Υγεία

Self test για τον καρκίνο παχέος εντέρου: Πώς λειτουργεί, πότε προβλέπεται δωρεάν κολονοσκόπηση

Self test για τον καρκίνο παχέος εντέρου: Πώς λειτουργεί, πότε προβλέπεται δωρεάν κολονοσκόπηση Φωτογραφία: Ramón Inciarte από το Pixabay
To self test αποκαλύπτει τον κίνδυνο για καρκίνο παχέος εντέρου: Σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος, με την δωρεάν διενέργεια κολονοσκόπησης εντοπίζονται έγκαιρα οι αδενωματώδεις πολύποδες ή η πιθανή νεοπλασία.

Το πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του παχέος εντέρου απευθύνεται σε όλους τους πολίτες 50-69 ετών και διαθέτουν ΑΜΚΑ, είτε είναι ασφαλισμένοι είτε ανασφάλιστοι.

Από το πρόγραμμα εξαιρούνται μόνο όσοι έχουν ήδη διαγνωσθεί με αδενωματώδεις πολύποδες του παχέος εντέρου, με καρκίνο του παχέος εντέρου, με φλεγμονώδη νόσο του παχέος εντέρου, με σύνδρομο Λιντς, με οικογενή αδενωματώδη πολυποδίαση και με κληρονομικό καρκίνο του εντέρου.

Το Πρόγραμμα Πρόληψης για τον Καρκίνο του Παχέος Εντέρου, περιλαμβάνει δωρεάν:

  • Προμήθεια self-test από Συνεργαζόμενο Φαρμακείο (διάρκεια ισχύος 4 μήνες)
  • Προμήθεια δεύτερου self-test (διάρκεια ισχύος 4 μήνες) από Συνεργαζόμενο Φαρμακείο σε περίπτωση άκυρου αποτελέσματος του πρώτου
  • Επίσκεψη σε Γαστρεντερολόγο για κλινική αξιολόγηση σε περίπτωση θετικού self-test (διάρκεια ισχύος 2 μήνες)
  • Προμήθεια καθαρτικού από το Συνεργαζόμενο Φαρμακείο σε περίπτωση κολονοσκόπησης (διάρκεια ισχύος 2 μήνες)
  • Εξέταση κολονοσκόπησης από τον Γαστρεντερολόγο κατόπιν θετικού self-test και έγκρισης του ίδιου (διάρκεια ισχύος 2 μήνες). Σε περίπτωση ευρημάτων κατά τη διάρκεια της κολονοσκόπησης:

⚬ Αφαίρεση όταν είναι εφικτή

⚬ Δειγματοληψία βιοψίας

  • Διενέργεια Βιοψίας (διάρκεια ισχύος 2 μήνες)

Οι δικαιούχοι του προγράμματος που έχουν ενεργοποιήσει την άυλη συνταγογράφηση, θα λαμβάνουν σταδιακά το άυλο παραπεμπτικό για δωρεάν προληπτικές εξετάσεις.

Εκείνοι που δεν έχουν ενεργοποιήσει την άυλη συνταγογράφηση, μπορούν με τη χρήση του ΑΜΚΑ τους να απευθυνθούν σε οποιοδήποτε συνεργαζόμενο κέντρο της περιοχής τους (δημόσιο ή ιδιωτικό) και να κλείσουν το ραντεβού τους για την εκάστοτε εξέταση του προγράμματος, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση (τα συνεργαζομένα κέντρα μπορούν να τα βρίσκουν στις ιστοσελίδες των προγραμμάτων πχ mastografia.gov.gr, testpap.gov.gr κτλ).

Δεν χρειάζεται καμία συνταγογράφηση, οι δικαιούχοι θα λαμβάνουν έτοιμο το παραπεμπτικό τους και το μόνο που έχουν να κάνουν είναι να κλείσουν το ραντεβού τους, εύκολα και γρήγορα.