Υγεία

Η αυξημένη πληρότητα στις ΜΕΘ σχεδόν διπλασιάζει τον κίνδυνο θανάτου από κορονοϊό

Η αυξημένη πληρότητα στις ΜΕΘ σχεδόν διπλασιάζει τον κίνδυνο θανάτου από κορονοϊό
Ο κίνδυνος θανάτου των ασθενών με covid-19 μπορεί σχεδόν να διπλασιαστεί εάν εισαχθούν σε ΜΕΘ με αυξημένη πληρότητα, σύμφωνα με αρκετές πρόσφατες μελέτες. Αυτά τα ευρήματα επιβεβαιώνουν τις ανησυχίες των εμπειρογνωμόνων στον τομέα της υγείας ότι τα ποσοστά θνησιμότητας εν μέσω της πανδημίας μπορούν να αυξηθούν εάν τα νοσοκομεία κατακλυστούν.

Σε μία μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο JAMA, οι ερευνητές εξέτασαν τα ποσοστά θνησιμότητας 8.516 ασθενών σε 88 νοσοκομεία Βετεράνων μεταξύ Μαρτίου και Νοεμβρίου 2020, με το καθένα να έχει τουλάχιστον 10 ασθενείς με Covid-19 σε ΜΕΘ

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο κίνδυνος θνησιμότητας ενός ασθενούς από την Covid-19 σχεδόν διπλασιάστηκε όταν οι ΜΕΘ ήταν πιο απασχολημένες σε σύγκριση με όταν οι ΜΕΘ είχαν λιγότερους ασθενείς.

Συγκεκριμένα, διαπίστωσαν ότι οι ασθενείς που εισήχθησαν σε ΜΕΘ όπου τουλάχιστον το 75% των διαθέσιμων κλινών ήταν κατειλημμένες από ασθενείς με Covid-19 είχαν προσαρμοσμένη αναλογία κινδύνου 1,94 σε σχέση με τις φορές που οι ασθενείς με Covid-19 δεν καταλάμβαναν περισσότερο από το 25% των κλινών.

Σε μια άλλη ανάλυση, η οποία δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί από ομοτίμους, οι ερευνητές στο Ηνωμένο Βασίλειο εξέτασαν δεδομένα σχετικά με το πρώτο κύμα ασθενών με Covid-19 στη χώρα και διαπίστωσαν ότι ο κίνδυνος θανάτου από covid-19 αυξήθηκε καθώς συμπληρωνόταν η χωρητικότητα στις ΜΕΘ.

Για παράδειγμα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μόλις μια ΜΕΘ φτάσει το 85% της χωρητικότητας, ο κίνδυνος θανάτου ενός ασθενούς ήταν περίπου 20% υψηλότερος σε σύγκριση με όταν η πληρότητα ήταν μεταξύ 45% και 85%.

Οι μελέτες που επιβεβαιώνουν το πόρισμα