Υγεία

COVID-19: Μελέτη επιβαιώνει οσφρητικές διαταραχές σε ασθενείς με τη νόσο

COVID-19: Μελέτη επιβαιώνει οσφρητικές διαταραχές σε ασθενείς με τη νόσο
Κατά την καθιερωμένη ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας, ο Σωτήρης Τσιόδρας, αναφέρθηκε σε ελληνική μελέτη από Πανεπιστημιακούς του ΕΚΠΑ, η οποία έδειξε σημαντική έκπτωση των οσφρητικών λειτουργιών σε ενήλικες ασθενείς με COVID-19.

«Η μελέτη αυτή χρησιμοποίησε αντικειμενικό τρόπο μέτρησης της οσφρητικής δυσλειτουργίας με ειδικα τεστ και ανίχνευσε διαταραχές όσφρησης σε 64% των ασθενών. οι κορονοϊοί γενικότερα προσβάλλουν το οσφρητικό επιθήλιο λόγω της αυξημένης έκφρασης που παρουσιάζει στον υποδοχέα 2 του μετατρεπτικού συνενζύμου της αγγειοτενσίνης» ανέφερε ο κ. Τσιόδρας.

 
Πρόσθεσε ότι «Για την εκπόνηση της μελέτης, πραγματοποιήθηκε ποσοτικοποιημένος έλεγχος οσφρητικής λειτουργίας σε 22 ασθενείς με επιβεβαιωμένη νόσο COVID-19, μέσω του πιστοποιημένου και σταθμισμένου τεστ Q-SIT. Επιπλέον, οι ασθενείς συμπλήρωσαν ειδικά ερωτηματολόγια με σκοπό την διαπίστωση προϋπάρχουσας οσφρητικής δυσλειτουργίας πριν την εκδήλωση της νόσου COVID-19 ή άλλων διαταραχών (όπως ρινική συμφόρηση) που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την απόδοσή τους στον αντικειμενικό έλεγχο της οσφρητικής λειτουργίας. Τέλος, ο πληθυσμός συγκρίθηκε με υγιή πληθυσμό αναφοράς, σταθμισμένο ως προς την ηλικία και το φύλο, ο οποίος είχε ελεγχθεί προ της πανδημίας».

Περισσότερα στο News4health.gr