Υγεία

Φάρμακο κατά της παχυσαρκίας προλαμβάνει τον κίνδυνο για διαβήτη

Φάρμακο κατά της παχυσαρκίας προλαμβάνει τον κίνδυνο για διαβήτη
Επιστήμονες ανέπτυξαν μία ένεση που προλαμβάνει τον διαβήτη τύπου 2 κάνοντας τα άτομα με παχυσαρκια να νιώθουν χορτάτοι. Σύμφωνα με τη νέα μελέτη, μειώνει παραπάνω από 50% τον κίνδυνο της νόσου σε υπέρβαρα άτομα.

Επιστήμονες στις ΗΠΑ θεωρούν ότι το συγκεκριμένο φάρμακο μπορεί να αλλάξει το τοπίο. Περιέχει ένα φάρμακο που καταστέλλει την όρεξη που ονομάζεται σεμαγλουτίδη.

Η σεμαγλουτίδη μειώνει το μελλοντικό κίνδυνο διαβήτη για παραπάνω από 60% σε ασθενείς με παχυσαρκία - αυτό το νούμερο είναι παρόμοιο είτε ο ασθενής έχει προδιαβήτη είτε φυσιολογικά επίπεδα σακχάρου στο αίμα» εξηγεί ο κύριος συγγραφέας, Timothy Garvey, σε ένα δελτίου τύπου και αναδημοσιεύει το news4health

Απαιτείται συνεχής θεραπεία για να διατηρηθεί το όφελος. Δεδομένων των ανοδικών τάσεων παχυσαρκίας και διαβήτη, η σεμαγλουτίδη μπορεί να χρησιμοποιηθεί αποτελεσματικά για να μειώσει το βάρος αυτών των χρόνιων ασθενειών.

Η θεραπεία κάνεις τους ανθρώπους να νιώθουν χορτάτοι και όχι τόσο πεινασμένοι. Επομένως, τρώνε λιγότερο και αποφεύγουν την πρόσληψη περιττών κιλών. Η ρυθμιστική αρχή φαρμάκων NICE συστήνει τη διαθεσιμότητα του φαρμάκου και σε χώρες εκτός των ΗΠΑ.

Ο κίνδυνος διαβήτη αυξάνεται ξανά όταν οι ασθενείς αποχωρίζονται τη σεμαγλουτίδη

Σύμφωνα με το CDC, περισσότεροι από 122 εκατομμύρια Αμερικανοί ζουν με διαβήτη ή προδιαβήτη. Η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 έξι φορές.

Η μελέτη 1.961 υπέρβαρων ή παχύσαρκων Αμερικανών έδειξε ότι όσοι έλαβαν τη θεραπεία με σεμαγλουτίδη για 16 μήνες είχαν 61% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν διαβήτη την επόμενη δεκαετία. Όλοι οι συμμετέχοντες έλαβαν εβδομαδιαίες δόσεις 2,4 mg για 20 εβδομάδες. Στη συνέχεια είτε παρέμειναν σε σεμαγλουτίδη είτε άλλαξαν σε εικονικό φάρμακο για τις επόμενες 48 εβδομάδες.

Η πρώτη ομάδα έχασε κατά μέσο όρο το 17% της μάζας του σώματός της. Ωστόσο, η ομάδα που διέκοψε τη λήψη του φαρμάκου δεν είδε τα ίδια οφέλη. Τα αποτελέσματα επιβεβαιώθηκαν από μια δεύτερη δοκιμή 803 ευάλωτων συμμετεχόντων. Μετά από 20 εβδομάδες, ο κίνδυνος διαβήτη αυξήθηκε σε πάνω από 15% σε όσους άλλαξαν για το εικονικό φάρμακο.

Ωστόσο, ο κίνδυνος συνέχισε να μειώνεται μεταξύ των συνομηλίκων τους που συνέχιζαν να λαμβάνουν σεμαγλουτίδη, υποδεικνύοντας ότι είναι απαραίτητη η παρατεταμένη θεραπεία.

Όλοι οι συμμετέχοντες έλαβαν συμβουλές σχετικά με τη διατροφή και την άσκηση κατά τη διάρκεια της μελέτης. Ένα εργαλείο που ονομάζεται CMDS (Σταδιοποίηση Καρδιομεταβολικών Νόσων) προέβλεψε τον κίνδυνο διαβήτη τα επόμενα 10 χρόνια. Χρησιμοποιεί μια φόρμουλα που βασίζεται στο φύλο, την ηλικία, τη φυλή, το ΔΜΣ (δείκτης μάζας σώματος) και την αρτηριακή πίεση, καθώς και τα επίπεδα γλυκόζης και λιπών στο αίμα και έχει αποδειχθεί ότι είναι εξαιρετικά ακριβές.

Η ομάδα παρουσίασε τα ευρήματά της στην ετήσια συνάντηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Μελέτη του Διαβήτη (EASD) στη Στοκχόλμη.