Υγεία

Μετάλλαξη Όμικρον: Πότε το φτέρνισμα θεωρείται ύποπτο σημάδι για νόσηση

Μετάλλαξη Όμικρον: Πότε το φτέρνισμα θεωρείται ύποπτο σημάδι για νόσηση
Η πανδημία μαίνεται, η νέα μετάλλαξη Ομικρον που εμφανίστηκε στη Νότιο Αφρική, σιγά σιγά απλώνεται σε όλο τον κόσμο.

Η παραλλαγή Όμικρον σαρώνει όλη την Ευρώπη μαζί με άλλες μεταλλάξεις που έχουν γίνει γνωστές κατά καιρούς.

Ωστόσο είναι τελείως διαφορετικά από τα συμπτώματα που εκδηλώνει κάποιος που νόσησε με άλλα στελέχη, καθώς σε αυτά δεν συμπεριλαμβάνεται ο πυρετός, η ανοσμία ή η αγευσία.

Τα πρώτα συμπτώματα που μπορούν να εμφανιστούν μόλις 48 ώρες αφότου έχει μολυνθεί κάποιος με τη μετάλλαξη Όμικρον περιλαμβάνει:

  • Ρινική καταρροή
  • Ξηρό λαιμό
  • Πονοκέφαλο
  • Κόπωση
  • Φτέρνισμα

Σύμφωνα με την μελέτη ΖΟΕ ο πονοκέφαλος είναι λιγότερο γνωστό σύμπτωμα της Covid, αλλά είναι ένα από τα πιο πρώιμα σημάδια.

Η ρινική καταρροή ήταν το δεύτερο πιο συχνά αναφερόμενο σύμπτωμα μετά τους πονοκεφάλους, με σχεδόν το 60% όσων βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό με απώλεια όσφρησης να αναφέρουν επίσης ότι έχουν καταρροή.

Σχετικά με το φτέρνισμα η μελέτη ZOE αναφέρει ότι όταν φτερνίζεται κανείς περισσότερο από το συνηθισμένο, μπορεί να είναι σημάδι του κορονοϊού σε άτομα που έχουν εμβολιαστεί, αν και τονίζει ότι το φτέρνισμα είναι πολύ πιο πιθανό να είναι σημάδι κρυολογήματος ή αλλεργίας.

Ο πονόλαιμος που σχετίζεται με τη νόσο Covid, τείνει να είναι ήπιος και δεν διαρκεί περισσότερο από πέντε ημέρες. Επομένως ένας πολύ επώδυνος πονόλαιμος που διαρκεί περισσότερο, είναι πιθανό να είναι κάτι άλλο.

Γίνεται να έχεις κορονοϊό χωρίς να κάνεις πυρετό;

Όπως εξήγησε σε εκδήλωση του ΕΚΠΑ ο καθηγητής, Νίκος Σύψας, μπορεί κάποιος να νοσήσει με κορονoϊό ακόμα κι αν δεν εμφανίσει πυρετό.

Πρόσθεσε ότι αν κάποιος έχει απλά συμπτώματα κρυολογήματος που ήταν να κάνει ένα μοριακό και μετά να προχωρήσει σε κοινωνικό συναίσθημα εφόσον το τεστ είναι αρνητικό.