Υγεία

Οι καρκινοπαθείς πρέπει να «παλέψουν» για φάρμακα κι εξετάσεις: Όσα ομολόγησε ο υπουργός μετά την αυτοκτονία

Οι καρκινοπαθείς πρέπει να «παλέψουν» για φάρμακα κι εξετάσεις: Όσα ομολόγησε ο υπουργός μετά την αυτοκτονία
Τη σκληρή πραγματικότητα για χιλιάδες καρκινοπαθείς στην Ελλάδα αποκαλύπτει η αυτοχειρία του 72χρονου Γιάννη Τουρνά στην Κρήτη: «Το PET SCAN είναι πολύ ακριβή εξέταση, τα μηχανήματα είναι λίγα, τα φάρμακα που απαιτούνται δεν είναι ευρείας παραγωγής», απαντά ο υπουργός σε μια προσπάθεια να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα.

Η αυτοκτονία καρκινοπαθή που δεν άντεχε να πονάει και να ταλαιπωρείται «στην αναμονή» για τις απαραίτητες εξετάσεις και θεραπείες αποκαλύπτει τις αδιανόητες δυσκολίες που καλούνται να διαχειριστούν οι ασθενείς μετά τη διάγνωση.

Όπως επιβεβαιώθηκε με τον πλέον επίσημο τρόπο - δια στόματος του υπουργού υγείας - το PET SCAN παρότι αποτελεί τη βασική διαγνωστική μέθοδο για τον καρκίνο δεν είναι διαθέσιμο για όλους τους ασθενείς.

«Το PET SCAN είναι μια πολύ βαριά εξέταση, δεν υπάρχει σύστημα Υγείας που να έχει πληθώρα PET SCAN, αυτό δεν είναι τόσο πολύ εύκολο να γίνει. Κάποια μικρή αναμονή πάντα υπάρχει σε αυτές τις περιπτώσεις», σημείωνε την Τρίτη ο υπουργός.

Για την Κρήτη ωστόσο, όπως ομολόγησε, η αναμονή φτάνει τον ένα μήνα και αυτό μάλιστα όχι μόνο στο δημόσιο αλλά ακόμη και στον ιδιωτικό τομέα.

Σε ό,τι αφορά στην έλλειψη φαρμάκων, ο Άδωνις Γεωργιάδης εμφανίστηκε μάλλον προκλητικός, αφού για δεύτερη μέρα διέψευσε πως υπήρξε σοβαρή καθυστέρηση στο σκέυασμα ετοποσίδης.

Πιο συγκεκριμένα, μιλώντας στον ΑΝΤ1 την Τετάρτη, ο υπουργός υποστήριξε πως το θέμα είχε λυθεί, ενώ η καθυστέρηση στο φάρμακο δεν ήταν πάνω από μια εβδομάδα - κι αυτό παρά το γεγονός ότι η οικογένεια του καρκινοπαθούς καταγγέλλει πως το έψαχνε για τουλάχιστον δύο μήνες.

Αυτό που αποσιώπησε βέβαια ήταν πως για να «λυθεί» το θέμα, οι συγγενείς του ασθενή αναγκάστηκαν να απευθυνθούν σε τοπικό βουλευτή, ο οποίος με τη σειρά του επικοινώνησε με το γραφείο του υπουργού.

Χρειάστηκε η προσωπική επέμβαση του υπουργού για έκτακτη εισαγωγή του φαρμάκου: «Αν είχε επικοινωνήσει μαζί μας, θα του είχαμε βρει το φάρμακο νωρίτερα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης επέμεινε, παράλληλα, πως ο αποθανών είχε ραντεβού για θεραπεία στις 4 Μαρτίου - λιγότερα από μία εβδομάδα πριν την αυτοκτονία του - στο οποίο δεν προσήλθε. Αυτό στο οποίο κατέληξε είναι πως υπάρχει άμεση ανάγκη ψυχολογικής υποστήριξης των ασθενών που διαγνώσκονται με καρκίνο.