Υγεία

Συναγερμός για γνωστά γλυκαντικά: Έρευνες τα συνδέουν με θρόμβους και εγκεφαλικά

Συναγερμός για γνωστά γλυκαντικά: Έρευνες τα συνδέουν με θρόμβους και εγκεφαλικά
Πριν περίπου ένα χρόνο ο ΠΟΥ χαρακτήρισε την ασπαρτάμη ως «πιθανόν καρκινογόνα ουσία για τον άνθρωπο»: Τι δείχνουν νεότερες μελέτες για την ξυλιτόλη και την ερυθριτόλη

Σύμφωνα με νέα μελέτη, ένα γλυκαντικό χαμηλών θερμίδων που ονομάζεται ξυλιτόλη και χρησιμοποιείται σε πολλά τρόφιμα αλλά και προϊόντα - όπως τσίχλες και οδοντόκρεμες - μπορεί να συνδέεται με σχεδόν διπλάσιο κίνδυνο καρδιακών προσβολών, εγκεφαλικών επεισοδίων και θανάτου σε άτομα που καταναλώνουν υπερβολική ποσότητα, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

«Δώσαμε σε υγιείς εθελοντές ένα τυπικό ρόφημα με ξυλιτόλη για να δούμε πόσο υψηλά θα φτάσουν τα επίπεδα και αυξήθηκαν κατά 1.000 φορές», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης δρ Stanley Hazen, διευθυντής του Κέντρου Καρδιαγγειακής Διάγνωσης και Πρόληψης στο Ερευνητικό Ινστιτούτο Lerner της Cleveland Clinic.

«Όταν τρώμε ζάχαρη, το επίπεδο γλυκόζης μπορεί να αυξηθεί κατά 10% ή 20%, αλλά δεν αυξάνεται κατά 1.000 φορές», δήλωσε ο Hazen, ο οποίος διευθύνει επίσης το Κέντρο Μικροβιώματος και Ανθρώπινης Υγείας της Cleveland Clinic.

«Η ανθρωπότητα δεν είχε βιώσει ποτέ τόσο υψηλά επίπεδα ξυλιτόλης παρά μόνο τις τελευταίες δύο δεκαετίες, οπότε αρχίσαμε να καταναλώνουμε εντελώς επεξεργασμένα τρόφιμα με υποκατάστατα ζάχαρης», πρόσθεσε.

Το 2023, οι ίδιοι ερευνητές διαπίστωσαν παρόμοια αποτελέσματα για ακόμη ένα γλυκαντικό χαμηλών θερμίδων που ονομάζεται ερυθριτόλη, η οποία χρησιμοποιείται ως διογκωτικό σε προϊόντα με στέβια.

Εργαστηριακές έρευνες που παρουσιάστηκαν και στις δύο δημοσιεύσεις, μάλιστα, αποκάλυψαν ότι η ερυθριτόλη και η ξυλιτόλη μπορεί να προκαλέσουν ευκολότερη πήξη των αιμοπεταλίων και άρα θρομβώσεις. Οι θρόμβοι μπορεί να αποσπαστούν και να ταξιδέψουν στην καρδιά, προκαλώντας καρδιακή προσβολή, ή στον εγκέφαλο, προκαλώντας εγκεφαλικό επεισόδιο.

Στη νέα μελέτη για την ξυλιτόλη, «παρατηρήθηκαν διαφορές στη συμπεριφορά των αιμοπεταλίων ακόμη και μετά την κατανάλωση μιας μέτριας ποσότητας ξυλιτόλης [που αντιστοιχεί σε μια τυπική μερίδα ποτού που καταναλώνεται στην πραγματική ζωή], δήλωσε ο Δρ Matthew Tomey, καρδιολόγος στο Mount Sinai Fuster Heart Hospital της Νέας Υόρκης.

«Αυτά τα πειράματα είναι ενδιαφέροντα, αλλά από μόνα τους δεν αποδεικνύουν ότι οι ανωμαλίες των αιμοπεταλίων ευθύνονται για τη σύνδεση μεταξύ ξυλιτόλης και κλινικών συμβάντων», διευκρίνισε ο Tomey, ο οποίος είναι επίσης επίκουρος καθηγητής ιατρικής στην Ιατρική Σχολή Icahn στο Mount Sinai.

Πηγή: CNN