Υγεία

Φάρμακο κατά του τραχήλου της μήτρας «δίνει» παράταση ζωής

Φάρμακο κατά του τραχήλου της μήτρας «δίνει» παράταση ζωής Φωτογραφία: pexels
Σε ασθενείς με καρκίνο του τραχήλου της μήτρας πρόκειται να προσφερθεί νέα θεραπεία που θα μπορούσε να τους παρατείνει τη ζωή.

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο ndependent, aναμένεται ότι μέσα στα επόμενα τρία χρόνια περίπου 400 ασθενείς θα επωφεληθούν από το Keytruda, ένα ανοσοθεραπευτικό φάρμακο, γνωστό και ως πεμπρολιζουμάμπη.

Οι κλινικές δοκιμές, οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη, δείχνουν ότι θα μπορούσε να δώσει στους ασθενείς κατά μέσο όρο οκτώ μήνες ζωής περισσότερο σε σύγκριση με τη χημειοθεραπεία.

Το φάρμακο προσφέρεται ήδη για τη θεραπεία σε πολλά είδη καρκίνου, όπως του μαστού, του εντέρου, του πνεύμονα και του δέρματος.

Είναι η πρώτη θεραπεία εδώ και 14 χρόνια που εγκρίνεται για τη θεραπεία του προχωρημένου καρκίνου του τραχήλου της μήτρας

Το φάρμακο έχει λάβει το «πράσινο φως» από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας και Αριστείας Φροντίδας (Νίκαια) για ορισμένες ασθενείς με καρκίνο του τραχήλου της μήτρας των οποίων η νόσος δεν έχει ανταποκριθεί σε άλλες θεραπείες.

Το φάρμακο στοχεύει και μπλοκάρει μια συγκεκριμένη πρωτεΐνη που ονομάζεται PD-L1 στην επιφάνεια ορισμένων ανοσοποιητικών κυττάρων, τα οποία στη συνέχεια αναζητούν και καταστρέφουν τα καρκινικά κύτταρα, και θα προσφέρεται στους ασθενείς παράλληλα με τη συνήθη χημειοθεραπεία.

Το φάρμακο δεν έχει εγκριθεί για την συγκεκριμένη χρήση από το NHS, αλλά θα χορηγείται μέσω μιας ειδικής μεθόδου χρηματοδότησης που ονομάζεται Cancer Drugs Fund.

Η Helen Knight, διευθύντρια αξιολόγησης φαρμάκων της Νίκαιας, δήλωσε:

«Το φάρμακο αυτό είναι ένα από τα σημαντικότερα φάρμακα που έχουν σχεδιαστεί για την αντιμετώπιση της ασθένειας. Η πεμπρολιζουμάμπη δείχνει πολλά υποσχόμενη ως η πρώτη αποτελεσματική ανοσοθεραπεία.

Ωστόσο, για να διασφαλίσουμε την καλύτερη δυνατή χρήση δημόσιας χρηματοδότησης, χρειαζόμαστε πρόσθετα στοιχεία για την πλήρη ανάλυση της κλινικής και οικονομικής αποδοτικότητάς του προτού εξεταστεί το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθεί κανονικά από το NHS».

Ο John Stewart, διευθυντής εξειδικευμένων αναθέσεων του NHS England και προσωρινός διευθυντής εμπορικών φαρμάκων, δήλωσε:

«Μετά από σχεδόν 15 χρόνια χωρίς νέα θεραπεία για αυτόν τον τύπο προχωρημένου καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, αυτή η πρώτη ανοσοθεραπεία σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός που θα προσφέρει σε εκατοντάδες ανθρώπους πολύτιμο χρόνο με τα αγαπημένα τους πρόσωπα».

Η Dame Cally Palmer, εθνική διευθύντρια του NHS England για τον καρκίνο, πρόσθεσε:

«Η διάθεση αυτού του φαρμάκου που παρατείνει τη ζωή είναι μια σημαντική στιγμή για τις γυναίκες με προχωρημένο καρκίνο του τραχήλου της μήτρας».

Ο 14ος συχνότερος καρκίνος των γυναικών

Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι ο 14ος συχνότερος καρκίνος μεταξύ των γυναικών στο Ηνωμένο Βασίλειο. Περίπου 3.200 γυναίκες διαγιγνώσκονται με αυτόν κάθε χρόνο, εκ των οποίων περισσότερες από το ένα τέταρτο πεθαίνουν. Ανάμεσά τους γυναίκες μεταξύ 30 και 34 ετών.

Μια μελέτη του Ιανουαρίου 2020 έδειξε ότι ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας θα μπορούσε να εξαλειφθεί πλήρως μέχρι το 2040.

Η συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων καρκίνου του τραχήλου της μήτρας προκαλείται από τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) - μια λοίμωξη από την οποία θα προσβληθούν περίπου οκτώ στα 10 άτομα στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά κατά της οποίας μπορούν πλέον να εμβολιαστούν.