Υγεία

Αμερικανός με καρκίνο στον προστάτη άρχισε να μιλά με ιρλανδική προφορά -Τι είναι το σύνδρομο ξένης προφοράς

Αμερικανός με καρκίνο στον προστάτη άρχισε να μιλά με ιρλανδική προφορά -Τι είναι το σύνδρομο ξένης προφοράς Φωτογραφία: pexels
Αμερικανός ανέπτυξε ιρλανδική προφορά λίγο αφότου διαγνώστηκε με καρκίνο του προστάτη, παρόλο που δεν είχε επισκεφθεί ποτέ την Ιρλανδία, λένε οι ερευνητές.

Ένας άνδρας από τη Βόρεια Καρολίνα, ο οποίος ήταν γύρω στα 50, ανέπτυξε ανεξέλεγκτη ιρλανδική προφορά μετά τη διάγνωσή του με καρκίνο του προστάτη, παρόλο που δεν είχε επισκεφθεί ποτέ την Ιρλανδία.

Οι ερευνητές, προσπαθώντας να δώσουν μια εξήγηση σε αυτό το πρωτοφανές περιστατικό, κατέληξαν στο συμπέρασμα πως ο εν λόγω άνδρας έπασχε από «σύνδρομο ξένης προφοράς» και τα τελευταία χρόνια έχουν καταγραφεί αρκετές παρόμοιες περιπτώσεις παγκοσμίως, όπως σημειώνουν οι ερευνητές.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, ήταν η πρώτη φορά που εμφανίστηκε αυτό το σύνδρομο σε άτομο με καρκίνο του προστάτη και η 3η σε άτομο με κακοήθη όγκο.

«Η προφορά του ήταν ανεξέλεγκτη, υπήρχε πάντα και σταδιακά έγινε επίμονη», αναφέρουν οι ερευνητές στην έκθεσή τους, προσθέτοντας ότι πρώτη φορά ξεκίνησε 20 μήνες μετά τη θεραπεία του.

Επίσης ανεφεραν πως δεν διαπίστωσαν κάποια νευρολογική ή ψυχιατρική ανωμαλία. Η πιθανότερη αιτία είναι μια παρανεοπλασματική νευρολογική διαταραχή (PND). Δυστυχώς ο άνδρας πέθανε λίγους μήνες μετά.

Σύνδρομο ξένης προφοράς: Τι είναι και πώς προκαλείται; Διαβάστε με ένα κλικ στο News4Health.gr