Υγεία

Μαγιορκίνης: Πιο εύκολα αποδίδουν τα μέτρα στα χωριά σε σχέση με τις πόλεις

Μαγιορκίνης: Πιο εύκολα αποδίδουν τα μέτρα στα χωριά σε σχέση με τις πόλεις
Κατά την καθιερωμένη ενημέρωση, ο καθηγητής επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης, ανέλυσε για ποιο λόγο η εφαρμογή των μέτρων κορονοϊού είναι πιο εύκολη σε χωριά σε σχέση με πόλεις με ίδιο ποσοστό λοιμώξεων.

Σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη, το μέγεθος της πόλης-χωριού παίζει σημαντικό ρόλο στη δυναμική της πανδημίας. Υπάρχουν σαφείς ενδείξεις πλέον ότι η ταχύτητα ανταπόκρισης στα προληπτικά μέτρα είναι αντιστρόφως ανάλογη του πληθυσμού στον οποίο απευθύνονται.

Αυτό το φαινόμενο υποστηρίζεται από τουλάχιστον 2 μελέτες. Η πρώτη από το περιοδικό Nature Medicine, η οποία πραγματοποίησε δεδομένα από τις επιδημίες του πρώτου κύματος στην Κίνα και την Ιταλία και η άλλη στο περιοδικό Plus 1 που αναλύει δεδομένα από την επιδημία στη Βραζιλία.

«Με απλά λόγια αυτές οι μελέτες δείχνουν ότι η εφαρμογή των μέτρων σε ένα χωριό είναι πιο δραστική και η αποτελεσματικότητα των μέτρων σε ένα χωριό είναι ταχύτερη σε σύγκριση με μία πόλη με παρόμοιο ποσοστό λοιμώξεων» εξήγησε. Γι΄αυτό το λόγο, συμπλήρωσε ότι βλέπουμε πιο γρήγορα την αποτελεσματικότητα των προληπτικών μέτρων σε μικρότερες πόλεις και χωριά.

Το φαινόμενο έχει μεγάλη ομοιότητα με το φαινόμενο της αδράνειας. Όσο πιο μεγάλο είναι ένα όχημα που κινείται τόσο πιο δύσκολο είναι να το σταματήσουμε. Συνεπώς όσο μεγαλύτερος ο πληθυσμός που έχει μολυνθεί - τόσο μεγαλύτερη είναι η μάζα της επιδημίας - τόσο πιο δύσκολα θα επιβραδυνθεί ακόμα και αν το ποσοστό της μόλυνσης είναι παρόμοιο ανάμεσα σε πληθυσμούς.

Γι΄αυτό, ο κ. Μαγιορκίνης συνέστησε υπομονή, τη χρήση μάσκας και την τήρηση αποστάσεων.

Διαβάστε περισσότερα για το επιδημιολογικό προφίλ της Ελλάδας, σύμφωνα με τα όσα αναφέρθηκαν στη σημερινή ενημέρωση, εδώ.