Η Ολομέλεια του Συμβούλιου της Επικρατείας (ΣτΕ) με τρεις αποφάσεις της έκρινε αντισυνταγματικά τα προνόμια που παρέχει η Πολιτεία στα παιδιά των πολύτεκνων οικογενειών για να εισάγονται προνομιακά στην τριτοβάθμια εκπαίδευση (ΑΕΙ) μέσα από τις Πανελλήνιες.
Ειδικότερα, η Ολομέλεια του ΣτΕ με τρεις αποφάσεις της (986 - 988/2014) οι οποίες είχαν δύο διαφορετικές συνθέσεις έκρινε αντισυνταγματικούς τους νόμους 4071/2012 και 3966/2011 που προβλέπουν ότι τα παιδιά των πολύτεκνων οικογενειών εισάγονται στα ΑΕΙ κατά παρέκκλιση του γενικού συστήματος εισαγωγής και καταλαμβάνουν θέσεις οι οποίες προορίζονται αποκλειστικά και μόνο για υποψηφίους που έχουν την ιδιότητα του μέλους πολύτεκνης οικογένειας.
Οι δικαστές, κατά πλειοψηφία, έκριναν ότι τα προνόμια αυτά υπέρ των παιδιών των πολύτεκνων οικογενειών, είναι ευθέως αντίθετα στις συνταγματικές αρχές της ισότητας και της αξιοκρατίας.
Σύμφωνα με τις δυο αυτές συνταγματικές αρχές, επιβάλλεται η εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, με κριτήρια αμιγώς ακαδημαϊκά, δηλαδή βάσει ικανοτήτων και δεξιοτήτων των υποψηφίων.
Η ιδιότητα όμως του μέλους πολύτεκνης οικογένειας δεν συνδέεται με ικανότητες ή δεξιότητες του υποψηφίου, προσθέτουν οι δικαστές, ενώ τα επίμαχα προνόμια αυτά έχουν ως αποτέλεσμα να εισάγονται στα ΑΕΙ υποψήφιοι μέλη πολύτεκνων οικογενειών με βαθμολογία κατώτερη άλλων συνυποψηφίων τους.
Τέλος, αναφέρει η Ολομέλεια του ΣτΕ, ότι τα προνόμια αυτά των παιδιών των πολυτέκνων οικογενειών, δεν μπορεί να θεμελιωθούν στο άρθρο 25 του Συντάγματος που προβλέπει μέτρα προστασίας των πολυμελών οικογενειών και μέτρα δημογραφικής πολιτικής.
Η παραπάνω απόφαση αποτελεί ΒΟΜΒΑ σε όλο το σύστημα των Πανελληνίων εξετάσεων αλλά και εφόσον εφαρμοστεί αφού ουσιαστικά είναι υποχρεωτικό να υιοθετηθεί από το υπουργείο Παιδείας τότε μιλάμε για πλήρη κατάργηση των προνομίων των πολυτέκνων για την εισαγωγή σε συγκεκριμένες σχολές στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.
Ερώτημα γεννάται επίσης και με το τι θα γίνει με όλους αυτούς τους χιλιάδες πολύτεκνους που έχουν εισαχθεί στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας εφόσον η απόφαση αυτή εφαρμοστεί αναδρομικά.
Τι ίσχυε μέχρι τώρα:
Στο πλαίσιο της κοινωνικής του πολιτικής το υπουργείο Παιδείας έχει δημιουργήσει ειδικές θέσεις σε σχολές των Ανώτατων Ιδρυμάτων για τους υποψηφίους πολύτεκνους που συμμετείχαν στις πανελλήνιες εξετάσεις.
Η ειδική κατηγορία αυτή των πολυτέκνων είχε την επιλογή αίτησης ώστε ενα εισαχθούν σε συγκεκριμένες σχολές που όριζε κατά περίπτωση το υπουργείο Παιδείας καθώς εξαρτιόταν από παράγοντες όπως είναι ο αριθμός των πολυτέκνων που θα δηλώσουν τη σχολή, η βαθμολογική τους επίδοση κλπ .
Με την απόφαση του ΣτΕ οι ειδικές προβλεπόμενες θέσεις για τους πολυτέκνους υποψηφίους θα αποτελέσουν παρελθόν.