Υγεία

Ροδάκινα: Τα εκπληκτικά οφέλη τους στην υγεία της καρδιάς

Ροδάκινα: Τα εκπληκτικά οφέλη τους στην υγεία της καρδιάς Φωτογραφία: pexels/Mark Stebnicki
Τα ροδάκινα μπορούν να βελτιώσουν την υγεία της καρδιάς.

Η τακτική κατανάλωση φρούτων - συμπεριλαμβανομένων των ροδάκινων - μπορεί να προάγει την υγεία της καρδιάς.

Τα ροδάκινα μπορεί να μειώσουν τους παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα χοληστερίνης.

Επιπλέον, μελέτες σε δοκιμαστικούς σωλήνες έχουν δείξει ότι τα ροδάκινα μπορεί να συνδεθούν με χολικά οξέα - ενώσεις που παράγονται από το συκώτι από τη χοληστερίνη.

Τα χολικά οξέα - μαζί με τη χοληστερίνη που περιέχουν - τελικά απεκκρίνονται μέσω των κοπράνων, γεγονός που μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων χοληστερίνης στο αίμα.

Πρόσθετες μελέτες σε δοκιμαστικούς σωλήνες και σε ζώα διαπίστωσαν ότι τα ροδάκινα μπορεί να μειώσουν τα επίπεδα ολικής και «κακής» χοληστερίνης LDL, καθώς και την αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα τριγλυκεριδίων.

Έρευνα σε παχύσαρκους αρουραίους ανέφερε περαιτέρω ότι ο χυμός ροδάκινου μπορεί να μειώσει τα επίπεδα της ορμόνης αγγειοτασίνης ΙΙ που αυξάνει την αρτηριακή πίεση.
Αν και αυτά τα αποτελέσματα φαίνονται πολλά υποσχόμενα, απαιτούνται περισσότερες μελέτες για να επιβεβαιωθούν σε ανθρώπους.

Πώς τα ροδάκινα προστατεύουν το δέρμα

Τα ροδάκινα μπορεί να έχουν προστατευτικά αποτελέσματα που βοηθούν στη διατήρηση ενός υγιούς δέρματος.

Μελέτες σε δοκιμαστικούς σωλήνες έχουν δείξει ότι οι ενώσεις που βρίσκονται στα ροδάκινα μπορούν να βελτιώσουν την ικανότητα του δέρματος να συγκρατεί την υγρασία - βελτιώνοντας έτσι την υφή του.

Επιπλέον, τόσο οι μελέτες σε δοκιμαστικούς σωλήνες όσο και σε ζώα δείχνουν ότι τα εκχυλίσματα από τα άνθη ή τη σάρκα του ροδάκινου όταν εφαρμόζονται απευθείας στο δέρμα μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της βλάβης από την υπεριώδη ακτινοβολία.

Τα εκχυλίσματα λουλουδιών ροδάκινου βρέθηκαν επίσης να καθυστερούν την ανάπτυξη δερματικών όγκων σε ποντίκια.

Ωστόσο, απαιτείται περισσότερη έρευνα σε ανθρώπους προτού εξαχθούν συμπεράσματα.

Πηγή: healthstat.gr