Υγεία

Παγκόσμια ανησυχία για τη μυωπία: Γιατί τα παιδιά βλέπουν όλο και χειρότερα

Παγκόσμια ανησυχία για τη μυωπία: Γιατί τα παιδιά βλέπουν όλο και χειρότερα Φωτογραφία: mali desha on Unsplash
Η όραση των παιδιών παγκοσμίως χειροτερεύει σταθερά, με ένα στα τρία παιδιά να έχει πλέον μυωπία ή να μην μπορεί να δει καθαρά πράγματα σε παγκοσμία.

Σε αυξανόμενη παγκόσμια ανησυχία για την υγεία αναδεικνύεται η μυωπία, η οποία πρόκειται να επηρεάσει εκατομμύρια περισσότερα παιδιά μέχρι το 2050 - προειδοποιεί μελέτη.

Τα υψηλότερα ποσοστά παρατηρούνται στην Ασία: Το 85% των παιδιών στην Ιαπωνία και το 73% στη Νότια Κορέα έχουν μυωπία, ενώ πάνω από 40% επηρεάζονται στην Κίνα και τη Ρωσία.

Στον αντίποδα, η Παραγουάη και η Ουγκάντα - με ποσοστό περίπου 1% - είχαν μερικά από τα χαμηλότερα επίπεδα μυωπίας, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιρλανδία και οι ΗΠΑ είχαν ποσοστό περίπου 15%.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο British Journal of Ophthalmology, εξέτασε έρευνες που αφορούσαν περισσότερα από πέντε εκατομμύρια παιδιά και εφήβους από 50 χώρες και στις έξι ηπείρους.

Η ανάλυση των αριθμών αποκάλυψε ότι η μυωπία τριπλασιάστηκε μεταξύ 1990 και 2023 - αγγίζοντας πλέον το 36%.

Και η αύξηση ήταν «ιδιαίτερα αξιοσημείωτη» μετά την πανδημία του Covid, λένε οι ερευνητές.

Η μυωπία ξεκινά συνήθως κατά τη διάρκεια των σχολικών χρόνων του δημοτικού και τείνει να επιδεινώνεται μέχρι το μάτι να σταματήσει να αναπτύσσεται, σε ηλικία περίπου 20 ετών.

Ποιοι παράγοντες ενοχοποιούνται για την εμφάνιση μυωπίας

Υπάρχουν παράγοντες που την καθιστούν πολύ πιο πιθανή - το να ζει κανείς... στην Ανατολική Ασία είναι ένας από αυτούς.

Η μυωπία είναι επίσης κληρονομική, αλλά υπάρχουν και άλλοι παράγοντες, όπως η ιδιαίτερα μικρή ηλικία (δύο ετών) στην οποία τα παιδιά ξεκινούν την εκπαίδευσή τους σε μέρη όπως η Σιγκαπούρη και το Χονγκ Κονγκ.

Αυτό σημαίνει ότι περνούν περισσότερο χρόνο εστιάζοντας με τα μάτια τους σε βιβλία και οθόνες κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής τους, γεγονός που καταπονεί τους μυς των ματιών και μπορεί να οδηγήσει σε μυωπία, σύμφωνα με την έρευνα.

Στην Αφρική, όπου η σχολική εκπαίδευση αρχίζει στην ηλικία των έξι έως οκτώ ετών, η μυωπία είναι επτά φορές λιγότερο συχνή από ό,τι στην Ασία.

Κατά τη διάρκεια της καραντίνας που επέβαλε παγκοσμίως η πανδημία του Covid, όταν εκατομμύρια άνθρωποι αναγκάστηκαν να μείνουν σε εσωτερικούς χώρους για μεγάλα χρονικά διαστήματα, η όραση των παιδιών και των εφήβων δέχτηκε πλήγμα.

«Τα αναδυόμενα στοιχεία υποδηλώνουν μια πιθανή συσχέτιση μεταξύ της πανδημίας και της επιταχυνόμενης επιδείνωσης της όρασης μεταξύ των νεαρών ενηλίκων», γράφουν οι ερευνητές.

Μέχρι το 2050, μάλιστα, όπως προβλέπει η έρευνα, η πάθηση θα μπορούσε να επηρεάσει περισσότερους από τους μισούς εφήβους παγκοσμίως.

Τα κορίτσια και οι νεαρές γυναίκες είναι πιθανό να έχουν υψηλότερα ποσοστά από τα αγόρια και τους νεαρούς άνδρες, επειδή τείνουν να περνούν λιγότερο χρόνο κάνοντας υπαίθριες δραστηριότητες στο σχολείο και στο σπίτι καθώς μεγαλώνουν. Η αύξηση και η ανάπτυξη των κοριτσιών, συμπεριλαμβανομένης της εφηβείας, ξεκινά νωρίτερα, πράγμα που σημαίνει ότι τείνουν να εμφανίζουν μυωπία και σε μικρότερη ηλικία.

Αν και η Ασία αναμένεται να έχει τα υψηλότερα επίπεδα σε σύγκριση με όλες τις άλλες ηπείρους μέχρι το 2050, με σχεδόν 69% μυωπία, οι αναπτυσσόμενες χώρες μπορεί επίσης να φτάσουν το 40%, λένε οι ερευνητές.

Πηγή: ΒΒC