αρχές σε απάντηση έγκυρων νομικών αιτημάτων», δήλωσε ο ίδιος ο Ντούροφ σε ανάρτηση της Telegram τη Δευτέρα προς τους 13 εκατομμύρια συνδρομητές της.

Η εταιρεία δηλώνει πλέον ρητά στον ιστότοπό της:

«Εάν το Telegram λάβει έγκυρη εντολή από τις αρμόδιες δικαστικές αρχές που επιβεβαιώνει ότι είστε ύποπτος σε υπόθεση που αφορά εγκληματικές δραστηριότητες που παραβιάζουν τους Όρους Υπηρεσίας του Telegram, θα προβούμε σε νομική ανάλυση του αιτήματος και ενδέχεται να αποκαλύψουμε τη διεύθυνση IP και τον αριθμό τηλεφώνου σας στις αρμόδιες αρχές».

Η Telegram σημείωσε επίσης ότι μπορεί να συλλέγει metadata όπως η διεύθυνση IP, οι συσκευές και οι εφαρμογές Telegram που χρησιμοποιούνται, καθώς και το ιστορικό των αλλαγών του ονόματος χρήστη για την αντιμετώπιση του spam, της κατάχρησης και άλλων παραβιάσεων.

Πηγή: Euronews