Υγεία

Με σύνδρομο Misc ο 11χρονος με κορονοϊό που νοσηλεύεται στο Παίδων, τι είναι η επιπλοκή και ποια τα συμπτώματα

Με σύνδρομο Misc ο 11χρονος με κορονοϊό που νοσηλεύεται στο Παίδων, τι είναι η επιπλοκή και ποια τα συμπτώματα
Ο 11χρονος που μεταφέρθηκε από τη Λέσβο και νοσηλεύεται στο Παίδων, εμφάνισε τελικά σύνδρομο Misc, μια επιπλοκή του κορονοϊού στα παιδιά

Σοβαρή αλλά σταθερή χαρακτηρίζεται η κατάσταση του 12χρονου από τη Λέσβο, που νοσηλεύεται χωρίς διασωλήνωση στην Εντατική του νοσοκομείου Παίδων «Αγλαϊα Κυριακού», μετά τη διακομιδή του το βράδυ της Κυριακής με αεροσκάφος KingAir350C του ΕΚΑΒ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πιθανόν πρόκειται για το misc (πολυσυστημικό και φλεγμονώδες σύνδρομο, που εμφανίζουν ανήλικοι μετά την λοίμωξη τους με COVID-19). Το παιδί είναι σε σταθερή αλλά σοβαρή κατάσταση ενώ τονίζεται ότι είχε νοσήσει πριν απο΄15 ημέρες.

Τι είναι το σύνδρομο Misc

Στο πολυσυστηματικό φλεγμονώδες σύνδρομο των παιδιών (MIS-C) είχε αναφερθεί πριν μερικές εβδομάδες η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου κατά την τακτική ενημέρωση για τον κορονοϊό.

Πρόκειται για ένα κλινικό σύνδρομο που χαρακτηρίζεται από πολυοργανική συμμετοχή, με εκδηλώσεις από το αναπνευστικό, το γαστρεντερικό ή το καρδιαγγειακό σύστημα, αιματολογικές ή βλεννογονοδερματικές αλλοιώσεις. Συγκεκριμένα, οι μικροί ασθενείς εμφανίζουν πυρετό, πόνο στην κοιλιά, εμετούς, διάρροια, εξανθήματα, κόπωση κ.α. Το σύνδρομο αυτό αποτελεί όψιμη εκδήλωση της νόσησης από Covid-19, καθώς εκδηλώνεται 2-4 εβδομάδες μετά την οξεία λοίμωξη.

Η κλινική αυτή οντότητα περιγράφηκε για πρώτη φορά τον Απρίλιο του 2020, ενώ ο ΠΟΥ περιέγραψε για πρώτη φορά αυτήν την κατάσταση τον Μάιο του 2020 και παρείχε έναν προκαταρκτικό κλινικό ορισμό.

Συνολικά, τα παιδιά παραμένουν σε χαμηλό κίνδυνο εμφάνισης σοβαρού ή κρίσιμου COVID-19, αλλά παρόμοια με τους ενήλικες, ορισμένες υποκείμενες παθήσεις κάνουν τα παιδιά πιο ευάλωτα σε σοβαρές ασθένειες. Οι πιο συχνά αναφερόμενες από αυτές τις καταστάσεις είναι η παχυσαρκία, η χρόνια πνευμονοπάθεια (συμπεριλαμβανομένου του άσθματος), οι καρδιαγγειακές παθήσεις και η ανοσοκαταστολή.

Στα μικρά παιδιά, που έχουν μέση ηλικία επτά ετών, σύμφωνα με ιταλική έρευνα από γιατρούς του Μπέργκαμο, τα συμπτώματα του νέου συνδρόμου μοιάζουν περισσότερο με εκείνα της Καβασάκι, ενώ οι έφηβοι και οι νέοι ενήλικες εμφανίζουν πιο έντονη φλεγμονώδη αντίδραση στον κορονοϊό, η οποία απειλεί σοβαρότερα την καρδιά τους και άλλα όργανα, σύμφωνα με άλλη αμερικανική έρευνα.

Τα συμπτώματα

Οι πρώτες αναφορές ενός τέτοιου συνδρόμου στα παιδιά εμφανίστηκαν την άνοιξη. Οι μικροί ασθενείς εμφανίζουν πυρετό, πόνο στην κοιλιά, εμετούς, διάρροια, εξανθήματα, κόπωση κ.α.

Στους ενήλικες τα συμπτώματα είναι παρόμοια, συν πόνο στο στήθος και ταχυπαλμία, σε κάποιες περιπτώσεις.

Οι επιστήμονες τονίζουν την ανάγκη περαιτέρω έρευνας πάνω στο σύνδρομο MIS για ανηλίκους και ενήλικες ασθενείς, προκειμένου να βγουν ασφαλέστερα συμπεράσματα για τις αιτίες του, αλλά και για τις πιθανές μακροπρόθεσμες

επιπτώσεις του. Σύμφωνα με την κ. Θεοδωρίδου, το συγκεκριμένο σύνδρομο εμφανίζεται δύο με έξι εβδομάδες μετά από τη νόσο, είτε αυτή είναι ήπια είτε όχι.

Τι γνωρίζουμε μέχρι σήμερα - Ποια είναι τα συμπτώματα

Το σύνδρομο MIS-C στα παιδιά εκδηλώνεται με συμπτώματα όπως:

πυρετό
πόνο στην κοιλιά
ζάλη
εμετούς
διάρροια
εξανθήματα
κόπωση
Αποτελεί όψιμη εκδήλωση της νόσησης από κορονοϊό, καθώς εκδηλώνεται 2-4 εβδομάδες μετά την οξεία λοίμωξη.

Δεν θα έχουν όλα τα παιδιά τα ίδια συμπτώματα, ενώ οι γιατροί μπορεί να κάνουν μια σειρά εξετάσεων:

Εξετάσεις αίματος
Ακτινογραφία θώρακος
Υπερηχογράφημα καρδιάς
Υπερηχογράφημα κοιλίας

Το χρονικό

Το 11χρονο παιδί νοσηλευόταν σε κλίνη Covid της Α Παθολογικής Κλινικής του νοσοκομείου Μυτιλήνης και παρακολουθούνταν από παιδίατρο μετά από επιπλοκές που είχε λόγω του λόγω νόσησής του από κορονοιό αλλά η κατάσταση της υγείας του επιδεινώθηκε μετά από σοβαρή επιπλοκή ώστε να κριθεί επιβεβλημένη η μεταφορά του στην Αθήνα.

Ο 11χρονος μεταφέρθηκε με C130 στην Αθήνα και νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο Παίδων καθώς υπέστη πνευμονική εμβολή λόγω επιπλοκών του κορονοϊού. Το παιδί είχε νοσήσει ξανά το καλοκαίρι.