Δημόσιο

Παίρνουν «πίσω» την εκχώρηση της Συλλογής Φοίβου Ανωγειανάκη στο ΕΚΠΑ;

Παίρνουν «πίσω» την εκχώρηση της Συλλογής Φοίβου Ανωγειανάκη στο ΕΚΠΑ;
«Πίσω» ετοιμάζεται να πάρει, σύμφωνα με πληροφορίες, η υπουργός Πολιτισμού, Λ. Κονιόρδου, την εκχώρηση του Μουσείου Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων - δωρεά Ανωγειανάκη, στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας.

Μετά τον εύλογο θόρυβο που προκάλεσε η σχετική πρόβλεψη που υπάρχει σε νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας με τίτλο «Ρύθμιση θεμάτων του Κρατικού Πιστοποιητικού Γλωσσομάθειας, της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος και άλλες διατάξεις», που ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα αποσυρθεί, τελικά, η παράγραφος 15 του άρθρου 19, σύμφωνα με την οποία η Συλλογή Ελληνικών Λαϊκών Οργάνων – Συλλογή Φοίβου Ανωγειανάκη εκχωρείται κατά πλήρη κυριότητα στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Οι ίδιες πληροφορίες, πάντως, αναφέρουν ότι η απόσυρση της συγκεκριμένης παραγράφου δεν θα σημάνει και ακύρωση των όποιων σχεδιασμών, αφού θα επιχειρηθεί η εκχώρηση να γίνει στη συνέχεια με έμμεσο τρόπο, δηλαδή, με την υπογραφή μνημονίου μεταξύ του υπουργείο Πολιτισμού και του ΕΚΠΑ

Η συγκεκριμένη παράγραφος του νομοσχεδίου αιφνιδίασε τους εργαζόμενους στο υπουργείο Πολιτισμού, αλλά και συνολικά τους γνωρίζοντες και προκάλεσε έντονες αντιδράσεις για τη σκοπιμότητά της.

Σε μια περίοδο που εξαιτίας της δημοσιονομικής επιτήρησης και ο πολιτισμός απειλείται με συρρίκνωση και εμπορευματοποίηση, είναι αυτονόητο ότι τέτοιες αποφάσεις και σχεδιασμοί δημιουργούν πολλά ερωτηματικά και φόβους ότι εντάσσονται σε έναν συνολικό σχεδιασμό άλωσης από την… «πίσω πόρτα» και του Πολιτισμού από ιδιωτικά επιχειρηματικά συμφέροντα.

Θυμίζουμε ότι η συλλογή λαϊκών μουσικών οργάνων και η μουσικολογική βιβλιοθήκη περιήλθαν στο υπουργείο Πολιτισμού με δωρεά του Φοίβου Ανωγειανάκη το 1991. Το 2014 το υπουργείο Πολιτισμού το μετέτρεψε σε παράρτημα του Μουσείου Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης (ΜΕΛΤ), από το οποίο τώρα επιχειρείται να αποκοπεί, αφού με το νομοσχέδιο παραχωρείται «αυτοδικαίως κατά πλήρη κυριότητα, χωρίς την τήρηση οποιουδήποτε τύπου, πράξης ή συμβολαίου και χωρίς αντάλλαγμα στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ)».

Η συλλογή δωρεά του μουσικολόγου Φ. Ανωγειανάκη, περιλαμβάνει 800 μουσικά όργανα και ηχητικά αντικείμενα από τον 18ο αιώνα, θεωρείται η πλουσιότερη συλλογή του είδους της στην Ελλάδα.

Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο Μουσείο περιλαμβάνεται στο νέο σχέδιο Οργανισμού λειτουργίας του υπουργείου Πολιτισμού, που πρόσφατα δόθηκε στα σωματεία των εργαζόμενων και περιλαμβάνεται στους σχεδιασμούς, γεγονός που αυξάνει τα ερωτήματα για το στόχο της αλλαγής πλεύσης της υπουργού Πολιτισμού, ενώ δεν είναι λίγοι όσοι δικαίως συνδέουν την εκχώρηση με το γεγονός ότι μιλάμε για το ακίνητο της οδού Διογένους 1 στην Πλάκα(!), το οποίο ανοίγει την όρεξη σε πολλούς… λάτρεις του Πολιτισμού.

Αντίθετη η Ε.Ε της Π.Ο.Ε-ΥΠ.ΠΟ.
Σε ανακοίνωσή της η Ε.Ε. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στο υπουργείο Πολιτισμού (Π.Ο.Ε-ΥΠ.ΠΟ.) τονίζει ότι «είμαστε απολύτως αντίθετοι σε οποιαδήποτε ενέργεια που συρρικνώνει το ΥΠ.ΠΟ.Α. του αποσπά περιουσιακά στοιχεία, μειώνει το έργο του, και θέτει σε κίνδυνο εργαζόμενους σ’ αυτό.

Καταγγέλλουμε την επιχειρούμενη εκχώρηση και απαιτούμε να αφαιρεθεί αμέσως το συγκεκριμένο άρθρο από το υπό ψήφιση Νομοσχέδιο του ΥΠ.Π.Ε.Θ., Ταυτόχρονα, ευελπιστούμε πως δεν ισχύει η πληροφορία που μας μεταφέρθηκε, σύμφωνα με την οποία, ο Υπουργός Παιδείας,  Κ. Γαβρόγλου, μιλώντας την Τρίτη 7 Φεβρουαρίου, στην επιτροπή της Βουλής καταφέρθηκε εναντίον  συναδέλφων αρχαιοφυλάκων που εργάζονται στο Μ.Ε.Λ.Τ., ότι δήθεν δεν δέχονται να πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις».

Και συνεχίζει: «Σε κάθε περίπτωση ενημερώνουμε τον κ. Γαβρόβλου ότι οι συνάδελφοι έχουν αποδείξει πως εκτελούν τα καθήκοντά τους με πλήρη υπευθυνότητα και συνέπεια, τηρώντας πάντα τους κανόνες της νομιμότητας και της χρηστής διοίκησης με μοναδικό γνώμονα της διασφάλιση του πολιτιστικού αγαθού που έχουν ταχθεί να προστατεύουν και να προασπίζουν.

Τέλος, δεν θέλουμε να πιστεύουμε πως η επιλογή της εκχώρησης στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών έχει σχέση με την παρουσία ως διευθυντή στον Τμήμα Εθνομουσικολογίας & Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, του κ. Λάμπρου Λιάβα επί χρόνια προέδρου  του   Μουσείου   Ελληνικών   Λαϊκών  Μουσικών Οργάνων Φ. Ανωγειανάκη - Κέντρο Εθνομουσικολογίας».

Όχι από Αρχαιολόγους και Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών
Σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων επισημαίνει ότι: «η κα Κονιόρδου προσυπογράφει ως Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού μια διάταξη η οποία επιφέρει δυσμενείς συνέπειες στη διάρθρωση του Υπουργείου, χωρίς να έχει προηγηθεί κανένας σχετικός διάλογος με το ανθρώπινο δυναμικό του υπουργείου, χωρίς να αισθάνεται την ανάγκη να αιτιολογήσει τη λήψη της συγκεκριμένης απόφασης και μάλιστα στην πιο άκαιρη χρονική στιγμή.

Διασπάται η ενότητα του μεγαλύτερου δημόσιου μουσείου λαϊκής τέχνης τη στιγμή ακριβώς που επίκειται η μεταστέγαση του στην υπέροχη “Αυλή των Θαυμάτων”, γεγονός που από μόνο του είναι ικανό να δώσει μια νέα δυναμική στη λειτουργία του μουσείου και στην αλληλεπίδρασή του με την κοινωνία. Πρόκειται για μια αστόχαστη κίνηση εκούσιας συρρίκνωσης του έργου του ΥΠΠΟΑ που δεν είναι συμβατή με την εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος, όπως κι αν το προσεγγίσει κανείς. Να έχει υπόψη της η κ. Κονιόρδου ότι κάθε πράξη περιστολής του έργου του ΥΠΠΟΑ βαραίνει όχι μόνο την κυβέρνηση αλλά και την ίδια προσωπικά, όπως άλλωστε και κάθε προσπάθεια ακύρωσης στην πράξη του Αρχαιολογικού Νόμου ή παραγκωνισμού του έργου της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας».

Την απόσυρση της συγκεκριμένης διάταξης ζητάει και το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών: «Η προτεινόμενη διάταξη κατατέθηκε αιφνιδιαστικά χωρίς να έχει προηγηθεί κανενός είδους διάλογος με υπηρεσιακούς ή επιστημονικούς φορείς, λίγες μέρες μετά την κοινοποίηση στους εργαζομένους του Υπουργείου, από το ίδιο το Γραφείο της, του σχεδίου νέου Οργανισμού του ΥΠΠΟΑ, όπου προβλέπεται, εντελώς αντίθετα με την προτεινόμενη τώρα ρύθμιση, η διατήρηση του υπάρχοντος καθεστώτος, δηλαδή η λειτουργία της Συλλογής Φοίβου Ανωγειανάκη ως Τμήματος του ΜΕΛΤ. Τι ακριβώς κρύβει αυτή η βίαιη αλλαγή θέσης; Τι ακριβώς έχει αλλάξει και ποια συμφέροντα εξυπηρετούνται με την αιφνιδιαστική αυτή μεταστροφή; Για ποιό λόγο  γίνεται η συγκεκριμένη εκχώρηση στο ΕΚΠΑ;   Ο λόγος δεν προκύπτει από την αιτιολογική έκθεση που συνοδεύει το επίμαχο σχέδιο νόμου.  Δεν προβάλλεται κανένας απολύτως λόγος. Προς τι λοιπόν η εκχώρηση αυτή;»;