Υγεία

Πάνω από το 60% του παγκόσμιου πληθυσμού έχει έλλειψη σιδήρου και ασβεστίου

Πάνω από το 60% του παγκόσμιου πληθυσμού έχει έλλειψη σιδήρου και ασβεστίου Φωτογραφία: pexels Robin Stickel
Ίσως θα πρέπει να επαναπροσδιορίσετε τη διατροφή σας εστιάζοντας στην επαρκή πρόσληψη σιδήρου και ασβεστίου.

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει μία νέα έρευνα τονίζοντας ότι πάνω από τα 2/3 του παγκόσμιου πληθυσμού έχει έλλειψη σε τέσσερα βασικά θρεπτικά συστατικά δηλαδή σε σίδηρο, ασβέστιο, ιώδιο και βιταμίνη Ε.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ TH Chan, το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στη Σάντα Μπάρμπαρα (UCSB) και την Παγκόσμια Συμμαχία για Βελτιωμένη Διατροφή (GAIN).

Χρησιμοποιώντας έναν συνδυασμό δεδομένων που συλλέχθηκαν από την Παγκόσμια Διατροφική Βάση Δεδομένων και στατιστικών μοντέλων που αναπτύχθηκαν από τους ερευνητές, η ομάδα υπολόγισε τα επίπεδα μικροθρεπτικών συστατικών στις δίαιτες για το 99,3% του παγκόσμιου πληθυσμού, σε 185 χώρες.

«Αυτά τα αποτελέσματα είναι ανησυχητικά», λέει ο επιστήμονας τροφίμων Ty Beal, από το GAIN.

«Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν καταναλώνουν αρκετά από τα βασικά μικροθρεπτικά συστατικά», προσθέτει.

Ιώδιο
Στην κορυφή της λίστας όσον αφορά την ανεπαρκή πρόσληψη είναι το ιώδιο. Είναι ζωτικής σημασίας για την παραγωγή της ορμόνης θυροξίνης, την υγεία της καρδιάς, τη διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους, την ανάπτυξη του εγκεφάλου και πολλά άλλα. Το ιώδιο βρίσκεται στα θαλασσινά και στα γαλακτοκομικά προϊόντα και το 68% από εμάς δεν παίρνουμε αρκετό.
ιωδιο, διατροφη

Βιταμίνη Ε
Στη λίστα ακολουθεί η βιταμίνη Ε, στην οποία έχει έλλειψη το 67% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Βρίσκεται σε τρόφιμα όπως οι ξηροί καρποί, οι σπόροι και τα αυγά. Η βιταμίνη αυτή βοηθά στην ανακύκλωση των αποβλήτων στο σώμα και είναι επίσης σημαντική για την ανταλλαγή μηνυμάτων στα κύτταρα και την προστασία του οργανισμού από μολύνσεις.

Ασβέστιο
Στη συνέχεια έχουμε το ασβέστιο, στο οποίο το σώμα μας βασίζεται για γερά οστά και δόντια, καθώς και για την καλή λειτουργία της καρδιάς, των μυών και των νεύρων μας. Βρίσκεται σε τρόφιμα όπως το γάλα, το τυρί και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά.

Το 66% από εμάς δεν λαμβάνουμε αρκετό ασβέστιο στη διατροφή μας.

Σίδηρος
Στην τέταρτη θέση της λίστας βρίσκεται ο σίδηρος, με το 65% του παγκόσμιου πληθυσμού να μην λαμβάνει αρκετό μέσω της διατροφής.

Ο σίδηρος υπάρχει στο συκώτι, το κόκκινο κρέας και τα φασόλια και είναι κρίσιμος για την παραγωγή της αιμοσφαιρίνης που χρειαζόμαστε για να μεταφέρουμε το οξυγόνο στο σώμα μας.

Η έλλειψη σιδήρου μπορεί να οδηγήσει σε κόπωση και πονοκεφάλους, καθώς και σε πολλά άλλα προβλήματα υγείας.