ΧΡΗΣΙΜΑ

ΕΞΑΙΡΟΥΝΤΑΙ ΠΡΩΤΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ ΑΠΟ ΚΑΤΑΣΧΕΣΗ ΛΟΓΩ ΧΡΕΩΝ

ΕΞΑΙΡΟΥΝΤΑΙ ΠΡΩΤΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ ΑΠΟ ΚΑΤΑΣΧΕΣΗ ΛΟΓΩ ΧΡΕΩΝ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΙ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΚΑΙ Η ΚΑΤΑΣΧΕΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ Με τον νόμο που κατατέθηκε προβλέπεται η εξαίρεση της πρώτης κατοικίας από την κατάσχεση σε περίπτωση υπερχρέωσης προς τις τράπεζες, και καθιερώνεται ακατάσχετο στον τραπεζικό λογαριασμό, για τον ατομικό λογαριασμό έως τα 1500 ευρώ και για κοινό τραπεζικό λογαριασμό έως τα 2000 ευρώ.

Το όριο αυτό υπολογίζεται με βάση το σύνολο των καταθέσεων του οφειλέτη.

Επεκτείνεται έως και 35 έτη από 20 που ισχύει το χρονικό διάστημα της ρύθμισης χρέους ανάλογα με την οικονομική κατάσταση του οφειλέτη.

Δίνεται επίσης η δυνατότητα, να υπαχθούν στο νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και έμποροι που ασκούν την εμπορική τους δραστηριότητα μέσα από την προσωπική τους εργασία και καθίσταται προαιρετική για τον οφειλέτη η επιδίωξη εξωδικαστικής ρύθμισης των χρεών πριν από την κατάθεση της αίτησης.

Η περίοδος ρύθμισης των χρεών που θα ανέρχεται σε πέντε έτη θα αρχίζει με την κατάθεση της αίτησης, ενώ στις περιπτώσεις οφειλετών με πλήρη αδυναμία καταβολής η περίοδος αναμονής για απαλλαγή από τα χρέη μπορεί με απόφαση του δικαστηρίου να περιοριστεί στα τρία έτη.