Υγεία

Μονοκλωνικά αντισώματα: Σε ποιους θα χορηγηθεί η θεραπεία κατά του κορονοϊού και ποιες οι παρενέργειες

Μονοκλωνικά αντισώματα: Σε ποιους θα χορηγηθεί η θεραπεία κατά του κορονοϊού και ποιες οι παρενέργειες
Ο καθηγητής Παθολογίας - Λοιμωξιολογίας του ΑΠΘ κ. Συμεών Μεταλλίδης, υπεύθυνος του κέντρου αναφοράς για τον κορονοϊό στο ΑΧΕΠΑ δήλωσε οτι τα σκευάσματα μονοκλωνικών αντισωμάτων, υπό δοκιμή ή εγκεκριμένα, μπορεί να δημιουργήσουν αλλεργικές αντιδράσεις.

Ο καθηγητής Παθολογίας - Λοιμωξιολογίας του ΑΠΘ κ. Συμεών Μεταλλίδης, υπεύθυνος του κέντρου αναφοράς για τον κορονοϊό στο ΑΧΕΠΑ μίλησε για τη θεραπεία με τα μονοκλωνικά αντισώματα αναφέροντας τα εξής:

«Έχουμε χρησιμοποιήσει σκευάσματα μονοκλωνικών αντισωμάτων στο ΑΧΕΠΑ, στο πλαίσιο κλινικών ερευνών, με συναίνεση των ασθενών, καθώς και σκευάσματα αντισωμάτων που αντλούνται -για να το πω απλά- από το αίμα ανθρώπων που έχουν νοσήσει. Έχουμε άλλη μια κλινική μελέτη μονοκλωνικών που θα τρέξει τώρα μέχρι τον Ιανουάριο, ενώ μέχρι στιγμής είναι γνωστό πως υπάρχουν δύο σκευάσματα που έχουν εγκριθεί.

Όμως και η διαδικασία των μονοκλωνικών αντισωμάτων δεν θα είναι εύκολη, όταν έρθουν τα εγκεκριμένα. Το μυστικό είναι, πως για να έχουν αποτέλεσμα, πρέπει να χορηγηθούν νωρίς, πριν νοσήσει σοβαρά ο ασθενής.»

«Για εμάς μετά την πόρτα του νοσοκομείου υπάρχει αθενής. Δεν κοιτάμε αν είναι εμβολιασμένος ή ανεμβολίαστος ή αντιεμβολιαστής. Κοιτάμε να δώσουμε τη μάχη για να γίνει καλά. Όμως, ναι κατά κάποιον τρόπο ισχύει αυτό.»

Μονοκλωνικά αντισώματα και παρενέργειες

Όσον αφορά τα ίδια τα σκευάσματα μονοκλωνικών αντισωμάτων, υπό δοκιμή ή εγκεκριμένα, σημείωσε:

Και αυτά έχουν τα προβλήματα τους. Μπορεί να δημιουργήσουν αλλεργικές αντιδράσεις, πρέπει να χορηγηθούν ενδοφλέβια ή και υποδόρια κάποια άλλα αν κυκλοφορήσουν. Πρέπει να γίνουν σε έναν ελεγχόμενο χώρο, να αναγνωριστεί και να λάβει τη θεραπεία αυτός που έχει τους παράγοντες κινδύνου.»

Ο κ. Μεταλλίδης, τόνισε ότι σε καμία περίπτωση τα σκευάσματα μονοκλωνικών αντισωμάτων δεν μπορούν να υποκαταστήσουν τον προληπτικό εμβολιασμό:

«Φανταστείτε ότι δεν θα έρθουν μονοκλωνικά αντισώματα για το σύνολο του ευρωπαϊκού πληθυσμού, άρα θα πρέπει να γίνει επιλογή αυτών που έχουν κατά κύριο λόγο πολλούς παράγοντες κινδύνου για να κάνουν σοβαρή νόσηση. Αυτή θα είναι η λογική χρήσης τους, όταν θα έρθουν και θα πρέπει να στηθεί μια μεγάλη υποδομή για εξωνοσοκομειακούς ασθενείς για να μπορούν να χορηγούνται τα μονοκλωνικά αντισώματα.»

«Σκεφτείτε πως ούτε το πρωτόκολλο δεν το έχουμε ξεκαθαρίσει ακόμα, την προτεραιοποίηση δηλαδή. Αυτό θα πρέπει να γίνει για αποφυγή παρεξηγήσεων. Διότι όταν μια θεραπεία δεν είναι διαθέσιμη σε όλους, αφού πρακτικά δεν μπορούσε να έχουμε αντισώματα για 10 εκ Έλληνες, θα πρέπει να υπάρχουν κανόνες. Αυτοί θα οριστούν, ώστε – όταν κάποιος έχει 3-4 παράγοντες κινδύνου, να δικαιούται να πάρει μονοκλωνικά αντισώματα.»