Υγεία

Οι παρένθετες μητέρες αντιμετωπίζουν υψηλότερο κίνδυνο επιπλοκών - Μελέτη

Οι παρένθετες μητέρες αντιμετωπίζουν υψηλότερο κίνδυνο επιπλοκών - Μελέτη Φωτογραφία: Amina Filkins / Pexels
Οι παρένθετες μητέρες είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν επιπλοκές, συμπεριλαμβανομένης της σοβαρής αιμορραγίας μετά τον τοκετό και της προεκλαμψίας.

Υψηλότερος είναι ο κίνδυνος επιπλοκών για τις παρένθετες μητέρες, σε σχέση με τις γυναίκες που κυοφορούν τα δικά τους μωρά, σύμφωνα με μελέτη.

Ο θεσμός της παρένθετης μητρότητας έχει γνωρίσει «έκρηξη» τα τελευταία χρόνια.

Σύμφωνα με τον Guardian, σε Αγγλία και Ουαλία οι μεταβίβασεις γονικής μέριμνας παιδιών από παρένθετες μητέρες, αυξήθηκαν από 117 το 2011 σε 413 το 2020.

Μια μελέτη που βασίζεται σε δεδομένα από τον Καναδά δείχνει ότι οι παρένθετες μητέρες είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν επιπλοκές, συμπεριλαμβανομένης της σοβαρής αιμορραγίας μετά τον τοκετό και της προεκλαμψίας, από ό,τι οι γυναίκες που συνέλαβαν με φυσικό τρόπο ή με εξωσωματική γονιμοποίηση. Τα μωρά είχαν περισσότερες πιθανότητες να γεννηθούν πρόωρα από παρένθετες μητέρες.

Οι ειδικοί λένε ότι τα ευρήματα αναδεικνύουν την ανάγκη να ενισχυθεί η προγεννητική φροντίδα των παρένθετων μητέρων και να θεσπιστούν αυστηρά κριτήρια και κανονισμοί για τις γυναίκες που επιθυμούν να αναλάβουν έναν τέτοιο ρόλο.

Η Δρ Maria Velez, πρώτη συγγραφέας της έρευνας, από το Πανεπιστήμιο McGill του Καναδά, δήλωσε ότι είναι σημαντικό να συμβουλεύονται οι υποψήφιοι γονείς και οι φορείς κύησης για τις πιθανές επιπλοκές.

«Αυτές οι επιπλοκές είναι σημαντικές», δήλωσε.

Γράφοντας στο περιοδικό Annals of Internal Medicine, η Velez και οι συνεργάτες της αναφέρουν πώς χρησιμοποίησαν τη βάση δεδομένων Better Outcomes Registry & Network (Born) για να διερευνήσουν την εμφάνιση επιπλοκών σε 863.017 γεννήσεις στο Οντάριο που έλαβαν χώρα το διάστημα 2012 - 2021: 806 μωρά που γεννήθηκαν από παρένθετες μητέρες, 846.124 ήταν αποτέλεσμα μη υποβοηθούμενης σύλληψης και 16.087 ήταν από εξωσωματική γονιμοποίηση.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το ποσοστό σοβαρών επιπλοκών ήταν 7,8% για τις παρένθετες μητέρες, 2,3% στην ομάδα φυσικής σύλληψης και 4,3% για τις περιπτώσιες εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Αν και διαπιστώθηκε ότι οι παρένθετες μητέρες είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν χαρακτηριστικά, όπως να έχουν γεννήσει στο παρελθόν, να ζουν σε φτωχή περιοχή, να είναι παχύσαρκες και να έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση, οι παράγοντες αυτοί δεν φαίνεται να εξηγούν πλήρως τα αποτελέσματα.

Πράγματι, αφού λήφθηκαν υπόψη παράγοντες όπως η ηλικία, το επίπεδο εισοδήματος, ο αριθμός των προηγούμενων γεννήσεων, η παχυσαρκία, το κάπνισμα και η υψηλή αρτηριακή πίεση, η ομάδα διαπίστωσε ότι ο κίνδυνος σοβαρής αιμορραγίας μετά τον τοκετό ήταν 2,9 φορές υψηλότερος για τις παρένθετες γυναίκες σε σύγκριση με τις γυναίκες που έμειναν έγκυες χωρίς βοήθεια, ενώ ο κίνδυνος να γεννήσουν πριν από τις 37 εβδομάδες ήταν 1,79 φορές υψηλότερος. Οι κίνδυνοι αυτοί ήταν επίσης υψηλότεροι, αν και σε μικρότερο βαθμό, για τις παρένθετες μητέρες σε σύγκριση με τις γυναίκες που είχαν υποβληθεί σε εξωσωματική γονιμοποίηση.

«Μπορεί να υπάρχουν και άλλοι μηχανισμοί, συμπεριλαμβανομένου ίσως του ανοσολογικού, που μπορεί να εμπλέκονται σε αυτόν τον υψηλότερο κίνδυνο», δήλωσε ο Velez.

Με πληροφορίες από Guardian

NETWORK