Media News

«Έφυγε» ο σπουδαίος φωτογράφος του πολιτιστικού ρεπορτάζ, Γιάννης Κανελλόπουλος

«Έφυγε» ο σπουδαίος φωτογράφος του πολιτιστικού ρεπορτάζ, Γιάννης Κανελλόπουλος Φωτογραφία: Facebook
Ένας από τους πιο ικανούς Έλληνες φωτορεπόρτερ, ο Γιάννης Κανελλόπουλος έφυγε από τη ζωή, ξαφνικά το πρωί της Δευτέρας (23/08), σε ηλικία μόλις 64 ετών.

Ένας από τους μακροβιότερους, πιο ικανούς Έλληνες φωτορεπόρτερ, ο Γιάννης Κανελλόπουλος έφυγε από τη ζωή, ξαφνικά το πρωί της Δευτέρας (23/08), σε ηλικία μόλις 64 ετών, ενώ βρισκόταν σε διακοπές στην ιδιαίτερη πατρίδα του, τη Νέα Μανωλάδα Ηλείας.

Την είδηση του θανάτου του καταξιωμένου φωτογράφου, Γιάννη Κανελλόπουλου, έκανε γνωστή ο παραγωγός ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών εκπομπών δημοσιογράφος και συγγραφέας, Βασίλης Λούκας.

Το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του Γιάννη Κανελλόπουλου ήταν απόλυτα συνυφασμένο με τη φωτογραφία, το κυνήγι της είδησης, το δρόμο αλλά και τις τέχνες καθώς το πολιτιστικό ρεπορτάζ ήταν πάντα η μεγάλη του αδυναμία.

Επί δεκαετίες έδινε το δυναμικό «παρών» σε κάθε σημαντική καλλιτεχνική εκδήλωση. Αποτύπωσε μέσα από το φακό του αμέτρητες παραστάσεις θεάτρου, μουσικής, εικαστικών τεχνών και χορού που ήταν πάντα η μεγάλη του αγάπη. Ήταν πάντα εκεί: Στην είσοδο και στα σκαλιά του Ηρωδείου, στα παρασκήνια του θεάτρου της Αρχαίας Επιδαύρου, στις μεγάλες συναυλίες του Λυκαβηττού, στις διοργανώσεις του Rockwave Festival αλλά και σε κάθε θέατρο, σε κάθε μουσική σκηνή, σε κάθε γκαλερί της Αθήνας.

Ο Γιάννης Κανελλόπουλος ξεκίνησε το 1978 για τη Ρώμη με στόχο να σπουδάσει σκηνοθεσία. Στη διαδρομή άλλαξε γνώμη και κατέληξε στη Στοκχόλμη. Έμαθε τα σουηδικά, το πώς το φως τυλίγει τα πρόσωπα που φωτογράφιζε, καθώς και τη διαφορά μεταξύ πραγματικότητας και τέχνης. Αρχικά φωτογράφιζε μόδα για τρία χρόνια. Στη συνέχεια δοκίμασε το ελεύθερο ρεπορτάζ.

Στην «Πρώτη» και την «Καθημερινή», όπου ήταν υπεύθυνος φωτογραφικού τμήματος. Τελικά τον κέρδισε το πολιτιστικό ρεπορτάζ και συνεργάστηκε με όλα σχεδόν τα περιοδικά, κυρίως τον «Ταχυδρόμο», και τις εφημερίδες του ελληνικού τύπου. Ο Γιάννης Κανελλόπουλος, δεν αντιμετώπιζε κανένα πρόβλημα υγείας, ο θάνατός του ήταν απρόσμενος και γι’ αυτό ερευνώνται τα αίτια, την ώρα που βρισκόταν για πρωινό μπάνιο στην παραλία, οπότε και τον ανέσυραν από τη θάλασσα.

Πάντα ευγενής, παθιασμένος, αποφασισμένος να αιχμαλωτίσει την καλύτερη εικόνα αλλά και εξαιρετικά φιλικός με τους συναδέλφους του, φωτογράφους και δημοσιογράφους, στους οποίους πολύ συχνά έδινε τα φώτα του, πάντα πρόθυμος και με το χαμόγελο στα χείλη. Γι' αυτό και η ξαφνική απώλειά του βύθισε στη θλίψη όσους συνεργάστηκαν μαζί του όλα αυτά χρόνια.

Ο παραγωγός ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών εκπομπών δημοσιογράφος και συγγραφέας, Βασίλης Λούκας έγραψε στο Facebook:

«Ο Γιάννης

Παιχνίδια που σου παίζει το καλοκαίρι…. Αυτό όμως είναι πολύ σκληρό. Ο Γιάννης Κανελλόπουλος, ο Γιάννης, ένας από τους κορυφαίους, για μένα ίσως ο top Έλληνας φωτογράφος, δεν μένει πια εδώ. Έφυγε ξαφνικά. Το έμαθα σήμερα από τον Ιάσονα τον γιό του. Ράγισα. Δεν έχω λόγια… Έχω ζήσει τα πάντα με τον Γιάννη. Έχουμε κάνει μαγικά ταξίδια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό έχουμε δει αμέτρητες συναυλίες μαζί με έχει φωτογραφήσει με πολλά ονόματα της μουσικής του έχω κάνει συνεντεύξεις στην τηλεόραση έχει υπογράψει τα πιο ροκ πορτραίτα έχει φωτογραφήσει όλους τους θρύλους της ποπ και της ροκ μουσικής, έχει υπογράψει μοναδικές εικόνες χορού και έχει απαθανατίσει σκηνές και παραστάσεις στο θέατρο και στην τηλεόραση, έχει καταγράψει εκατομμύρια ώρες σε καλλιτεχνικό ρεπορτάζ εικόνες του έχουν μπει σε εφημερίδες και περιοδικά στην Ελλάδα και στο εξωτερικό έργα του έχουν εκτεθεί εδώ και έξω και το σπουδαιότερο είναι ένα από τα πλέον αγαπητά ονόματα του χώρου. Το Γιατί είναι λίγο… Α ρε Γιάννη…»

Όπως ήταν επόμενο, η κοινωνία της Νέας Μανολάδας, βυθίστηκε στο πένθος, με τη Δόξα, να εκδίδει και συλλυπητήρια ανακοίνωση:

«Το Διοικητικό Συμβούλιο και τα μέλη του σωματείου ΑΠΟ Δόξα Νεας Μανωλαδας εκφράζουν τη θλίψη και τα θερμά τους συλλυπητήρια προς την οικογένεια και τους οικείους του Γενικού μας αρχηγού Αλέξανδρου Κανελλόπουλου για την απώλεια του αγαπημένου σε όλους μας “φωτογράφου” θείο Γιάννη , όπως όλοι τον αποκαλούσαμε ! Καλό ταξίδι ! Ως ένδειξη πένθους το Δ.Σ. του σωματείου, αντί στεφάνων, αποφάσισε να προσφέρει ένα συμβολικό ποσό στο Κ.Υ. Με εκτίμηση, ΔΣ».