Υγεία

Στη Βουλή το νομοσχέδιο για το Ογκολογικό Κέντρο Παίδων εν μέσω σφοδρών αντιδράσεων

eurokinissi eurokinissi
Την μετατροπή σε Ογκολογικό κέντρο της Ογκολογικής Μονάδας Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη – ΕΛΠΙΔΑ», προβάλει το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Υγείας που έχει κατατεθεί στη Βουλή, εν μέσω έντονων αντιδράσεων.

Στις επιτροπές προς επεξεργασία και συζήτηση αναμένεται να πάει το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας «Σύσταση Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου με την επωνυμία «Ογκολογικό Κέντρο Παίδων “Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη – ΕΛΠΙΔΑ”», ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊου COVID-19 και την προστασία της δημοσίας υγείας και άλλες επείγουσες ρυθμίσεις» το οποιο έχει συναντήσει σφοδρές αντιδρασεις ηδη από το στάδιο της δημόσιας διαβούλευσης.

Σύμφωνα με το News4health, το προτεινόμενο νομοσχέδιο αφορά αποκλειστικά στην αντιμετώπιση του παιδικού καρκίνου και όπως ανέφερε το Υπ. Υγειας, η Πολιτεία επιχειρεί να ενισχύσει και αναβαθμίσει την υφιστάμενη σήμερα, ως απλή μονάδα, Ογκολογική Μονάδα Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη – ΕΛΠΙΔΑ», στην οποία προσέρχεται για θεραπεία ο κύριος όγκος των νεοδιαγνωσθέντων με καρκίνο περιστατικών παιδιών και εφήβων, της τάξεως του 80% σε ένα συνολικό αριθμό 300-350 ετησίως.

Με το νομοσχέδιο συστήνεται αυτοτελές Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου με την επωνυμία Ογκολογικό Κέντρο Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη – ΕΛΠΙΔΑ», υπαγόμενο στον Δημόσιο Τομέα και εποπτευόμενο από το Υπουργείο Υγείας, το οποίο θα παρέχει δωρεάν τις υπηρεσίες του στο σύνολο των πολιτών, συμπεριλαμβανομένων των ανασφάλιστων και οικονομικά αδύναμων πολιτών και το οποίο θα λειτουργεί στο κτίριο που στεγάζει σήμερα την Ογκολογική Μονάδα Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη – ΕΛΠΙΔΑ».

Με το ΝΠΙΔ η Ογκολογική Μονάδα αναβαθμίζεται σε Ογκολογικό Κέντρο ώστε να μπορεί να λειτουργεί με μεγαλύτερη ευελιξία προς όφελος των ασθενών χωρίς να αλλάζει ο δημόσιος χαρακτήρας του. Ο έλεγχος του ΝΠΙΔ ανήκει αποκλειστικά στο Δημόσιο και όλες οι υπηρεσίες θα παρέχονται δωρεάν στους ασθενείς.

Στόχος της Πολιτείας:

i) Έγκαιρη διάγνωση, η οποία συνεπάγεται υψηλά ποσοστά ίασης, με τη εφαρμογή των σύγχρονων θεραπειών,

ii) ανάπτυξη ειδικών παιδιατρικών ογκολογικών τμημάτων, όπου τα παιδιά / έφηβοι με καρκίνο θα υποστηρίζονται από εξειδικευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, όχι μόνο κατά τη διάρκεια της θεραπείας, αλλά και στην περίοδο της επανένταξης και

iii) η συστηματική ένταξη στο πλαίσια της θεραπείας του παιδικού καρκίνου όχι μόνο της ίασης, αλλά και της διατήρησης της ποιότητας ζωής, της ψυχολογικής και ψυχοκοινωνικής ευεξίας των νεαρών ασθενών, καθώς η κατάθλιψη είναι μια από τις πιο κοινές ψυχιατρικές διαταραχές του παιδικού καρκίνου, ως αποτέλεσμα της απώλειας του φυσιολογικού ρυθμού ζωής, λόγω της νόσου και των παρενεργειών από τη μακρόχρονη θεραπεία.

Στο συνιστώμενο Κέντρο μεταφέρονται:

– το Τμήμα Παιδιατρικής Αιματολογίας – Ογκολογίας και η Μονάδα Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών από το Γενικό Νοσοκομείο Παίδων Αθηνών «Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ»

– το Ογκολογικό Τμήμα από το Γενικό Νοσοκομείο Παίδων Αθηνών «Π. & Α. Κυριακού» και επιπλέον.

Ο υπερσύγχρονος Δημόσιος Φορέας Παροχής Υπηρεσιών Υγείας,

– θα παρέχει ιατρικές υπηρεσίες, νοσηλεία και υποστήριξη σε παιδιά που πάσχουν από καλοήθη και κακοήθη νοσήματα και στις οικογένειές τους,

– θα εκτελεί ερευνητικά προγράμματα στον τομέα της Παιδιατρικής Αιματολογίας – Ογκολογίας για λογαριασμό του ιδίου ή/και τρίτων είτε αυτοτελώς είτε σε συνεργασία με άλλους συγγενείς φορείς στην Ελλάδα από πλευράς δραστηριότητας και στο Εξωτερικό.

Αντιδράσεις των υγειονομικών για το «Αγία Σοφία»

Σφοδρές είναι οι αντιδράσεις των υγειονομικών που καλούν σε κινητοποιήσεις την Τετάρτη 8 Μαρτίου όπως ανακοίνωσε η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας, η οποία βρίσκεται σε αναβρασμό λόγω των επιθέσων των ΜΑΤ προς τον κόσμο που ήρθε να διαμαρτυρηθεί για τους αδικοχαμένους του δυστυχήματος στα Τέμπη αλλά και για το νομοσχέδιο που κατατέθηκε για την Παιδοογκολογική μονάδα της χώρας, τέσσερις μέρες μετά την τραγωδία.

Συγκεκριμένα, η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) στην ανακοίνωση της αναφέρει χαρακτηριστικά τα εξής:

«Η Ε.Γ της Ο.Ε.Ν.Γ.Ε καταγγέλλει τη στημένη και απρόκλητη επίθεση των δυνάμεων καταστολής που με ΜΑΤ, ΔΙΑΣ και χημικά επιχείρησαν να επισκιάσουν και να αμαυρώσουν το σημερινό παλλαϊκό συλλαλητήριο που συμμετείχαν χιλιάδες κόσμου,εργαζόμενοι,συνταξιούχοι,νέες και νέοι.

Ιδιαίτερα σήμερα μέρα πένθους και ταφής των θυμάτων του τραγικού δυστυχήματος η επίθεση επιβεβαιώνει τον φόβο της κυβέρνησης απέναντι στη λαϊκή οργή που ξεχειλίζει για το προδιαγεγραμμένο έγκλημα. Ότι και αν κάνουν το έγκλημα του κράτους,των κυβερνήσεων του και της Hellenic Train δεν πρόκειται να ξεχαστεί. Δε θα αφήσουμε να περάσει η σχεδιασμένη προσπάθεια συγκάλυψης των πραγματικών υπευθύνων.

Η διαχρονική πολιτική που εξειδικεύει τη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την απελευθέρωση και την εμπορευματοποίηση των συγκοινωνιών και έχει τη σφραγίδα όλων των κυβερνήσεων από το 2009 έως και σήμερα, έστρωσε το έδαφος για το έγκλημα στα Τέμπη. Δεν πρόκειται για “τραγικό ανθρώπινο λάθος” ούτε για “ελληνική ιδιαιτερότητα” η μη “συμμόρφωση στο ευρωπαϊκό πλαίσιο”. Στην ΕΕ το 2021 καταγράφηκαν1.389 σημαντικά σιδηροδρομικά ατυχήματα, με συνολικά 683 νεκρούς και 513 τραυματίες, και 97 από αυτά αφορούσαν συγκρούσεις τρένων. Η πολιτική που υπηρετεί τα κέρδη σκοτώνει ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.Η πολιτική που φέρνει αντιμέτωπο το λαό με το εγκληματικό ζύγι του κόστους -όφελους όταν πρόκειται για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών του στην παιδεία,στην υγεία,στις μεταφορές,παντού.

Καταγγέλλουμε την κυβέρνηση η οποία δε δίστασε το Σάββατο,τέσσερις μόλις μέρες μετά την τραγωδία στα Τέμπη, να καταθέσει το νομοσχέδιο έκτρωμα που ιδιωτικοποιεί τη μοναδική Παιδοογκολογική μονάδα της χώρας.Άλλη μία απόδειξη ότι όταν πρόκειται να τρέξουν τα εγκληματικά τους σχέδια προς όφελος των επενδυτών και των επιχειρηματικών ομίλων είναι αποτελεσματικοί αλλά επιλεκτικά ανίκανοι όταν πρόκειται για τη ζωή μας και την ασφάλεια μας, όπως στην περίπτωση του κέντρου ασφάλειας των τρένων που έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί από το 2010».

Αντιδράσεις και από τον σύλλογο γονέων παιδιών με καρκίνο

Από την πλευρά του ο σύλλογος Γονέων Παιδιών με νεοπλασματική ασθένεια «Η Φλόγα», αναφέρει ότι «δεν θα πρέπει να αποσχιστούν τα ογκολογικά τμήματα από τα παιδιατρικά νοσοκομεία. O καρκίνος της παιδικής ηλικίας δεν είναι παιχνίδι. Δεν ρωτηθήκαμε, ούτε καν ενημερωθήκαμε. Ούτε οι γιατροί μας ούτε και εμείς οι γονείς. Όλοι, το πληροφορηθήκαμε από τον Τύπο».

Οι γονείς διαμαρτύρονται λέγοντας ότι «τώρα, εν μέσω εθνικού πένθους, συνεχίζουν να μας πουλάνε το παραμύθι ότι το ξεπούλημα του Παιδοογκολογικού θα γίνει για το καλό όλων μας, των παιδιών, των εργαζομένων, για να βελτιωθούν οι υπηρεσίες του. Όπως έτσι ξεπουλήθηκαν οι μεταφορές, ο σιδηρόδρομος, τα λιμάνια, η ενέργεια κ.λπ. Πάντα στο όνομα της εξυγίανσης και της βελτίωσης. Επειδή λοιπόν ξέρουμε και εμείς στο νοσοκομείο τι εστί συνειδητή υποβάθμιση ώστε να μας φανούν οι ιδιώτες-σωτήρες, πρέπει να σηκώσουμε το ανάστημα μας».

Στο ίδιο σχέδιο νόμου προβλέπονται αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο για τις μεταμοσχεύσεις, ενώ ρυθμίζονται και θέματα όπως για τα φάρμακα, το clawback, τις διοικήσεις των νοσοκομείων, τους φαρμακευτικούς συλλόγους κ.ά.