Υγεία

Αλλάζει η ΠΦΥ, σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας «Γιατρός για όλους»

Αγγελική Μαξούρη Αγγελική Μαξούρη
Αλλάζει η ΠΦΥ, σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας «Γιατρός για όλους»
Σε δημόσια διαβούλευση τίθεται το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας «Γιατρός για όλους» το οποίο αλλάζει επί της ουσίας την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ). Ποια είναι τα βασικά σημεία του νομοσχεδίου που αναδιαμορφώνει την ΠΦΥ.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει με νεότερη ανακοίνωσή του το Υπουργείο Υγείας, αναρτήθηκε για διαβούλευση το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας «ΓΙΑΤΡΟΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ, ΙΣΟΤΙΜΗ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΙΣ ΥΠΗΡEΣΙΕΣ ΤΟΥ EΘΝΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ»

Με το νομοσχέδιο οικοδομείται η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, ενισχύεται το ΕΣΥ και αναδιοργανώνεται ο ΕΟΠΥΥ σε νέα ασθενοκεντρική βάση. Όλες οι υγειονομικές δυνάμεις της χώρας θα είναι στην υπηρεσία της Δημόσιας Υγείας και των πολιτών.

Το news4health.gr είχε τονίσει σε προηγούμενο δημοσίευμά του ότι πλέον ο κάθε πολίτης θα έχει τον οικογενειακό του γιατρό. Συγκεκριμένα όπως είχε γράψει το News4Health.gr, ο γιατρός θα πληρώνεται για κάθε άτομο που θα εγγράφεται ετησίως, με τη μορφή capitation (ελεύθερα μπορεί να μεταφραστεί σε "κατά κεφαλήν").

Πρόκειται για μια μέθοδο πληρωμής των ιατρικών πράξεων, που προβλέπει συγκεκριμένη αμοιβή των παρόχων υπηρεσιών ιατρικής περίθαλψης, όπως οι γιατροί, ανά άτομο ή ομάδα ανθρώπων που τους έχουν ανατεθεί, για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, ανεξάρτητα από το αν το άτομο χρειαστεί τις υπηρεσίες ή όχι.

Όπως προβλέπεται ο ιατρός θα έχει και μια σειρά υποχρεώσεων, όπως τη συμπλήρωση του ηλεκτρονικού φακέλου, συγκεκριμένο αριθμό επισκέψεων. Θα είναι ιατρικά υπεύθυνος για τον πολίτη, τις προληπτικές εξετάσεις, παραπέμποντας σε ειδικούς ιατρούς και νοσοκομεία, με εξαίρεση έκτακτα περιστατικά και εισαγωγών.

Μετά την ψήφιση των νομοθετικών αλλαγών, θα δοθεί χρόνος προσαρμογής στους αρμόδιους γιατρούς, προκειμένου να προχωρήσουν τις εγγραφές. Αν και δεν έχει ολοκληρωθεί η επεξεργασία των επιμέρους δεδομένων, βάσει μοντέλων, εκτιμάται ότι ανά γιατρό θα εγγραφούν χίλια ή 2 χιλιάδες άτομα.

Τα βασικά σημεία του νομοσχεδίου