Εκλογές 2015: Τι ισχύει για τα άκυρα και ποιοι ψηφίζουν στα εκλογικά ετεροδημοτών

Εκλογές 2015: Τι ισχύει για τα άκυρα και ποιοι ψηφίζουν στα εκλογικά ετεροδημοτών Εκλογές 2015: Τι ισχύει για τα άκυρα και ποιοι ψηφίζουν στα εκλογικά ετεροδημοτών
Εκλογές 2015: Τι ισχύει για τα άκυρα και ποιοι ψηφίζουν στα εκλογικά ετεροδημοτών Τις απαραίτητες πληροφορίες και κατευθυντήριες οδηγίες, που αφορούν στην διενέργεια των εκλογών της 20ης Σεπτεμβρίου 2015, αλλά και το τι ισχύει για τα ψηφοδέλτια και το πότε είναι άκυρα καθώς και το ποιοι θα ψηφίσουν ως ετεροδημότες παρέχει η εγκύκλιος του Υπουργείου Εσωτερικών για τις εκλογές που εκδόθηκε χθες

Σύμφωνα με την εγκύκλιο για τις εκλογές 2015 διευκρινίζεται ότι, στην επικείμενη εκλογική διαδικασία, διενεργούνται πριν τη συμπλήρωση δέκα οκτώ (18) μηνών από τις προηγούμενες, δεν εφαρμόζονται οι περί εκλογής βουλευτών με σταυρό προτίμησης αλλά οι περί σειράς καταλήψεως εδρών διατάξεις (λίστα)

Δεν τίθεται στο ψηφοδέλτιο σταυρός προτίμησης υπέρ των υποψηφίων, δεδομένου ότι εκλέγονται κατά τη σειρά που αναγράφονται στον συνδυασμό του κόμματος («λίστα»). Σε περίπτωση όμως που τεθεί από εκλογέα σταυρός προτίμησης, το ψηφοδέλτιο αυτό δεν είναι άκυρο, αλλά προσμετράται υπέρ του συνδυασμού.

Οι γενικές βουλευτικές εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου 2015, θα διεξαχθούν με βάση τους εκλογικούς καταλόγους, όπως αυτοί οριστικοποιήθηκαν μετά την Γ' αναθεώρηση του 2015, και περιλαμβάνουν όλες τις μεταβολές που συντελέστηκαν έως και την 30η Ιουνίου 2015

«Οι αιτήσεις για την εγγραφή και τη διαγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους των ετεροδημοτών υποβάλλονται καθ' όλη την διάρκεια του έτους. Όσοι εκλογείς υποβάλουν αιτήσεις εγγραφής μετά την τελευταία, πριν από τις εκλογές, αναθεώρηση των εκλογικών καταλόγων από το Υπουργείο Εσωτερικών, δεν ψηφίζουν ως ετεροδημότες. Οι εκλογείς που υποβάλλουν στον οικείο Δήμαρχο του τόπου διαμονής τους αιτήσεις διαγραφής από τις καταστάσεις ετεροδημοτών, μετά την τελευταία, πριν από τις εκλογές, αναθεώρηση των εκλογικών καταλόγων από το Υπουργείο Εσωτερικών, ψηφίζουν στις εκλογές αυτές ως ετεροδημότες.»

Αντίθετα, όσοι υπέβαλαν αιτήσεις διαγραφής μετά την 30η.06.2015 θα ψηφίσουν στις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου 2015 ως ετεροδημότες.

Στην περίπτωση αυτή, πριν από το όνομα κάθε ετεροδημότη στους βασικούς εκλογικούς καταλόγους υπάρχει η ένδειξη Ε. Στους εκλογείς αυτούς απαγορεύεται να ψηφίσουν στον δήμο, στους βασικούς εκλογικούς καταλόγους του οποίου είναι εγγεγραμμένοι.