Υγεία

Μελέτη: Ανησυχητική πτώση των αντισωμάτων στον βρετανικό πληθυσμό - Δε διαρκεί πολύ η ανοσία στον κορονοϊό

EUROKINISSI EUROKINISSI
Σύμφωνα με μία μελέτη, τα αντισώματα κατά του κορονοϊού μειώθηκαν ραγδαία στον βρετανικό πληθυσμό κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, κάτι που υποδηλώνει ότι η προστασία μετά τη μόλυνση μπορεί να μην είναι μακροχρόνια και αυξάνει την προοπτική εξασθένησης της ανοσίας στην κοινότητα. 

Οι επιστήμονες στο Imperial College London παρακολούθησαν τα επίπεδα αντισωμάτων στον βρετανικό πληθυσμό μετά το πρώτο κύμα μολύνσεων COVID-19 τον Μάρτιο και τον Απρίλιο.

Η μελέτη τους διαπίστωσε ότι ο επιπολασμός των αντισωμάτων μειώθηκε κατά ένα τέταρτο, από το 6% του πληθυσμού γύρω στα τέλη Ιουνίου σε μόλις 4,4% τον Σεπτέμβριο. Αυτό αυξάνει την προοπτική μείωσης της ανοσίας του πληθυσμού ενόψει ενός δεύτερου κύματος λοιμώξεων τις τελευταίες εβδομάδες που έχει επιφέρει τους τοπικούς αποκλεισμούς και περιορισμούς.

«Μπορούμε να δούμε τα αντισώματα και μπορούμε να τα δούμε να μειώνονται και γνωρίζουμε ότι τα αντισώματα από μόνα τους είναι αρκετά προστατευτικά», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Wendy Barclay, επικεφαλής του Τμήματος Λοιμωδών Νόσων του Imperial College London.

«Από την ισορροπία των αποδεικτικών στοιχείων θα έλεγα, με όσα γνωρίζουμε για άλλους κορονοϊούς, θα φαινόταν σαν να μειώνεται η ανοσία με τον ίδιο ρυθμό με την πτώση των αντισωμάτων και ότι αυτό είναι ένδειξη της εξασθένησης της ανοσίας σε επίπεδο πληθυσμού».

Σε ποιες ομάδες πληθυσμού δεν μειώθηκαν τα αντισώματα