Υγεία

Φυστικοβούτυρο VS Αμυγδαλοβούτυρο: Ποιο είναι πιο θρεπτικό;

Φυστικοβούτυρο VS Αμυγδαλοβούτυρο: Ποιο είναι πιο θρεπτικό; Φωτογραφία: PEXELS Photo by ROMAN ODINTSOV
Οι διαφορές μεταξύ φυστικοβούτυρου και αμυγδαλοβούτυρου όσον αφορά τις θερμίδες ή την γεύση είναι ελάχιστες.

Είτε τα επιλέγετε ως σνακ είτε τα προσθέτετε ως πρωτεΐνη στο γεύμα σας, το αμυγδαλοβούτυρο και το φυστικοβούτυρο αποτελούν εξαρχής είναι μια υγιεινή και ταυτόχρονα θρεπτική επιλογή. Το ερώτημα όμως είναι ένα.

Ποιο υπερτερεί διατροφικά, προσφέροντας το κάτι παραπάνω στις ανάγκες του οργανισμού;

Τόσο το αμυγδαλοβούτυρο όσο και το φυστικοβούτυρο έχουν ως βάση ξηρούς καρπούς, πλούσιους σε καλά λιπαρά. Επίσης, αμφότερα αποτελούν πηγή φυτικής πρωτεΐνης, αντικαθιστώντας τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λίπη, όπως το κόκκινο κρέας, ενώ η γλυκιά τους γεύση μπορεί να μας επιτρέψει να φτιάξουμε επιδόρπια με φρούτα χωρίς να είναι αναγκαία η χρήση ζάχαρης. Και η αντικατάσταση τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά ή με πρόσθετα σάκχαρα με οποιοδήποτε από αυτά τα βούτυρα ξηρών καρπών, είναι ωφέλιμο τόσο για την καρδιαγγειακή υγεία όσο και για την υγεία του εγκεφάλου.

Τέλος, η υψηλή περιεκτικότητα τους σε πρωτεΐνες, τα καθιστά καλές πηγές ενέργειας, μπορούν να μας χορτάσουν εύκολα, ενώ οι πρωτεΐνες σε συνδυασμό με τις φυτικές ίνες και τα καλά λιπαρά επιβραδύνουν την πέψη, γεγονός που επιβραδύνει και την ταχύτητα με την οποία τα τρόφιμα διασπώνται σε σάκχαρα.

Η διατροφική τους αξία και η θερμιδική αποτίμηση

Μπορεί το φυστικοβούτυρο και το αμυγδαλοβούτυρο να χρησιμοποιούνται σχεδόν με τον ίδιο τρόπο και στις ίδιες συνταγές, ωστόσο έχουν μικρές διατροφικές διαφορές. Για να τις εντοπίσουμε, συγκρίνουμε τι μας προσφέρει 1 κουτ. σούπας αμυγδαλοβούτυρο, σε σχέση με 1 κουτ. σούπας φυστικοβούτυρο.

Θρεπτικά συστατικά αμυγδαλοβούτυρου (1 κουτ. σούπας):

* Θερμίδες: 98.2
* Λιπαρά: 8,88γρ.
* Νάτριο: 36,3mg
* Υδατάνθρακες: 3,01γρ.
* Σάκχαρα: 1γρ.
* Φυτικές ίνες: 1,65γρ.
* Πρωτεΐνη: 3,35γρ.
* Ασβέστιο: 55,5mg
* Σίδηρος: 0,558mg
* Μαγνήσιο: 44,6mg
* Φολικό οξύ: 8,48mg

Θρεπτικά συστατικά φυστικοβούτυρου (1 κουτ. σούπας):

* Θερμίδες: 95.7
* Λιπαρά: 0,177γρ.
* Νάτριο: 8,22mg
* Υδατάνθρακες: 3,57γρ.
* Σάκχαρα: 1,68γρ.
* Φυτικές ίνες: 0,8γρ.
* Πρωτεΐνη: 3,55γρ.
* Ασβέστιο: 7,84mg
* Σίδηρος: 0,278mg
* Μαγνήσιο: 26,9mg
* Φολικό οξύ: 13,9mg

Οι διαφορές μεταξύ τους όσον αφορά τις θερμίδες ή την γεύση είναι ελάχιστες.

Το φυστικοβούτυρο περιέχει περισσότερες πρωτεΐνες σε σύγκριση με τα άλλα αλείμματα, ενώ το αμυγδαλοβούτυρο είναι πιο πλούσια πηγή ασβεστίου, φυτικών ινών, βιταμίνης Ε και μονοακόρεστων λιπαρών. Έτσι η απάντηση στο ερώτημα ποιο άλειμμα ξηρών καρπών να προτιμήσουμε βρίσκεται στο ότι όλα είναι υγιεινά, με το αμυγδαλοβούτυρο όμως να υπερτερεί σε διατροφικά στοιχεία.

Το φυστικοβούτυρο είναι χαμηλότερο θερμιδικά και περιέχει περισσότερη πρωτεΐνη, όμως το αρνητικό του είναι ότι έχει περισσότερα κορεσμένα λιπαρά σε σχέση με το βούτυρο αμυγδάλου. Το βούτυρο αμυγδάλου από την άλλη έχει περισσότερες φυτικές ίνες, που βοηθάνε στην καλύτερη πέψη και λειτουργία του εντέρου.

Ποιο είναι καλύτερη επιλογή;

Όπως ήδη αναφέραμε, και τα δύο είναι καλές πηγές φυτικών πρωτεϊνών, φυτικών ινών και καλών λιπαρών. Συνεπώς, όσον αφορά τόσο τη διατροφή τους αξία όσο και τη γεύση τους, είναι και τα δύο εξαιρετικές διατροφικές επιλογές. Όμως ελαφρώς υπερτερεί το αμυγδαλοβούτυρο δεδομένου ότι έχει περισσότερο μαγνήσιο και βιταμίνη Ε συγκριτικά με το φυστικοβούτυρο ενώ περιέχει επίσης περισσότερο ασβέστιο και σίδηρο από το φυστικοβούτυρο.

Πηγή: today.com