Υγεία

Εντοπίστηκε σολομός με λιστέρια - Πωλείται και στην Ελλάδα

Εντοπίστηκε σολομός με λιστέρια - Πωλείται και στην Ελλάδα Φωτογραφία: PEXELS Photo by Lum3n
Πού εντοπίστηκε ο μολυσμένος καπνιστός σολομός, τα ύποπτα συμπτώματα της λιστερίωσης

Σε ανακοίνωσή του το Ευρωπαϊκό Σύστημα ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των χωρών της ΕΕ για επικίνδυνα τρόφιμα (RASFF) ενημέρωσε για σοβαρό κίνδυνο που εγκυμονεί καπνιστός σολομός που πωλείται στα σούπερ μάρκετ πέντε χωρών, ανάμεσα τους και η Ελλάδα. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι προς το παρόν δεν αναφέρεται η μάρκα ή η προέλευση του μολυσμένου με λιστέρια καπνιστού σολομού.

Ο σολομός διανέμεται από την Ιρλανδία και είναι μολυσμένος με το βακτήριο Listeria monocytogenes που μπορεί να προκαλέσει από σοβαρή μέχρι θανατηφόρα τροφική δηλητηρίαση.

H ανακοίνωση για τον μολυσμένο με λιστέρια καπνιστό σολομό

SOLOMOS f49a6

Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη ειδοποίηση ο  καπνιστός σολομός στον οποίο εντοπίστηκε το επικίνδυνο βακτήριο διανέμεται σε Αυστρία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ιρλανδία και Ιταλία.

Μέχρι στιγμής ο ΕΦΕΤ δεν εκδώσει κάποια ανακοίνωση για ανάκληση καπνιστού σολομού. 

Όσα πρέπει να ξέρετε για τη λιστέρια - Τα ύποπτα συμπτώματα 

Είναι ένα είδος βακτηρίου που μολύνει ανθρώπους και άλλα ομοιόθερμα ζώα (θηλαστικά και πτηνά) μέσω μολυσμένων τροφίμων. Βρίσκεται στο βρώμικο νερό, στο νερό άρδευσης, στο έδαφος και στα λιπάσματα.

Λιστέρια απαντάται επίσης συχνά στα μαλακά τυριά, όπως το Camembert, το ωμό κοτόπουλο, τα ωμά θαλασσινά και ο καπνιστός σολομός.

Τα παγωτά, τα φρέσκα φρούτα και τα συσκευασμένα λαχανικά, μπορεί επίσης να έχουν μολυνθεί.

Η μόλυνση μπορεί επίσης να προκληθεί μέσω της επαφής με ζώα και παράσιτα, λόγω ανεπαρκούς καθαρισμού μολυσμένων φρούτων και λαχανικών και μέσω των βρώμικων χεριών.

Η λιστερίωση ξεκινά με συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη, όπως πυρετό, ρίγη, μυϊκούς πόνους, ναυτία και μερικές φορές διάρροια. Ο χρόνος από την είσοδο του βακτηρίου στον οργανισμό μέχρι την εκδήλωση των πρώτων συμπτωμάτων κυμαίνεται από 8 έως 90 ημέρες.

Πώς θα την αποφύγετε

Μην αγοράζετε πολύ ώριμα ή χαλασμένα φρούτα. Πλύνετέ τα καλά πριν την κατανάλωση και βάλτε τα στο ψυγείο εντός δύο ωρών από τον τεμαχισμό τους.

Αποφεύγετε τρόφιμα που έχει παρέλθει η ημερομηνία λήξης.

Μαγειρεύετε καλά τα τρόφιμα.

Ζεστάνετε ξανά το φαγητό μέχρι να αχνίσει.

Βάλτε τα υπολείμματα φαγητού στο ψυγείο αμέσως και καταναλώστε τα εντός 24ώρου ή καταψύξτε τα.

Τα έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα δεν πρέπει ποτέ να φυλάσσονται στο ψυγείο για πολύ καιρό, καθώς η λιστέρια είναι ένα από τα λίγα παθογόνα που μπορούν να αναπτυχθούν και στο ψυγείο.

NETWORK