Υγεία

Άρτα: Έκλεισε η ΜΕΘ του νοσοκομείου επ’ αόριστον

Άρτα: Έκλεισε η ΜΕΘ του νοσοκομείου επ’ αόριστον Φωτογραφία: EUROKINISSI/ ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ
Έλλειψη εντατικολόγων στο νοσοκομείο της Άρτας.

Έκλεισε η μονάδα εντατικής θεραπείας επτά κλινών του νοσοκομείου Άρτας, επ’ αόριστον, λόγω έλλειψης εντατικολόγων.

«Όπως ενημερωθήκαμε από το Σωματείο Εργαζομένων, χθες και επ’ αόριστον έκλεισε η ΜΕΘ του νοσοκομείου Άρτας 7 κλινών λόγω έλλειψης εντατικολόγων. Επί 3 χρόνια, 4 γιατροί κράταγαν ανοικτή την ΜΕΘ, μαζί με το λειψό μεν, αλλά άρτια εκπαιδευμένο και εξειδικευμένο νοσηλευτικό προσωπικό με άριστα θεραπευτικά αποτελέσματα», αναφέρει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι δύο εντατικολόγοι του νοσοκομείου Άρτας έλαβαν μακροχρόνια αναρρωτική άδεια, για σοβαρούς λόγους υγείας, με αποτέλεσμα χθες να κλείσει η ΜΕΘ.

«Το νοσοκομείο Άρτας εφημερεύει κάθε ημέρα και ήταν πάντα γεμάτη η ΜΕΘ με ασθενείς από τη περιοχή, τη Δυτική Ελλάδα και τα Ιόνια Νησιά. Τώρα είναι υποχρεωμένοι να διακομίζουν τους διασωληνωμένους ασθενείς με επισφάλεια όταν είναι αιμοδυναμικά ασταθείς και να αναστείλει σοβαρά νευροχειρουργικά και άλλα χειρουργεία αφού δεν υπάρχει ΜΕΘ για υποστήριξη», επισημαίνει ο Μιχάλης Γιαννάκος και καλεί τον υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, να αναλάβει πρωτοβουλίες προκειμένου να προσληφθούν άμεσα δύο εντατικολόγοι επικουρικοί, έτσι ώστε να επαναλειτουργήσει η ΜΕΘ του νοσοκομείο Άρτας.

Γιαννάκος: Μειώνονται με γρήγορο ρυθμό οι κλίνες ΜΕΘ

Με αφορμή αυτή την εξέλιξη στο νοσοκομείο Άρτας, ο Μιχάλης Γιαννάκος υπογραμμίζει ότι μειώνονται με γρήγορο ρυθμό οι κλίνες ΜΕΘ στη χώρα, που αυξήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

«Με βεβαιότητα, αν δεν ληφθούν μέτρα, θα επανέλθουμε στην κατάσταση της προ covid-19 εποχής των 450 κλινών, από 1.070 που φθάσαμε να λειτουργούν στην κορύφωση της πανδημίας. Στις 1.070 κλίνες ΜΕΘ των δημόσιων νοσοκομείων προστιθονταν ακόμη 200 κλίνες περίπου που νοικιάζαμε από τα ιδιωτικά νοσοκομεία και διαχειρίζονταν το ΕΚΕΠΥ. Εφέτος για πρώτη φορά δεν είχαμε επί ημέρες διασωληνωμένους ασθενείς εκτός ΜΕΘ. Έτσι που πάμε όμως θα το ξαναζήσουμε αυτό το θλιβερό γεγονός», αναφέρει.

Όπως επισημαίνει, σήμερα στα δημόσια νοσοκομεία λειτουργούν 853 κλίνες ΜΕΘ. «Ταυτόχρονα νοικιάζουμε 176 από ιδιωτικά νοσοκομεία τις οποίες διαχειρίζεται το ΕΚΕΠΥ. Δηλαδή, σήμερα λιγόστεψαν οι διαθέσιμες ΜΕΘ στα νοσοκομεία κατά 220 κλίνες. Σταδιακά έκλεισαν λόγω έλλειψης ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού».

Οι λύσεις προσέλκυσης στο ΕΣΥ και ανακοπής του μαζικού κύματος φυγής γιατρών και νοσηλευτών είναι αυξήσεις μισθών, κίνητρα, μονιμοποίηση των συμβασιούχων, ένταξη στα ΒΑΕ, επαρκείς προσλήψεις, επίσπευση των χρόνων του ΑΣΕΠ για έκδοση των αποτελεσμάτων και όχι 4 με 5 χρόνια, καταλήγει ο Μιχάλης Γιαννάκος.