Υγεία

Τα αεροδρόμια απειλούν την υγεία 52 εκατ. Ευρωπαίων: Πώς σχετίζονται με αρτηριακή πίεση, διαβήτη και άνοια

Τα αεροδρόμια απειλούν την υγεία 52 εκατ. Ευρωπαίων: Πώς σχετίζονται με αρτηριακή πίεση, διαβήτη και άνοια Φωτογραφία: Toni Pomar on Unsplash
Χιλιάδες περιπτώσεις υψηλής αρτηριακής πίεσης, διαβήτη και άνοιας σε όλη την Ευρώπη θα μπορούσαν να συνδέονται με μικροσκοπικά σωματίδια που εκπέμπουν τα αεροπλάνα, σύμφωνα με μια νέα μελέτη για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Μεταφορών και Περιβάλλοντος(T&E).

Οι κινητήρες των αεροσκαφών προκαλούν περισσότερη ατμοσφαιρική ρύπανση από οποιοδήποτε άλλο είδος κινητήρα.

Περισσότερο από το 10% του συνολικού πληθυσμού της Ευρώπης - 52 εκατομμύρια άνθρωποι - ζουν σε ακτίνα 20 χιλιομέτρων από τα 32 πιο πολυσύχναστα αεροδρόμιά της. Αυτό σημαίνει ότι είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένοι σε αυτά τα υπέρλεπτα σωματίδια (UFP) που εκπέμπονται από τους κινητήρες των αεροσκαφών.

Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι τα UFPs μπορεί να συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο αναπνευστικών παθήσεων, καρδιαγγειακών παθήσεων, διαβήτη, προβλημάτων εγκυμοσύνης και νευρολογικών παθήσεων.

Η μελέτη αυτή χρησιμοποιεί ως βάση τα αναφερόμενα κρούσματα αυτών των ασθενειών γύρω από το αεροδρόμιο Schiphol του Άμστερνταμ και δίνει τις πρώτες εκτιμήσεις για τις επιπτώσεις των UFPs στην υγεία στην Ευρώπη.

Πιο συγκεκριμένα, διαπιστώνει πως η έκθεση σε αυτά τα μικροσκοπικά σωματίδια ατμοσφαιρικής ρύπανσης μπορεί να σχετίζεται με έως και 280.000 περιπτώσεις υψηλής αρτηριακής πίεσης, 330.000 περιπτώσεις διαβήτη και 18.000 περιπτώσεις άνοιας στην Ευρώπη.

Όπως διαβάζουμε στο Euronews, o αντίκτυπος των UFPs είναι μια πτυχή της ατμοσφαιρικής ρύπανσης που έχει μελετηθεί ελάχιστα.

Η τρέχουσα έρευνα επικεντρώνεται κυρίως στις επιπτώσεις στην υγεία των PM2.5 - σωματιδίων με διάμετρο μικρότερη από 2,5 μικρόμετρα. Υπερλεπτά σωματίδια είναι εκείνα με διάμετρο μικρότερη από 0,1 μικρόμετρα - 1.000 φορές λεπτότερα από μια ανθρώπινη τρίχα.

Είναι πολύ μικρότερα και η ικανότητά τους να εισχωρούν βαθύτερα στο ανθρώπινο σώμα θα μπορούσε να τα καταστήσει «πολύ επικίνδυνα» σύμφωνα με τον Carlos López de la Osa, τεχνικό διευθυντή αερομεταφορών της T&E.

Τα μικροσκοπικά αυτά σωματίδια έχουν ήδη βρεθεί στο αίμα, τον εγκέφαλο και τον πλακούντα. Αλλά δεν υπάρχουν πολλά διασταυρωμένα στοιχεία για το πώς επηρεάζουν πραγματικά την υγεία μας.