Υγεία

Μελέτη: Η μεσογειακή διατροφή πιθανώς μειώνει τον κίνδυνο άνοιας

news4health.gr news4health.gr
Πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι όσοι ακολουθούν πιστά μία μεσογειακή διατροφή έχουν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν άνοια ή να έχουν προβλήματα μνήμης.

Προηγούμενες έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι η μεσογειακή διατροφή μπορεί να ωφελήσει την υγεία της καρδιάς και να βοηθήσει στην απώλεια βάρους. Νέα μελέτη διαπιστώνει ότι μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου άνοιας και γνωστικής εξασθένισης.

Τα άτομα που ακολούθησαν μία μεσογειακή διατροφή είχαν καλύτερες επιδόσεις σε τεστ μνήμης σε σχέση με εκείνους που δεν ακολούθησαν τη συγκεκριμένη δίαιτα.

Η μελέτη έδειξε ότι μια μεσογειακή διατροφή μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη ανάπτυξης δύο πρωτεϊνών και της συρρίκνωσης του όγκου του εγκεφάλου που σχετίζονται με τη νόσο του Αλτσχάιμερ.

Η πρώτη από αυτές τις πρωτεΐνες, η αμυλοειδής πρωτεΐνη, σχηματίζει πλάκες στον εγκέφαλο, ενώ η δεύτερη, πρωτεΐνη tau, σχηματίζει κόμπυς.

Και τα δύο είναι παρόντα στον εγκέφαλο των ανθρώπων με Αλτσχάιμερ, αν και δεν είναι ασυνήθιστη η παρουσία τους και στον εγκέφαλο των υγιών ηλικιωμένων.

Οι τροφές που μειώνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης άνοιας