Υγεία

Κορονοϊός: 117 νεκροί στην Ελλάδα - Μόλις 10 νέα κρούσματα

photo: Eurokinissi photo: Eurokinissi
Οι ανακοινώσεις Τσιόδρα - Χαρδαλιά και όλη η τελευταία ενημέρωση για τον κορονοϊό στην Ελλάδα. Έχουμε περιορίσει δραστικά τη διασπορά, είπε ο κ. Τσιόδρας. Είμαστε σε μια πάρα πολύ καλή κατάσταση, πρόσθεσε. Κατέληξε άλλος ένας άνδρας 86 ετών στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ. Νοσηλευόταν στη ΜΕΘ με καρδιολογικό πρόβλημα. Μετά και τον νέο θάνατο, ο συνολικός αριθμός νεκρών από κορονοϊό στην Ελλάδα ανέρχεται σε 117.

Οι ανακοινώσεις Τσιόδρα - Χαρδαλιά για τον κορονοϊό στην Ελλάδα. Όλες οι τελευταίες πληροφορίες από την επίσημη ενημέρωση.

Όπως ανακοίνωσε ο κ. Τσιόδρας, στην Ελλάδα έχουμε:

  • 10 νέα - 2245 συνολικά στην Ελλάδα, 56% άνδρες
  • 570 σχετίζονται με κρούσματα από ταξίδια στο εξωτερικό - 950 με ήδη γνωστά κρούσματα
  • 61 διασωληνωμένοι - 68 έτη μέση ηλικία  - 84% με υποκείμενο νόσημα
  • 44 εξηθλαν από νοσοκομεία
  • 6 νέοι θάνατοι - 116 συνολικά στη χώρα, 74 έτη μέση ηλικία.

Μία ώρα μετά την ενημέρωση από τον Σ. Τσιόδρα, έγινε γνωστό ότι κατέληξε άλλος ένας άνδρας 86 ετών στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ. Νοσηλευόταν στη ΜΕΘ με καρδιολογικό πρόβλημα.

Μετά και τον νέο θάνατο, ο συνολικός αριθμός νεκρών από κορονοϊό στην Ελλάδα ανέρχεται σε 117.

Έχουν ελεγχθεί συνολικά 54.344 κλινικά δείγματα.

Έχουμε περιορίσει δραστικά τη διασπορά, είπε ο κ. Τσιόδρας. Είμαστε σε μια πάρα πολύ καλή κατάσταση, πρόσθεσε.

Αναφερόμενος σε μελέτες που είδαν το φως της δημοσιότητας, είπε ότι δεν έχουμε ακόμη συλλογική ανοσία σε μεγάλο βαθμό.

Μελέτη επιβεβαίωσε τον υψηλό αριθμό θρομβώσεων σε νοσηλευόμενους σε ΜΕΘ.

Προσοχή στη διατροφή

Συνέστησε δε σε όλους να ακολουθούν τη Μεσογειακή διατροφή, περιορισμό κατανάλωσης κόκκινου κρέατος, ελαιόλαδο ως πρώτη επιλογή, σωματική δραστηριότητα και άφθονο νερό. 

«θεωρείστε αυτήν την περίοδο ως μια μοναδική ευκαιρία να βελτιώσουμε τις διατροφικές μας συνήθειες», είπε.

Υπάρχει ένας διατροφικός οδηγός για ενήλικες που βασίζεται στην ελληνική παραδοσιακή διατροφή, τη μεσογειακή διατροφή, η οποία περιλαμβάνει πολύ νερό, ποικιλία λαχανικών και φρούτων, γαλακτοκομικά χαμηλά σε λιπαρά, άπαχο κρέας και περιορισμός του κόκκινου κρέατος, μικρά ψάρια, όσπρια, ελαιόλαδο, περιορισμό στην κατανάλωση ζάχαρης, σωματική άσκηση καθημερινά, διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους.

Τι θα γίνει με τα μπάνια στη θάλασσα

Δεν έχει έρθει ακόμη η ώρα για τα μπάνια, προηγούνται άλλα μέτρα όπως πχ καταστήματα - ανοιχτό το ενδεχόμενο για χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους, απάντησε ο κ. Τσιόδρας σε σχετικό ερώτημα. Θα ληφθούν μέτρα ανάλογα με αυτά που βλέπουμε και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, πρόσθεσε. Πολύ σημαντικό, είπε είναι, ότι παρακολουθούμε τι κάνουν οι άλλες χώρες και προσαρμοζόμαστε ανάλογα.

Η μαγική λέξη, την επόμενη μέρα θα είναι η λέξη «απόσταση», ξεκαθάρισε απόψε ο Σωτήρης Τσιόδρας, στην καθιερωμένη ενημέρωση Τύπου. «Προσεκτικά, βήμα-βήμα όπως πήγαμε στο κλείσιμο θα πάμε και στο άνοιγμα», ανέφερε ο κύριος Τσιόδρας και εξήγησε ότι η αρχή θα γίνει πιθανότατα από κάποια μικρά καταστήματα. Ωστόσο, είπε ότι «το άνοιγμα των καταστημάτων θα γίνει με την μέγιστη δυνατή προστασία των πολιτών» και ανέφερε ότι «ίσως χρησιμοποιηθεί και μία μάσκα στους μικρούς κλειστούς χώρους».

Ο Σ.Τσιόδρας είπε ότι οι επιστήμονες στην χώρα μας «παρακολουθούν και τα μέτρα που λαμβάνονται στις υπόλοιπες χώρες», όσον αφορά το σταδιακό άνοιγμα της καραντίνας αλλά εξήγησε ότι «λαμβάνονται υπόψη οι ιδιαιτερότητες που υπάρχουν στη χώρα μας». Ο ίδιος, για μία ακόμη φορά τόνισε ότι στη χώρα μας έχει περιοριστεί σημαντικά η διασπορά του κορονοϊού, καθώς «οι δείκτες R0 παραμένουν ιδιαίτερα χαμηλοί. Είναι από 0,6 και κάτω η διασπορά» Εξακολουθούμε να παρακολουθούμε τους αριθμούς που σταδιακά μειώνονται ανέφερε χαρακτηριστικά.

Χαρδαλιάς: Κάναμε ένα βήμα μπροστά

Τις τελευταίες ημέρες ένα είναι σίγουρο ότι κάναμε ένα σημαντικό βήμα στην κοινή μας προσπάθεια, είπε κατά την ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς. Όπως ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς οι παραβάτες ήταν λίγοι αλλά επανέλαβε ότι τα περιοριστικά μέτρα ισχύουν στο ακέραιο έως και τις 27 Απριλίου καθώς όπως τόνισε, ο κίνδυνος δεν έχει παρέλθει.

Ο κ. Χαρδαλιάς σημείωσε ότι έχει ξεκινήσει η συζήτηση για τη σταδιακή άρση των μέτρων στη χώρα μας όπως και στην ΕΕ, αλλά όπως υπογράμμισε η όποια άρση θα ξεκινήσει βήμα βήμα όταν κριθεί ότι δεν υπάρχουν οι λόγοι που τα επέβαλαν.

Οι Έλληνες μπορούμε ενωμένοι να καταφέρουμε πολλά. Θα θυμόμαστε το Πάσχα φέτος ως διαφορετικό. Και θέλω να ευχαριστήσω όλους, τόνισε.

Τα μέτρα ισχύουν και η κυβέρνηση προετοιμάζεται για άρση μέτρων βήμα-βήμα αλλά χρειάζεται υπομονή. Τα δεδομένα θα δείξουν πότε και πώς θα το κάνουμε. Υπενθυμίζω ότι η κατάσταση παραμένει κρίσιμη και δεν υπάρχει περιθώριο λάθους, πρόσθεσε.

Το σίγουρο είναι ένα: Τα μέτρα ισχύουν στο ακέραιο ως τις 27 Απριλίου, επισήμανε. Για οποιοδήποτε μέτρο θα υπάρχει συγκεκριμένη, έγκαιρη και υπεύθυνη ενημέρωση. Τίποτε δεν έχει κριθεί οριστικά.

Σε ό,τι αφορά στο Κρανίδι, ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι το ζήτημα μας απασχολεί και σε συνεννόηση με τη δημοτική αρχή θα αποφασίσουμε τα όποια μέτρα κριθεί αναγκαίο.

Από τις 8 πτήσεις που ήρθαν στη χώρα, μόνο 3 ήταν θετικοί. Οι υπόλοιποι που ήταν αρνητικοί θα παραμείνουν σε περιορισμό κατ οίκον 14 ήμερων, εξήγησε ο ίδιος. Παρατείνεται, επίσης, ως τις 27 Απριλίου ο περιορισμός κίνησης στη νέα παραλία Θεσσαλονίκης. Συνεχίζουμε την προσπάθεια μέχρι τέλους.