Υγεία

Κορονοϊος: 542 κρούσματα στην Αττική και 595 στη Θεσσαλονίκη

INTIME INTIME
Ο Γκίκας Μαγιορκίνης κατά την ενημέρωση για τον κορονοϊό  ανέφερε ότι 542 κρούσματα εντοπίζονται στην Αττική και 595 στη Θεσσαλονίκη.

«Σταθερή» χαρακτήρισε την κατάσταση στην Αττική που παρουσίασε αύξηση 30% από την προηγούμενη εβδομάδα ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης στο υπουργείο Υγείας.

«Το 30% δεν είναι πολύ» είπε ο κ. Μαγιορκίνης και τόνισε πως η κατάσταση στην Αττική φαίνεται να είναι πιο σταθερή.

Στον αντίποδα είναι η Θεσσαλονίκη που σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη «υπερδιπλασίασε, υπερτριπλασίασε» τα κρούσματα.

«Βλέποντας τη Θεσσαλονίκη δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός για την Αττική», επεσήμανε.

Παρότι στις αρχές του Οκτωβρίου το RT ήταν κάτω από 1%, στις αρχές του τρίτου δεκαημέρου ξεπέρασε το 1% σημειώνοντας μεγάλη αύξηση.

Όπως είπε, η ηλιακή ομάδα με τη μεγαλύτερη επιβάρυνση, με 350 διαγνώσεις ανά εκατομμύριο πληθυσμού, είναι οι ηλικίες 19-39.

Ο κ. Μαγιορκίνης επισήμανε πως αυτή η εκτόξευση των κρουσμάτων προκλήθηκε με τη μετάβαση από τους ανοιχτούς σε κλειστούς χώρους - επικαλούμενος το παράδειγμα της περιστασιακής κοινωνικής συνεύρεσης από ανοιχτό σε κλειστό χώρο που συμβαίνει περισσότερο τη νύχτα όταν η θερμοκρασία πέφτει.
Ο ίδιος υπογράμμισε πως η μη τήρηση των μέτρων έχει μεγαλύτερη επιδημιολογική επιβάρυνση στους κλειστούς χώρους, λέγοντας πως η μετάδοση από φορέα που δεν φορά μάσκα σε κλειστό χώρο, είναι 10 φορές μεγαλύτερη από κάποιον που φορά.

Ο ίδιος τόνισε πως πρέπει να αποφύγουμε τον συγχρωτισμό στους μικρούς χώρους, να περιορίσουμε τις κοινωνικές μας επαφές, να περιοριστούμε στην «κοινωνική φούσκα» μας.

Σε κάθε περίπτωση, ο  κορονοϊός συνεχίζει να «σαρώνει» την Ελλάδα με τα κρούσματα σήμερα 3/11 είναι 2.166 . Επιπλέον, το τελευταίο 24ωρο έχουν καταγραφεί 13 νέοι θάνατοι, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ.

Από τα νέα κρούσματα τα 22 συνδέονται με συρροές και 40 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 44.246 ενώ 169 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. 300 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 655 θανάτους συνολικά στη χώρα.

Η ενημέρωση για τον κορονοϊό ΕΔΩ