Υγεία

Ο καύσωνας ανεβάζει τη θερμοκρασία του σώματος και καταπονεί την καρδιά

Ο καύσωνας ανεβάζει τη θερμοκρασία του σώματος και καταπονεί την καρδιά Φωτογραφία: pixabay
Ο καύσωνας κρύβει μεγαλύτερους κινδύνους για τους ηλικιωμένους με καρδιακές παθήσεις, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Ακόμη και όταν οι άνθρωποι είναι νέοι και υγιείς, ο καύσωνας προκαλεί αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος και ενδεχομένος σοβαρά προβλήματα, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Για τη μελέτη, οι επιστήμονες έβαλαν 20 υγιείς νεαρούς ενήλικες, 21 υγιείς ηλικιωμένους και 20 ηλικιωμένους με στεφανιαία νόσο σε θερμό περιβάλλον εργαστηρίου για να αυξήσουν τη θερμοκρασία του σώματός τους κατά 1,5 βαθμούς Κελσίου.

Αυτή η έκθεση στη θερμότητα προκάλεσε αύξηση της ροής του αίματος στο μυοκάρδιο, ή της ποσότητας του αίματος που κυκλοφορεί μέσω των στεφανιαίων αρτηριών, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης.

Κατά την έκθεση στη θερμότητα, το σώμα στέλνει αίμα στην επιφάνεια του δέρματος για να ανταλλάξει θερμότητα με το περιβάλλον. Αυτό προκαλεί αύξηση στο «έργο της καρδιάς», αυξάνοντας τον καρδιακό ρυθμό και τη συστολή (ή τη δύναμη των συστολών) για να διατηρηθεί μια σταθερή αρτηριακή πίεση.

Το γεγονός ότι η καρδιά δουλεύει πιο σκληρά δεν είναι απαραίτητα πρόβλημα από μόνο του... Στην πραγματικότητα είναι μέρος της φυσιολογικής αντίδρασης του σώματος στην έκθεση της θερμότητας. Το πρόβλημα είναι ότι καταστάσεις όπως η στεφανιαία νόσος μειώνουν την ικανότητα των αρτηριών να διευρύνονται όταν η καρδιά χρειάζεται να λάβει περισσότερο αίμα, γεγονός που μπορεί να δυσκολέψει το οξυγόνο να φτάσει παντού στην καρδιά όπου χρειάζεται για να λειτουργήσει αποτελεσματικά ο μυς.

Αυτός ο τύπος ελλείμματος οξυγόνου στην καρδιά προκαλεί μια κατάσταση γνωστή ως ισχαιμία του μυοκαρδίου, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε πόνο στο στήθος, ακανόνιστο καρδιακό ρυθμό ή καρδιακή προσβολή.

Συμπτώματα Ισχαιμίας του Μυοκαρδίου

Παρόλο που οι συμμετέχοντες στη μελέτη δεν εμφάνισαν συμπτώματα ισχαιμίας του μυοκαρδίου, επτά από τους ηλικιωμένους με στεφανιαία νόσο βίωσαν αυτή την κατάσταση όπως διαπιστώθηκε από απεικονιστικές σαρώσεις της καρδιάς τους που έγιναν μετά την έκθεση σε θερμότητα. «Είναι πιθανό μερικοί άνθρωποι να έχουν βιώσει διακριτικά συμπτώματα όπως ήπια δυσφορία στο στήθος ή δύσπνοια. Εάν η ισχαιμία γίνει πιο σοβαρή, θα μπορούσε να οδηγήσει σε ολοένα και πιο σοβαρές συνέπειες, όπως καρδιακή προσβολή ή μη φυσιολογικούς καρδιακούς ρυθμούς» σημειώνουν οι επιστήμονες.

Ωστόσο, οι συνθήκες του εργαστηρίου δεν ήταν οι ίδιες με αυτές που θα μπορούσαν να συναντήσουν οι άνθρωποι σε εξωτερικούς χώρους ή μέσα σε ένα κτίριο χωρίς κλιματισμό μια ζεστή μέρα.

Οι συμμετέχοντες έπρεπε να σταματήσουν τη λήψη των φαρμάκων τους, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που συνταγογραφήθηκαν για τη διαχείριση της στεφανιαίας νόσου. Εκτέθηκαν επίσης στη ζέστη φορώντας ένα ειδικό κοστούμι που τους εμπόδιζε να ιδρώσουν και δεν τους επιτρεπόταν να πίνουν νερό κατά τη διάρκεια του πειράματος.

Τι συμβαίνει λοιπόν στην καρδιά μας αυτές τις ζεστές μέρες;

Όταν η ζέστη είναι ακραία και η υγρασία είναι υψηλή, οι κίνδυνοι για αυξημένη θερμοκρασία του σώματος και θερμοπληξία αυξάνονται και αυτές οι καταστάσεις θα μπορούσαν να προκαλέσουν σοβαρά συμπτώματα με έκθεση μόλις 30 λεπτών.

Να γνωρίζετε ότι συμπτώματα όπως ζάλη, ζαλάδα και δίψα μπορεί να προηγούνται των πιο σοβαρών συμπτωμάτων της θερμοπληξίας, όπως μπερδεμένη ομιλία, αποπροσανατολισμός, σύγχυση και λιποθυμία.

Όταν η ζέστη είναι υπερβολική, τα άτομα με καρδιακές παθήσεις θα πρέπει να αποφεύγουν να βγαίνουν σε εξωτερικούς χώρους τις πιο ζεστές στιγμές της ημέρας, αν αυτό είναι δυνατό.

Προφυλάξεις:

Μείνετε ενυδατωμένοι: Πίνετε πολύ νερό και σκεφτείτε ροφήματα που αναπληρώνουν τους ηλεκτρολύτες εάν δεν έχετε καρδιακή ανεπάρκεια.

Παραμείνετε στη σκιά: Πάρτε μια ομπρέλα για να προστατεύσετε τον εαυτό σας από τον ήλιο.

Να έχετε έναν ανεμιστήρα: Οι προσωπικοί ανεμιστήρες χειρός μπορούν να σας βοηθήσουν να δροσιστείτε.

Πέρα από αυτό, οι άνθρωποι πρέπει να γνωρίζουν ποια συμπτώματα πρέπει να προσέχουν και να αναζητούν ιατρική βοήθεια. Τα κύρια συμπτώματα που πρέπει να προσέξετε είναι πόνος στο στήθος, δύσπνοια, αίσθημα πίεσης στο στήθος, ζάλη ή ναυτία.