ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ

ΜΕΙΩΣΗ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΩΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΦΟΡΟΑΠΑΛΛΑΓΩΝ ΤΟ ΝΕΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ

ΜΕΙΩΣΗ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΩΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΦΟΡΟΑΠΑΛΛΑΓΩΝ ΤΟ ΝΕΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ
ΣΤΟ 40% Ο ΑΝΩΤΑΤΟΣ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗΣ ΚΑΤΑΡΓΟΥΝΤΑΙ ΟΛΕΣ ΟΙ ΦΟΡΑΠΑΛΛΑΓΕΣ ΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ ΣΤΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΦΟΡΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ Φορολογία εισοδήματος

Στα χέρια της επόμενης κυβέρνησης φαίνεται ότι περνά η απόφαση για αλλαγή στα κλιμάκια της φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων αν και στο τραπέζι φαίνεται να υπάρχει εισήγηση για μείωση του ανώτατου συντελεστή φορολόγησης από το 45% στο 40%.

Δεκτό, τουλάχιστον από την τωρινή κυβέρνηση, φαίνεται ότι γίνεται το αίτημα της τρόικας για καθολική κατάργηση των φοροαπαλλαγών και αντικατάστασή τους με επιδόματα που θα δίνονται μόνο σε χαμηλοεισοδηματίες.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι θα καταργηθούν πλήρως οι εκπτώσεις για δαπάνες που αφορούν τους τόκους στεγαστικών δανείων α΄ κατοικίας, τα δίδακτρα, τα ασφάλιστρα ζωής ακόμα και τα ενοίκια κύριας ή φοιτητικής κατοικίας.

Αντί αυτών, που αφορούν λίγο ως πολύ το σύνολο των φορολογούμενων, η "πρόταση" της τρόικας είναι να προβλεφθούν απευθείας ενισχύσεις, επιδόματα δηλαδή, φυσικά μόνο για εκείνες τις ομάδες φορολογούμενων που ανήκουν στα χαμηλότερα εισοδήματα, με ανοικτό βέβαια το πώς θα προσδιοριστεί το "χαμηλό" εισόδημα.

Η κατάργηση των φοροαπαλλαγών, εάν το αποφασίσει η επόμενη κυβέρνηση, θα επιβαρύνει κυρίως το μέσο εισόδημα καθώς θα βρεθεί αντιμέτωπο με υψηλότερους συντελεστές φορολόγησης.

Ως προ τον ΦΠΑ η λογική των τριών κομμάτων συμφωνεί με τις απόψεις της τρόικας ότι η μείωση των συντελεστών θα πρέπει να συνδυαστεί με την επίτευξη των στόχων που τίθενται για τα έσοδα.

Φορολογία ακινήτων

Τα 3  κόμματα φαίνεται να συμφωνούν στην ενοποίηση των φόρων κατοχής ακίνητων σε ένα νέο μοντέλο:

·       Ενιαίος φόρος ακίνητης περιουσίας: Θα εισπράττεται από το Δημόσιο, θα επιβάλλεται στο σύνολο της ακίνητης περιουσίας του φορολογουμένου και θα είναι κλιμακωτός. Δηλαδή θα αυξάνεται όσο αυξάνεται η συνολική ακίνητη περιουσία.

·       Ενιαίο τέλος ακίνητης περιουσίας: Θα εισπράττεται από τους δήμους και θα υπολογίζεται με βάση την αξία του ακινήτου μαζί με ορισμένους συντελεστές που θα προκύπτουν από τα δημοτικά τέλη και γενικότερα τις υπηρεσίες που παρέχονται από τον δήμο προς το ακίνητο.

Παράλληλα θα εξεταστεί και η επιβολή φόρου υπεραξίας στις μεταβιβάσεις ακινήτων ο όποιος όμως θα συνδυαστεί και με τις αλλαγές στο σύστημα υπολογισμού των αντικειμενικών αξιών που πρέπει, πάση θυσία, να εξισωθούν με τις αντίστοιχες εμπορικές.

Φορολογία επιχειρήσεων

 

Η διαπραγμάτευση για τη φορολόγηση των επιχειρήσεων συγκλίνει στη διαπίστωση ότι πρέπει να καθιερωθεί ένας ενιαίος φόρος για κάθε τύπο επιχείρησης εφόσον ανοίξει παράλληλα και ο διάλογος για τη μείωση των μορφών των επιχειρήσεων.

Στο υπουργείο Οικονομικών θεωρούν ότι ο τύπος της Εταιρείας Περιορισμένης Ευθύνης (ΕΠΕ) είναι αρκετός για να καλύψει ακόμα και μια επιχείρηση με ένα άτομο και για τον λόγο αυτό θα πρέπει να εξεταστεί το αν και κατά πόσο είναι σκόπιμη η ύπαρξη, π.χ. των ατομικών επιχειρήσεων, των ομόρρυθμων εταιριών κ.ά.

Πέρα από την υιοθέτηση ενός ενιαίου φόρου για τις επιχειρήσεις, συμφωνία φαίνεται ότι επετεύχθη και στο θέμα της μείωσης της φορολογικής επιβάρυνσης των επιχειρήσεων.

Η επικρατέστερη, για την ώρα, ιδέα προβλέπει παρακράτηση 20% του φόρου στα κέρδη των επιχειρήσεων και στη συνέχεια φορολόγηση 20% στο υπόλοιπο ποσό των κερδών. Παράλληλα θα καταργηθεί και ο διαχωρισμός στη φορολόγηση διανεμόμενων και αδιανέμητων κερδών καθώς στον νέο φόρο θα ενσωματωθεί και η φορολόγηση των μερισμάτων που γίνεται ξεχωριστά σήμερα. Την πρόταση αυτή στηρίζουν το ΠΑΣΟΚ και ο ΛΑΟΣ.

Η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για τη φορολόγηση των κερδών διαφοροποιείται ελαφρώς. Προβλέπει, στην τελική μορφή, παρακράτηση 20% του φόρου επί των κερδών και στη συνέχεια φορολόγηση 15% επί του υπόλοιπου ποσού.

ΠΗΓΗ:express.gr