Οικονομία

Τέλη Κυκλοφορίας 2014 taxisnet εκτύπωση

Τέλη Κυκλοφορίας 2014 taxisnet εκτύπωση Τέλη Κυκλοφορίας 2014 taxisnet εκτύπωση
Τέλη Κυκλοφορίας 2014 taxisnet εκτύπωση Όλοι οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών πρέπει να εκτυπώσουν από τον υπολογιστή τους τα τέλη κυκλοφορίας 2014 ακόμη και αυτή που δεν υποχρεούνται να πληρώσουν τέλη αφού το όχημα τους απαλλάσεται και έχει μηδενικά τέλη κυκλοφορίας.

Συγκεκριμένα τα Τέλη Κυκλοφορίας 2014 εκτυπώνονται μέσω της ειδικής εφαρμογής του taxisnet γνωρίζοντας μόνο το ΑΦΜ και τον αριθμό κυκλοφορίας του υποχρέου, χωρίς δηλαδή τους κωδικούς πρόσβασής του στο taxisnet

Η εκτύπωση για τα Τέλη κυκλοφορίας 2014 γίνεται σε αυτόν τον σύνδεσμο http://link.minfin.gr/eidop της ΓΓΠΣ .Η εκτύπωση του ειδοποιητηρίου σε χαρτί είναι πάντως υποχρεωτική και θα πρέπει να φυλάσσεται μαζί με την απόδειξη πληρωμής, για τυχόν έλεγχο. Όπως και πέρυσι, δεν θα παραληφθούν αυτοκόλλητα σήματα πληρωμής τελών, που τα κολούσαν οι ιδιοκτήτες στα οχήματά τους.

Ποιοι θα πληρώσουν και πόσα

Τα τέλη κυκλοφορίας για το 2014 δεν έχουν μεταβληθεί σε σχέση με τα τέλη κυκλοφορίας του 2013 και έχουν ως εξής:

Από 51 κ.ε. έως 300 κ.ε. 22 ευρώ

Από 301 κ.ε έως 758 κ.ε. 55 ευρώ

Από 786 κ.ε έως 1.071 κ.ε. 120 ευρώ

Από 1.072 κ.ε έως 1.357 κ.ε. 135 ευρώ

Από 1.358 κ.ε έως 1.548 κ.ε. 240 ευρώ

Από 1.549 κ.ε έως 1.738 κ.ε. 265 ευρώ

Από 1.739 κ.ε έως 1.928 κ.ε 300 ευρώ

Από 1.929 κ.ε έως 2.357 κ.ε 660 ευρώ

Από 2.358 κ.ε έως 3.000 κ.ε 880 ευρώ

Από 3.001 κ.ε έως 4.000 κ.ε 1.000 ευρώ

Από 4.001 κ.ε και άνω 1.320 ευρώ

Επιβατικά αυτοκίνητα που ταξινομήθηκαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα από την 1/11/2010 και μετά, αποκλειστικά με βάση τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα:

Κλιμάκιο εκπομπών CO2 (γρ./χλμ.)

Ετήσια τέλη κυκλοφορίας ανά γραμ. εκπομπών σε ευρώ:

0 - 100 (γρ./χλμ.) / 0 ευρώ
101 - 120 (γρ./χλμ.) / 0,90 ευρώ
121 - 140 (γρ./χλμ.) / 1,10 ευρώ
141 - 160 (γρ./χλμ.) / 1,70 ευρώ
161 - 180 (γρ./χλμ.) / 2,25 ευρώ
181 - 200 (γρ./χλμ.) / 2,55 ευρώ
201 - 250 (γρ./χλμ.) / 2,80 ευρώ
Άνω των 251 (γρ./χλμ.) / 3,40 ευρώ

Δεν υπάρχει υποχρέωση καταβολής τελών κυκλοφορίας όταν:

-το όχημα έχει τεθεί σε ακινησία, όπως ορίζει ο νόμος. Πρέπει να γίνει κατάθεση πινακίδων και αριθμού κυκλοφορίας σε περίπτωση εκούσιας ακινησίας ή σχετικών δικαιολογητικών σε περίπτωση αναγκαστικής ακινησίας, πριν την 1η Ιανουαρίου του έτους που αφορά στο σήμα και παραμένει σε ακινησία.

Για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας σε τράπεζα (ή μέσω web banking) απαιτείται «Κωδικός Πληρωμής», τον οποίο οι υπόχρεοι μπορούν να προμηθευτούν:

1.από τις επιλογές «Εκτύπωση Εντύπου Τελών Κυκλοφορίας" ή «Αρχείο σε Φύλλο Εργασίας», όταν είναι πιστοποιημένοι χρήστες στο TaxisNet. Ο Κωδικός Πληρωμής εμφανίζεται στο κάτω μέρος του ειδοποιητηρίου.

2Μέσω των ΔΟΥ, εφόσον όμως διαθέτουν τη σχετική υποδομή. Οι υπόχρεοι οφείλουν να προσκομίζουν την άδεια κυκλοφορίας του οχήματος για το οποίο θα καταβληθούν τα τέλη κυκλοφορίας ή φωτοαντίγραφο αυτής και να γνωστοποιούν τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (Α.Φ.Μ.) του ιδιοκτήτη του οχήματος ή ενός εκ των συνιδιοκτητών, σε περίπτωση συνιδιοκτησίας.

Στις περιπτώσεις που υπάρχει ασυμφωνία ως προς τα εμφανιζόμενα στοιχεία κατόχου ή  οχήματος, ο φορολογούμενος πρέπει να απευθύνεται:

- στην αρμόδια περιφερειακή Υπηρεσία Μεταφορών και Επικοινωνιών, στην οποία εκδόθηκε η άδεια κυκλοφορίας του οχήματός του, όταν τα εμφανιζόμενα στοιχεία είναι ίδια με τα αντίστοιχα που είναι τυπωμένα στην άδεια

-σε οποιαδήποτε Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία (Δ.Ο.Υ.), όταν διαφέρουν από τα αντίστοιχα της άδειας κυκλοφορίας, προσκομίζοντας την άδεια κυκλοφορίας του οχήματος

-σε οποιαδήποτε Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία (Δ.Ο.Υ.), όταν εμφανίζεται όχημα το οποίο δεν ανήκει στον φορολογούμενο, προσκομίζοντας τα κατά περίπτωση απαιτούμενα δικαιολογητικά

-στην αρμόδια Δ.Ο.Υ, όταν δεν είναι ενημερωμένη η εικόνα αυτοκινήτου οχήματος για απαλλαγή από τα τέλη κυκλοφορίας ή τη θέση αυτού σε ακινησία, με την προσκόμιση των κατά περίπτωση προβλεπόμενων δικαιολογητικών

Εξαιρετικά, τα τέλη κυκλοφορίας των αυτοκινήτων οχημάτων μπορούν να πληρώνονται:

-στα κλιμάκια των Δ.Ο.Υ. στην Αττική ή στις κατά περίπτωση αρμόδιες Δ.Ο.Υ. της περιφέρειας, όταν η καταβολή τελών κυκλοφορίας γίνεται προ της χορήγησης νέας άδειας κυκλοφορίας αυτοκινήτου οχήματος.

-σε οποιαδήποτε Δ.Ο.Υ. όταν απαιτείται διόρθωση στοιχείων αρχείου οχημάτων της Γ.Γ.Π.Σ. ή όταν αποδεδειγμένα δεν παρέχεται από το σύστημα «Κωδικός Πληρωμής», ή όταν έχουν αφαιρεθεί τα στοιχεία κυκλοφορίας του οχήματος, με πράξη Αστυνομικής Αρχής, λόγω οφειλής τελών κυκλοφορίας

-μόνο στην αρμόδια για τη φορολογία εισοδήματος του ιδιοκτήτη του οχήματος Δ.Ο.Υ. σε περίπτωση άρσης εκούσιας ή αναγκαστικής ακινησίας

Ποιοι έχουν απαλλαγή από τα Τέλη Κυκλοφορίας 2014

Απαλλαγή απο τα τέλη κυκλοφορίας 2014 δικαιολογητικά

Τα δικαιολογητικά για την απαλλαγή από τα τέλη κυκλοφορίας 2014 και το τέλος ταξινόμησης αλλά και την διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσουν οι ΑμεΑ καθορίζει απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών Γ Μαυραγάνη.

Συγκεκριμένα μετά από την υπογραφή της υπουργικής απόφασης για την απαλλαγή από τα τέλη κυκλοφορίας 2014 και απο τα τέλη ταξινόμησης για αγορά αυτοκινήτου από άτομα με αναπηρία ακολουθεί η απόφαση που παρουσιάζει πρωτο το dikaiologitika.gr για τον καθορισμό της διαδικασίας και των δικαιολογητικών ώστε να χορηγηθούν οι παραπάνω απαλλαγές .

Απαιτούμενα δικαιολογητικά για την απαλλαγή από τα τέλη κυκλοφορίας και τα τέλη ταξινόμησης

Για τη χορήγηση της απαλλαγής από το τέλος ταξινόμησης κατατίθενται στην αρμόδια αρχή τελωνισμού του αυτοκινήτου τα ακόλουθα δικαιολογητικά:

Αίτηση του ενδιαφερομένου, με την οποία ζητείται η απαλλαγή από το τέλος ταξινόμησης δυνάμει του άρθρου 16 παράγραφος 1 του ν. 1798/88 και στην οποία αναγράφονται τα πλήρη στοιχεία της ταυτότητάς του, ο τόπος κατοικίας του, καθώς και τα πλήρη στοιχεία του αυτοκινήτου.

Υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/86, με την οποία ο ενδιαφερόμενος δηλώνει:

αα) Ότι δεν έχει παραλάβει άλλο αυτοκίνητο με τις διατάξεις απαλλαγής από το τέλος ταξινόμησης. Σε περίπτωση όπου έχει παραλάβει κατά το παρελθόν άλλο αυτοκίνητο με τις ίδιες διατάξεις, προκειμένου να παραλάβει άλλο αυτοκίνητο ατελώς στην υπεύθυνη δήλωση δηλώνει τον τρόπο τελωνειακής τακτοποίησης του προηγούμενου αυτοκινήτου.

Ότι δεν έχει στην κατοχή του άλλο αυτοκίνητο, το οποίο έχει παραληφθεί με καθεστώς ατέλειας.

Ότι δεν έχει προσφύγει στη Δευτεροβάθμια Υγειονομική Επιτροπή των ΚΕ.Π.Α.

Γνωμάτευση Πιστοποίησης Αναπηρίας από Πρωτοβάθμια ή Δευτεροβάθμια Υγειονομική Επιτροπή των ΚΕ.Π.Α.

Ιατρική βεβαίωση του ΚΕ.Π.Α. αναφορικά με αποτελέσματα εξέτασης ατόμου με αναπηρία για τη χορήγηση της απαλλαγής από το τέλος ταξινόμησης δυνάμει του άρθρου 16 του ν. 1798/88, από την οποία προκύπτει η υπαγωγή του ενδιαφερομένου στις εν λόγω διατάξεις και ότι η συγκεκριμένη πάθηση είναι δια βίου.

Το κατά περίπτωση προβλεπόμενο τελωνειακό παραστατικό τελωνισμού του αυτοκινήτου.

Για τη χορήγηση της απαλλαγής από τα τέλη κυκλοφορίας κατατίθενται στην αρμόδια ΔΟΥ τα ακόλουθα δικαιολογητικά:

Αίτηση, με την οποία ζητείται η απαλλαγή από τα τέλη κυκλοφορίας βάσει των διατάξεων του άρθρου 16 του ν. 1798/1988 (166 Α΄), όπως ισχύει.

Υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/86, με την οποία ο ενδιαφερόμενος δηλώνει ότι δεν έχει προσφύγει στη Δευτεροβάθμια Υγειονομική Επιτροπή των ΚΕ.Π.Α.

Γνωμάτευση Πιστοποίησης Αναπηρίας από Πρωτοβάθμια ή Δευτεροβάθμια Υγειονομική Επιτροπή των ΚΕ.Π.Α.

Ιατρική βεβαίωση του ΚΕ.Π.Α. αναφορικά με αποτελέσματα εξέτασης ατόμου με αναπηρία για τη χορήγηση της απαλλαγής από τα τέλη κυκλοφορίας δυνάμει του άρθρου 16 του ν. 1798/88.

Ως «κατοικία» νοείται ο τόπος της κύριας και μόνιμης εγκατάστασης, κατά την έννοια του άρθρου 51 του Αστικού Κώδικα.

Ως «συνήθης διαμονή» νοείται ο τόπος συνήθους διαμονής λόγω προσωπικών και επαγγελματικών δεσμών ή σε περίπτωση ατόμου χωρίς επαγγελματικούς δεσμούς, λόγω προσωπικών δεσμών, από τους οποίους προκύπτουν στενοί δεσμοί του ατόμου αυτού και του τόπου όπου κατοικεί, συμπεριλαμβανομένης της ύπαρξης δευτερεύουσας κατοικίας.

Για την απόδειξη της κατοικίας και της συνήθους διαμονής προσκομίζονται στην αρμόδια αρχή συνδυαστικά κατά περίπτωση τα ακόλουθα δικαιολογητικά:

Στοιχεία του δικαιούχου:
Διαβατήριο ή δελτίο ταυτότητας.
Υπηκοότητα. Αν δεν είναι Έλληνας υπήκοος να έχει άδεια διαμονής και εργασίας των αρμοδίων αρχών.

Τόπος διαμονής του δικαιούχου:
Ιδιόκτητη ή μισθωμένη κατοικία.
Στοιχεία διαφόρων τρεχουσών συναλλαγών (τραπεζικοί λογαριασμοί, λογαριασμοί παροχής υπηρεσιών κοινής ωφέλειας).
Επαγγελματική δραστηριότητα του/της δικαιούχου και του/της συζύγου.
Βεβαιώσεις φοίτησης τέκνων, τα οποία συγκατοικούν με τους γονείς ή των οποίων έχουν τη γονική μέριμνα/ επιμέλεια.
Βεβαίωση δημοτολογίου της πόλης όπου είναι εγκατεστημένος.

Στοιχεία εργασίας του δικαιούχου προσώπου:
Σύμβαση εργασίας ή άδεια άσκησης επαγγέλματος.
Υποβολή εκκαθαριστικού σημειώματος δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.
Βεβαίωση κοινωνικής ασφάλισης.

Για τη χορήγηση της απαλλαγής από το τέλος ταξινόμησης η αρμόδια τελωνειακή αρχή, μετά την εξέταση των κατά περίπτωση προβλεπόμενων δικαιολογητικών και τη διαπίστωση της πλήρωσης των προϋποθέσεων για τη χορήγηση της απαλλαγής, εκδίδει απόφαση ατελείας κατά τα ειδικότερα οριζόμενα από τις κείμενες διατάξεις.

Για τη χορήγηση της απαλλαγής από τα τέλη κυκλοφορίας 2014, μετά την εξέταση των κατά περίπτωση δικαιολογητικών  και τη διαπίστωση της πλήρωσης των προϋποθέσεων για τη χορήγηση της απαλλαγής, εκδίδεται η σχετική απόφαση, αποκλειστικά και μόνο, από τον κατά τα ως άνω αρμόδιο Προϊστάμενο ΔΟΥ

Μηδενικά τέλη κυκλοφορίας 2014

Όσοι έχουν αυτοκίνητα που εχουν μηδενικά τέλη κυκλοφορίας για το 2014 οφείλουν να εκτυπώσουν από το TAXISNET το μηδενικό ειδοποιητήριο ώστε σε επικείμενο έλεγχο να το διατηρούν στο όχημα τους.