Υγεία

Απογευματινά χειρουργεία: Βγήκε η ΚΥΑ με τις τιμές ανά επέμβαση, με διαφορετική «ταρίφα» ο κάθε γιατρός

Απογευματινά χειρουργεία: Βγήκε η ΚΥΑ με τις τιμές ανά επέμβαση, με διαφορετική «ταρίφα» ο κάθε γιατρός
Υπεγράφη την Τρίτη η κοινή υπουργική αποφάση για τα απογευματινά χειρουργεία: Οι τιμές ανά επέμβαση, οι έξι κατηγορίες και οι διαφορετικές ταρίφες των γιατρών.

Την ώρα που οι γιατροί καταγγέλλουν πως μόλις το 60% των χειρουργείων στα δημόσια νοσοκομεία λειτουργεί, με Κοινή Υπουργική Απόφαση η κυβέρνηση εισάγει τα απογευματινά χειρουργεία - δηλαδή επεμβάσεις και άλλες επεμβατικές πράξεις που διενεργούνται πέραν του τακτικού ωραρίου λειτουργίας των νοσοκομείων του ΕΣΥ.

Όπως σημειώνεται, ο ασθενής θα καλύπτει εξ ολοκλήρου τα ποσά που αφορούν στις αμοιβές του προσωπικού και στα έξοδα του Νοσοκομείου για τη λειτουργία του, πέραν του τακτικού ωραρίου.

Τα ποσά αυτά αποτελούν έσοδα του Νοσοκομείου και εγγράφονται σε μοναδιαίο λογαριασμό, ο οποίος παρακολουθείται προϋπολογιστικά και απολογιστικά ανά κατηγορία και διατίθενται, κατά προτεραιότητα, για την κάλυψη των αμοιβών του προσωπικού για τη διενέργεια της χειρουργικής ή άλλης επεμβατικής πράξης και για την κάλυψη των εξόδων λειτουργίας του Νοσοκομείου, πέραν του τακτικού ωραρίου.

Οι χειρουργικές επεμβάσεις και επεμβατικές πράξεις διαχωρίζονται, ανάλογα με την βαρύτητά τους, σε έξι (6) κατηγορίες:

  • Πολύ μικρή
  • Μικρή
  • Μεσαία
  • Μεγάλη 
  • Βαρεία
  • Εξ. Βαρεία

Μάλιστα, οι αμοιβές του ιατρικού προσωπικού - οι οποίες συμπεριλαμβάνονται στο συνολικό ποσό που θα καταβάλει ο ασθενής στο Νοσοκομείο - καθορίζονται, ανάλογα με την κατηγορία της διενεργούμενης χειρουργικής επέμβασης και επεμβατικής πράξης.

Οι προβλεπόμενες αμοιβές, που αφορούν στους Χειρουργούς Α’ προκύπτουν διαβαθμιζόμενες ως ακολούθως:

  • Σε ποσοστό 100% όταν πρόκειται για Συντονιστές Διευθυντές/Καθηγητές,
  • σε ποσοστό 90% όταν πρόκειται για Διευθυντές/ Αναπληρωτές Καθηγητές και
  • σε ποσοστό 85% όταν πρόκειται για Επιμελητές/ Επίκουρους Καθηγητές.

Σύμφωνα πάντα με την ΚΥΑ, το παραϊατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό που είναι απαραίτητο για τη λειτουργία των χειρουργείων, πέραν του τακτικού ωραρίου, αμείβεται με δεκαπέντε (15,00) ευρώ έκαστος, ανά ώρα απασχόλησης μετά το τακτικό ωράριο. Η ως άνω αμοιβή καλύπτεται από τα έσοδα τα οποία προέρχονται από τη λειτουργία του νοσοκομείου πέραν του τακτικού ωραρίου.

timokatalogos

Η λειτουργία αυτή δύναται να πραγματοποιείται όλες τις ημέρες - εξαιρουμένων των Νοσοκομείων της Περιφέρειας Αττικής και της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης, στα οποία δε δύναται να πραγματοποιείται κατά τις ημέρες γενικής εφημερίας τους.

Παράλληλα στα απογευματινά χειρουργεία δύναται να συμμετέχει το ιατρονοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό που απασχολείται στο Νοσοκομείο με οποιαδήποτε σχέση εργασίας και με οποιοδήποτε καθεστώς απασχόλησης.

Επίσης, δύναται να συμμετέχουν και οι ειδικευόμενοι ιατροί χειρουργικών ειδικοτήτων ως χειρουργοί Β’ και Γ. Το προσωπικό συμμετέχει στην ως άνω λειτουργία εφόσον δεν εφημερεύει, δεν απασχολείται υπερωριακά, ούτε σε απογευματινά ιατρεία κατά την ολοήμερη λειτουργία του Νοσοκομείου.

Αναλυτικά το ΦΕΚ με τις επεμβάσεις κατηγοριοποιημένες